Rolf Öhlén

Återfall

Jag borde ha vetat bättre!

Den stod där i bokhyllan och väntade.

"Sagan om ringen" var avklarad.

Böckerna om Harry Potter plöjda.

Vad skulle jag läsa nu?

 Det var rätt märkligt hur jag kom in i vuxenlitteraturens värld. Fiskeintresserad som jag var lånade jag böcker på Järvsö bibliotek som handlade om sportfiske. Det var särskilt en novell som väckte min uppmärksamhet. Inte för att jag tyckte om den, snarare tvärtom! Den var osmaklig, konstig, förvriden. Jag lämnade tillbaks boken, tänkte "aldrig mer" och så var det bra med det.

 Men hur är det? Tiden gick. Understundom vandrade mina tankar till den där novellen. Var den verkligen så dålig som jag minns den. Det fanns endast ett sätt att ta reda på det, att läsa den igen. Problemet var bara att jag inte mindes novellens namn, jag hade ingen aning om vem som skrivit den och visste inte bokens titel.

 Härav kom det sig att jag lånade hem varenda bok som på något sätt hade berättelser om fiske i sig. Det var årsböcker, antologier, novellsamlingar - allt som stod under sportfiske. Ganska snart stod det klart att det fanns vissa berättelser som höjde sig över mängden, som rörde vid något djupt inom mig och väckte en längtan till något mer än att bara hamna i "Napp och Nytt" med en rekordfisk.

 Den gemensamma nämnaren för dessa skildringar var att de hade en och samma författare: Hans Lidman. Hans berättelser påverkade mig i mitt sätt att skriva och vara. De inspirerade mig till att leta efter mina egna drömmars vatten. Ett av mina livs stoltaste ögonblick var när en av mina klasskamrater på gymnasiet läste en av mina uppsatser för "Gunsan" (Gun Lindahl) i svenska och frågade migom det inte var Hans Lidman som hade skrivit den från början.

 Långt innan dess hade jag funnit den förlorade novellen. Den var också skriven av Hans Lidman och inte alls så dålig som jag minns. Den var värre än så. Då var det emellertid för sent; jag var fast för Hans Lidman. Det var också under gymnasietiden jag fick reda på att Hans hade begått självmord samma år som jag upptäckte hans författarskap.

 Jag är övertygad om att det inte hade med varandra att göra menen sorg var det att han skulle sluta på ett sådant sätt och att jag inte fickmöjlighet att tacka honom för vad han betytt för mig.

 Ett av portalverken i hans författarskap var "Det nappar i Svartån". Som jag sökte efter denna å på kartor och i uppslagsverk. Numera vet jag att det var ett fiktivt namn på en verklig å. Jag letade med ljus och lykta efter denna bok. Jag avundades min äldste morbrorsom hade den i sin bokhylla. Det var via hans förmedling som jag erhöll mitt första flugspö men någon verklig flugfiskare blev det aldrig av mig.

Jag frågade till och med på antikvariat men det var kö på den så mina möjligheter att själv inhandla den såg ut att vara obefintlig. 1990 gavs den dock ut på nytt och sedan kom bok på bok ut på antikvariat och fann sig vägen till min bokhylla som sällskap till den handfull av böcker av honom som jag redan hade

.

 Nu sträcker sig min hand efter detta aktstycke och jag virvlar bakåt i tiden, dels till förkrigstid, fäbodar och flottningar, till skogskojor och torp med självhushållning i hälsingeskogarna, dels till min egen en ungdom - och till nuet. För naturligtvis kan jag inte låta bli att börja söka efter en tänkbar "Svartå" i Sollefteå med omnejd.

 Jag stökar runt i förrådet för att göra plats på skrivbordet, drar fram ouppackade kartonger från flytten 2013 med fiskeprylar, sorterar och gör i ordning. Jag har villa, jag har familj, jag har ett torp, jag har ett arbete - men jag har också en pånyttfödd längtan ut till åar, sjöar och tjärnar. Jag bor i en älvdal med laxfiske men har inte varit ut en gång under två år.

 Sant är att Tjernobyl 1986 lade sordin på stämningen och jag lade fiskeutrustningen på hyllan. Efter ett par år kunde jag dock inte hålla mig; det blev flera turer till min barndoms sjö även om fisken fick gå tillbaks sjön när så var möjligt. I Skorped blev det mer regelbundet till put - and - take vatten men nu lockar andra äventyr. Det sjunger i bröstet av längtan att få smyga längs en å mellan trädens stammar långt från allfarstvägarna och ge sig fisket i våld. Jag borde vetat bättre än att börja läsa "Det nappar i Svartån".

2015-06-09 23:52.


Kommentarer till blogginlägget


Härligt beskrivet! Jag hoppas att du hittar lämpliga fiskeåar kring Sollefteå.
2015-06-10Klart du ska fiska!

Här finns en massa av Hans Lidman, men det kanske du har kollat in redan: http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=hans+lidman&screator=&stitle=
2015-06-10Oj, så konstig länken ser ut - iaf för mig. Den går liksom utanför det blå fältet. ;)
2015-06-10