Rolf Öhlén

Hroduwulafars underbara resa genom Sverige v 79

Sjöstaden Mariestad grundades av hertig Karl, son tillGustav Vasa och blivande Karl IX. Namnet fick den av hertigens hustru, Maria avPfalz. Anledningen var att skapa en strategiskt belägen handels- och köpstad.

 Staden grundades vid sätesgården Tunaholm (senareMarieholm) och den närliggande åsen. Karl lär ha sett en oxe som klev upp ur ånTidan vid Mariestad varför kommunens vapen föreställer en oxe som kliver upp ur ett vattendrag.

Mariestad är en av två svenska städer som har en domkyrka men ingen biskop. Efter reformationen bildades superintendtia som leddes av en superintendent som var präst. Värmland samt Vadsbro (där Mariestad ligger) och Valle härader i Västergötland bildade år 1583 en sådan och superintendentens säte blev Mariestad. Det nya stiftet blev officiellt 1605, domkyrkan byggdes 1593-1625. Hertigdömet splittrades 1647 och Mariestadupphörde som superintendentia vars roll övertogs av Karlstad medan Valle ochVadsbro återgick till Skara stift.

 Mariestad var residensort från 1660 då Marieholm blev säte för landshövdingen i Skaraborgs län fram till 1997 när det gick upp i Västra Götalands län. Mycket av statens och landstingets förvaltning försvann då från staden. 

 Katrinefors bruk har framställt papper sedan 1765. Under en period tillverkades den populära unicaboxen vid bruket. Både tändstickstillverkning och bryggeri har varit viktiga. 1967 köpte Spendrup bryggeriet som de sedan lade ner. Electrolux har också varit en mycket stor arbetsgivare i staden men har nu kraftigt skurit ner på personal.

 Mariestad har Sveriges största insjöskärgård.  Gamla stan är av riksintresse som en av Sveriges bäst bevarade äldre stadskärnor med gammal träbebyggelse från 1700-och 1800-talet.  Stationshuset i jugend-stil är byggnadsminne sedan mars 2005. Huset ritades av Lars Kellman, en bygdens son, och uppfördes 1909.

 Här finns också en av Sveriges bäst bevarade landsortsteatrar som också är  byggnadsminnesförklarad sedan 1993. Teatern invigdes i januari 1843 men var helt färdigbygd 1848.

 Speedway laget Örnarna har under många år kört i Elitserien och erövrat en hel del sm-tecken.Hemmabanan Grevby (numera Canvac Arena) ligger strax norr om Hasselrör.Mariestads segelsällskap har haft framgångar i kappsegling med många mästerskapstitlar. Enduroklubben arrangerar Oxjakten Enduro, en av Sveriges fem största endurotävlingar sista helgen i augusti.

 I slutet av1980 och början av 1990 dominerade IBK Lockerud från Maristad svensk innebandyoch blev de första officiella svenska mästarna för herrar  1990 men även damerna har varit framgångsrika.

Birgitta Andersson och Roger – förlåt, Jan Rippe, haranknytning till Mariestad.

 Vid Mariestad förenar sig riksväg 26 med e 20 till Hasslerör där de skils åt. Jag fortsätter på 26:an, "Inlandsvägen." Vid kyrkan i Hassle stannar jag för denna gång.

2015-06-11 22:18.


Kommentarer till blogginlägget