FunBeat Tipsar

Sören återvänder till civilisationen

Midnatt mellan 26 och 27 september tar äventyraren Sören Kjellkvist klivet ut ur vildmarken och åter till civilisationen. Han har då tillbringat 50 dygn utan mat i den jämtländska fjällvärlden. Där har han levt av det som naturen haft att erbjuda. Ett äventyr där han har aktualiserat den viktiga frågan om den svenska allemansrätten.

- Allemansrätten är så oerhört viktig att värna och beskydda i sin nuvarande form, det är endast möjligt om människor respekterar och följer allemansrätten. Något som tyvärr inte görs av många. Enda sättet att råda bot på detta är att sprida kunskap och förståelse, säger Sören Kjellkvist.

En annan aspekt han ville utforska var hur det känns att tillbringa så lång tid i ensamhet utan att träffa andra människor. Att helt enkelt göra en inre resa.

- Enskildhet är en bristvara i dagens samhälle. Vi behöver alla enskildhet både för kontemplation och för att ladda våra batterier, berättar Sören.

Äventyret blev betydligt svårare än Sören kunde föreställa sig, han har haft svårt att få i sig tillräckligt med mat, utstått svält och rasat i vikt.

Sörens schäfertik, Daxa, har varit med under hela äventyret och varit en ljusglimt i tillvaron.

- Jag ville ge Daxa, som precis återhämtat sig från en cancertumör, ett drömäventyr som vi kunde göra tillsammans innan det blev för sent, säger Sören.

Om Sören Kjellkvist

Sören Kjellkvist har tidigare bland annat paddlat havskajak längs med hela Norges kust (2870 km) utan medhavd mat eller pengar, rott en liten öppen roddbåt till Ryssland. Äventyr som han har använt som plattform för att aktualisera frågor om konsumtion, människorätt och miljö.

Sören är grundare till Äventyrliga Dagen. En välgörenhetssatsning som vänder sig till ungdomar med en utmanande vardag med till exempel sjukdom, utanförskap eller socioekonomiska förhållanden, ungdomar som behöver en andningspaus. Sören Kjellkvist är också officiell ambassadör för Bergans of Norway, Friluftsfrämjandet och 24HourMeals.

2015-09-22 13:26.


Kommentarer till blogginlägget


Välkommen hem
2015-09-26Välkommen hem
2015-09-26


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.