FunBeat Tipsar

​Swimrunsäsongen drar igång med Utö Swimrun, den 30-31 maj

Inte mindre än 250 lag om två ställer upp i årets upplaga av Utö Swimrun. den 31 maj, kvaltävling till prestigefyllda ÖTILLÖ. 

Foto: Nadja Odenhage

Utö Swimrun består av 31 km terränglöpning varvat med 5,5 km simning i öppet vatten runt Utö i Stockholms skärgård. En rad nationaliteter syns på startlistan och många kommer att slåss i toppen för att få en av de åtråvärda kvalplatserna till VM i swimrun, ÖTILLÖ, den 7 september. Dagen före Utö Swimrun, går ÖTILLÖ Sprint, en kort bana på 12 km för de som vill prova på att tävla för första gången i den snabbt växande och populära sporten swimrun.

Swimrun går ut på att i lag om två ta sig från en punkt till en annan genom att varva terränglöpning med simsträckor i sjöar eller i öppet vatten. Det finns ingen tid för klädbyten, våtdräkten och löparskorna är på under hela loppet. I samtliga swimrunlopp tävlar man två och två, på grund av säkerhetsskäl men även för att främja den unika känslan att tävla tillsammans med en lagkamrat.

Foto: Nadja Odenhage

Utö Swimrun är hälften så lång som mastodonten ÖTILLÖ men fortfarande en tuff utmaning, som motsvarar att springa ett Lidingölopp i våtdräkt och dessutom simma en Vansbrosimning i löparskorna i det vårkalla skärgårdsvattnet!

Receptet för att lyckas är att vara snabb mellan bytena löpning och simning och aldrig stanna upp.

Foto: Nadja Odenhage

Tufft i täten

Det blir tufft i täten på Utö Swimrun, den 31 maj. Fjolårsvinnarna Björn Englund och Marcus Hultgren är båda redo att försvara sin titel men med olika lagpartners. Konkurrensen blir hård mot ÖTILLÖ-segrarna och världsmästarna Lelle Moberg och Daniel Hansson, samt bröderna bakom idén till ÖTILLÖ, Utöborna Mats Andersson och Jesper Andersson Mars, som i år tävlar ihop och är väl bekanta med sina hemmastigar.

Oslagbara mor och dotter Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson är regerande världsmästarinnor i damklassen och blir en svår utmaning för de 22 övriga damlagen.

Foto: Nadja Odenhage

I mix-klassen ställer musikartisten Petter Askergren upp för andra året i rad, i år med sin fru Michaela Fröstad Askergren. Triathlon- och swimrunveteranen Jonas Colting tävlar med flickvännen Elin Lilja mot 47 andra mix-lag.

"Utö swimrun hör till mina absoluta favoritlopp och är dessutom en perfekt försmak för de som drömmer om swimrunloppens ‘moder’ ÖTILLÖ! Efter en otursfylld vår med två skador kommer jag förmodligen vara den mest otränade deltagaren på Utö Swimrun men det är ok för jag är extremt pepp på att köra i år igen", säger musikartisten och mångsysslaren Petter, som I år igen satsar på att avsluta swimrunsäsongen med att genomföra ÖTILLÖ, den 7 september, med sin fru Michaela Fröstad Askergren.

Åtta topplag i Utö Swimrun kvalar till ÖTILLÖ; topp 3 herr, topp 3 mix, topp 2 dam.

Se alla lag Utö Swimrun 2015 här

Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun

Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Originalet ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimrunlopp, känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen. Du springer 65 km terränglöpning på stigar, hala klippor, ospårad terräng och du simmar totalt 10 km i det kalla höstvattnet i Östersjön. Det är strömt och banan är lång. För att klara tidsbegränsningar och nå mållinjen före mörkrets inbrott kan du aldrig sluta röra dig framåt. 

ÖTILLÖ firar 10-års jubileum den 7 september 2015.

2015-05-21 09:49.


Kommentarer till blogginlägget


Man kan också säger att Swimrunsäsongen drar igång med Stora Stöten Swimrun (Falun) då den är också den 30 maj
2015-05-21Gött mitt lag är med i mixed. Vem har skrivit texten?

2015-05-21Hej Daniel, texten kommer från arrangören. Något som inte stämmer? /Peter på funbeat
2015-05-22MAn kan också säga att Swimrunsäsongen drog igång med Sala SjöTillSjö 23 maj. Toppentävling :)
2015-05-27Kul med swimruntexter, saknade dock vem som skrivit artikeln. Var enbart nyfiken funbeat.
2015-05-28


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.