FunBeat Tipsar

Svenska segrar i spektakulärt swimrunlopp i Alperna

Nästan 300 deltagare från 23 nationer kämpade sig genom 53 tuffa km terränglöpning och simning i det bildsköna landskapet i Engadindalen i schweiziska alperna under den andra upplagan av Engadin Swimrun. 

Tävlingen arrangeras av den svenska ÖTILLÖ-organisationen och en hel del svenska lag stod på startlinjen för den annorlunda swimrunutmaningen att springa och simma i brant men storslagen bergsmiljö. Svenskarna är starka i grenen swimrun och segrade både i herr och damklassen. 

Björn Englund och Lelle Moberg, visade sig återigen svåra att slå, trots en tuff kamp mot ett lokalt schweiziskt lag runt hela banan. Englund och Moberg segrade i herrklassen med 6 tim 28 min 23 sek. 

Carolin Holmqvist och Kristin Larsson imponerade stort och gick i mål som åttonde lag totalt och 30 minuter före nästa damlag.

Foto: Jakob Edholm

Den exceptionellt vackra banan Engadin Swimrun är en svår utmaning även för de starkaste deltagarna.  Swimruness tävlar sida vid sida med väl förberedda nykomlingar under 47,5 km bergslöpning, med 1 450 meter höjdskillnad, och 5,75 km simning under åtta simsträckor i kalla alpsjöar (12-15 grader i vattnet). Skillnaden mellan det varma sommarvädret och det kalla vattnet var svårt att hantera även för tätlagen, som kämpade in i det sista för att ta sig till mål.

”Det här var nog den svåraste tävlingen vi gjort. Hela dagen har vi gått från att älska swimrun till att hata swimrun till att älska, hata och tillslut älska swimrun! Vi hade hård konkurrens i dag och det schweiska laget (Igor Nutic och Jean Marc Cattori) var duktiga uppför. De gick om oss ganska tidigt i loppet och det var tufft mentalt att tappa. Men när vi såg dem vid St Moritz-sjön blev vi peppade att pressa på och lyckades gå förbi dem den sista timmen”, sa Björn Englund (världsmästare 2013) efter en riktig nagelbitare med en tät strid om topplatsen genom hela loppet.

Foto: Nadja Odenhage

Damlaget Carolin Holmqvist och Kristin Larsson slog de flesta på fingrarna när de starkt gick förbi nästan hela fältet och gick i mål på en total åttonde plats. Lika imponerande var det första mixlaget, Jasmina Glad-Scheverin och Thomas Scheverin från Finland, som höll sig bland topp fem i hela loppet och slutade på en total fjärde plats bara 11 minuter efter totalsegrarna.

Banan är tung men landskapet är storslaget. Deltagarna fick hela den alpina upplevelsen i form av snöiga bergstoppar, gröna skogar, smaragdblå sjöar, branta bergsstigar, blommor, kossor och pittoreska bergsbyar. Loppet passerade den kända skidorten St Moritz så väl som de genuina alpbyarna Maloja, Sils, Champfer, för att slutligen gå i mål i Silvaplana.

Engadin Swimrun är kvaltävling till ÖTILLÖ, VM i swimrum och känd för att vara en av världens tuffaste endagarstävlingar. Topp 3 herrar, topp 3 mixed och topp 2 dam från Engadin Swimrun kvalar till ÖTILLÖ, måndagen den 7 september 2015.

Foto: Jakob Edholm

Topp 3 resultat Engadin Swimrun, den 11 juli, 2015

Herr

1. Björn Englund och Lelle Moberg - Team Head Swimming/Swedish Armed Forces - SWE - 6:28:23

2. Igor Nastic och Jean Marc Cattori - Team Bad Boys Ticino – SUI – 06:34: 03

3. Philip Hantschk och Daniel Grundmann – Team Gross und Klein – AUT – 06:36:08

Mix

1. Jasmina Glad-Schreven och Thomas Schreven – Team Say No! to Doping IDTM – FIN – 06:39:25

2. Ralite Tom och Arnaud Elfie – Team Belove – FRA – 07:13:33

3. Laetitia Pibis och Joel Gotsch – Team Irgendwie & Sowieso – FRA/AUT – 07:20:34

Dam

1. Carolin Holmqvist och Kristin Larsson – Team Addnature – SWE – 06:55:25

2. Karin Liden och Charlotte Eriksson – Team Af Liden – SWE – 07:25:46

3. Natalia Muller och Hanna Slotte – Team Two Single Ladies - SUI/SWE – 07:39:50

Den kompletta resultatlistan hittar du här.

Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Originalet ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimrunlopp. Känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen, består banan av 65 km terränglöpning på stigar, hala klippor, ospårad terräng och totalt 10 km simning i det kalla höstvattnet i Östersjön. Det är strömt och banan är lång. För att klara tidsbegränsningar och nå mållinjen före mörkrets inbrott kan du aldrig sluta röra dig framåt. ÖTILLÖ firar 10-års jubileum den 7 september 2015. I samtliga swimrunlopp tävlar man två och två, på grund av säkerhetsskäl men även för att främja den unika känslan att tävla tillsammans med en lagkamrat.

2015-07-12 10:45.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.