FunBeat Tipsar

SAFAT - Swedish Forces Adventure Team vann Tierra Viva i Patagonien

SAFAT - Swedish Armed Forces Adventure Team vann AR World Series-tävlingen Tierra Viva i Patagonien efter en överraskande stark avslutning. Tävlingen tog lagen över en sträcka på 700km non-stop över Chilienska Patagonien med paddling, löpning/trekking och cykling.

Laget är därmed direktkvalificerat till VM i Adventure Racing 2015 i Brasilien. 

”Vi åkte till Patagonien för att vinna. Vi gjorde ett bra lopp och hade en stabil ledning under de första dygnen in i tävlingen. Sen gjorde vi ett osannolikt misstag som kostade oss tolv timmar och förlorade därmed ledningen. Vi valde ett säkert vägval på den sista trekking-sträckan upp mot ett bergsområde, men det visade sig vara oframkomligt. Vi satt fast i en dalgång och tvingades till slut att backa tillbaka” säger Johan Hasselmark, lagets navigatör. 

Laget återgick till sträckans utgångsläge för att fylla på med förnödenheter för att kunna fortsätta, nu cirka åtta timmar efter ledande lag. 

”Vi visste att vi behövde satsa allt på ett kort för att återta ledningen. Vi gick så hårt vi kunde på den resterande delen av trekkingsträckan. I slutet av sträckan, vid växlingen mot den sista cyklingen in till mål kom överraskningen. Vi hade kört ikapp bra med tid och det ledande franska laget låg och sov” säger John Karlsson, lagkapten. 

SAFAT gjorde en tyst växling för att inte väcka det franska laget och kunde gå ut på den sista cykelsträckan mot mål i återtagen ledning. En ledning som laget höll hela vägen in i mål. 

”Vi är otroligt nöjda med resultatet och lagets insatts. Att vända tillbaka tävlingen på det sätt SAFAT gjorde visar på en fantastisk potential och tävlingsanda. Laget har verkligen levererat sen projektets start under sommaren 2014. Genom att vinna en världsserietävling och en direktkvalificering till VM 2015 ligger vi nu före i projektplanen.”, säger Jan-Henrik Bäck, projektledare SAFAT och FM Elit. 

Försvarsmakten satsar på försvarsmaktsrelevant idrott med bland annat projektet Swedish Armed Forces Adventure Team (SAFAT). Laget och projektet är riktat mot multisport och adventure racing på internationell toppnivå.

2015-04-20 07:54.


Kommentarer till blogginlägget


Jag vill se sådana här prestationer på bästa sändningstid i tv!
2015-04-20Ja eller hur och istället få vi fotboll, fotboll, fotboll och lite fotboll till.... gah
2015-04-21Kyligt att smyga förbi de sovande fransoserna!
2015-04-21Om ni vill se något liknande på TV så kan jag rekommendera "Boundless" som finns på TV4Play (Premium konto). I programmet får man följa två ultralöpare som under en 5 månads period ställer upp i diverse lopp (cykling, löpning, adventure race,...) av den mera utmanande karaktären :-)

Det finns två säsonger.
2015-04-30Grattis! Så bra!!
2015-06-09


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.