Anna Karin D

Hedera Helix (min kamp).

Murgröna.

En växt de flesta känner till tror jag? Den är grön, det säjer namnet, grön till och med på vintern. Inget märkligt i det: många växter är gröna. 

Men. Den har märkliga egenskaper. Den har klätterklor! Små klistriga hakar slår ut från de slingriga rankorna när de får korn på, just det - en mur. Eller föralldel en husvägg, eller en trädstam. De små hakarna limmar fast sig i underlaget med superlim. Rankorna blir efter hand tjocka och vedartade. De sitter som berget! 

Mycket fascinerande. En smart växt. Vackert blir det också, mycket vackrare än exempelvis den gråtråkiga putsen på nedersta våningen på vårt hus.

Varför nu allt detta murgröneprat? 

Bostadsrättsföreningens Trädgårdsdag ägde rum just igår och jag vet inte varför jag alltid hamnar på moment 22-sysslor, eller får mission-impossibleuppdrag. Otur? Straffkommendering? Förra året skulle det flyttas smultronplantor som var olydiga och inte växte där de var beordrade att växa. De skickade revor också, som normala smultron gör, och det var ju ett oskick. Ajabaja. Bort med revorna. Efter det skulle det grävas upp en gräsmatteplätt för hallonbuskar, gräsmattan var av betong. Kändes det som, och alla män hade plötsligt ryggskott. Men tant, 55+ verkade vara ett bra val för uppgiften.

Men nu ska vi inte gräva ner oss (!) i förra årets äventyr!

"Ta bort murgröna från fasaden" står det på att-göra-listan. Här får du en sekatör, säjer trädgårdschef Eivor innan jag hinner blinka, än mindre tänka. 

Gun får en annan sekatör, hon ska beskära buskarna i samma rabatter, vid samma fasader.

Murgrönan ska vara en MARKTÄCKARE, undervisar Eivor. Men nu envisas den med att börja klättra upp för fasaden också, det ska den inte! Den måste hållas undan, hållas efter, i schack! Klipp av alla klätterförsök. Kapa den vid marknivå. Håll undan den från väggen, som den verkar älska. Fast vi har sagt till den att hålla sig på mattan! Och den får inte börja klättra i buskarna heller, bort med den därifrån! Du verkar smidig, fortsätter Eivor lent. Hon ser hur trångt, bökigt och stökigt det är inne vid väggen, bakom buskarna. 

Ok. Jag lyder. Tränger mig in bakom buskarna. Murgrönan ligger fint som en grön matta. Som den ska. Men så är det ju utlöparna, och de fascinerande små klorna, som limmar fast. I fasaden. Små händer som greppar, klättrar högre....och högre...

Jag kapar. Drar ner. Jag klipper, river, rensar bökar, drar ut, rankor och revor i högvis, tvåtusen spindlar flyr och far åt alla håll. 

Det skär i hjärtat. Den är vacker. Den täcker den fula putsen, den gör sitt jobb, sin mission, jag förstör. Det är jag som är inkräktaren, inte växten. Men jag fortsätter, det är ett fruktansvärt tufft jobb, dubbelvikt i ett spindelinferno. 

"Ett Sisyfosarbete!" konstaterar Gun glatt i busken bredvid.

Efter en timma återstår 75% av all murgröna. Jag är stel och styv och full av bös och spindlar.

Jesper, 35, passerar men har ont i ryggen och kan inte hjälpa till. Det kan däremot lilla Irina, snart 80, som redan är böjd och krokig och inte blir mycket rakare ens när hon rätar på sig. Hon lägger käppen och tar sig an murgrönearmarna som trasslar i buskarna. Det får de inte! "Jag tycker den är vacker, säjer Irina. Jag tycker inte murgrönan är bra här, den vill klättra. Vi kan inte hindra den. Den kommer igen".

Irina är klok.

Efter ytterligare 2 timmar är kriget slut. Det meningslösa kriget, meningslöst som alla krig. 

Ni kommer igen, säjer jag till murgröneslingorna innan jag kliver ur rabatten. Ni börjar snart växa och klättra igen, förlåt mitt dumma hackande och klippande. Ni kommer att återta mark, har vi satt er här så är det på era villkor. Naturen vinner...över betongen. Det är så det är. 

(*alla heter egentligen något helt annat.....)

2015-10-04 07:44.


Kommentarer till blogginlägget


Stackars murgröna! Och hoppas Anna Karin får bättre sysslor idag!
2015-10-04Jadå! Idag blev det lite slottsvandring, kultur och historia och helt självvalt...!
2015-10-04Världen ska inte ha några krig. Länge leva murgrönefreden i Lund 2015!
2015-10-04