FunBeat Tipsar

Rapport från Bagheera Fjällmaraton Sälen 2015

Den 28-29 augusti arrangerades den tredje upplagan av Bagheera Fjällmaraton Sälen i Lindvallen. Under en fartfylld helg i strålande sommarväder fortsatta loppet att växa och är idag kanske Sveriges just nu snabbast växande traillopp. Totalt var över 1000 deltagare anmälda till något av helgens lopp.

Sälen 1K och Barnens Fjällmaraton 

Helgen inleddes på fredagskvällen med barnens fjällmaraton och den nystartade sprinttävlingen Sälen 1K. Barnloppet samlade hela 128 stycken barn till start vilket var ett rejält lyft gentemot tidigare år. Till i år förändrades upplägget på loppet som nu fick en mer teknisk och kuperad bana i Lindvallens slalombackar. 

Strax efter att barnen sprungit klart var det dags för flera löpare ut den yppersta Sverigeeliten att utmana varandra på samma slinga som barnen sprungit. 

Den nya tävlingsklassen benämns Sälen 1K och genomfördes med gemensam start och tät man-mot-man-löpning över 1000 meter trail. 

I herrklassen segrade orienteringsstjärnan, och dubbla svenska mästaren i stafett, Anton Sjökvist från Stora Tuna OK efter en tuff duell mot framförallt Johan Jonsson från Falkenberg. 

I damklassen var huvudfavoriten Cecilia Kleist snabbast, men pressades ändå av Kisa SK´s Ida Kasselstrand ända fram mot mållinjen.

Även om deltagarantalen var små i sprinten blev det en fartfylld och spännande kamp och en tävlingsform som är här för att stanna.

Klicka här för resultat - Sälen 1K

Klicka här för resultat - Barnens Fjällmaraton 

Banrekord av Kleist och Sundin

Anders Kleist

I idel solsken fick de vuxna löparna fantastiska förutsättningar för att springa 21 eller 42 km på fjället. Anders Kleist från IK Akele satte som väntat full fart från start och skapade snabbt lucka till huvudkonkurrenten Erik Anfält från Örebro i herrarnas huvudlopp på 42 km. 

Efter ett suveränt lopp korsade Kleist mållinjen på den otroliga tiden 2:42:32, vilket innebär en snittfart på 3:51min/km i den såväl kuperade som bitvis steniga terrängen. 

Marika Sundin

I damernas 42km-klass var elitskidåkaren Marika Sundin, IFK Mora SK, överlägsen och segrade med över 11 minuters marginal till Ryda SK´s Johanna Öberg. Även Marikas tid 3:26:37 är nytt banrekord.

I 21km-klasserna var elitorienteraren Erik Folkesson Blom och Cecilia Kleist snabbast och ledde från start till mål.

Arrangörsföreningen Malungs OK bjöd totalt sett på en mycket välorganiserat arrangemang och fick efteråt idel lovord från lyriska deltagare i loppet. 

Att den fantastiska miljön på fjället ger extra kraft och motivation visar resultaten då hela 98 % av de startande löparna tog sig i mål, trots de långa distanserna.

Klicka här för resultat - Bagheera Fjällmaraton Sälen

2015-09-03 22:45.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.