FunBeat Tipsar

Garmin släpper en ny actionkamera

Gopro är ohotad kung av actionkameror men det är många som utmanar. En av dem är Garmin som nu kommer med en ny variant av deras Virb.

Den första versionen av Garmin Virb kom på hösten 2013 och hade en del unika funktioner som inbyggd gps så att den kunde mäta hastighet och visa det på filmen. Garmin fortsätter på den vägen och har lagt till en del sensorer och gyros för att kunna mäta saker som G-kraft och acceleration. Det går också att koppla ihop pulsband och andra sensorer via Bluetooth och få med den datan i bilden på olika grafiska vis.

Utseendemässigt har kameran förändrats helt. Från cylinderformad och ganska stor till  fyrkantig och betydligt mindre. Garmin har också bytt fäste från gängor till ett snabbfäste som gör det enklare att flytta kameran från olika fästen. Vill du så kan du också använda fästen för Gopro vilket gör att du får tillgång en mängd olika lösningar. Kvar är den riktigt bra av/påknappen. Det är en rejäl sak som kan hanteras med vantarna på och du kan direkt känna om kameran filmar eller inte bara genom att känna vilket läget knappen är på – du behöver inte ta av kameran från hjälmen för att kolla. På samma knapp finns nu en separat avtryckare för stillbilder så att du kan ta bilder på 12 MP samtidigt som du filmar.

Kvar sedan tidigare är också den stora displayen på ovansidan där du kan se aktuella inställningar. Hela kameran är vattentät ner till 50 meters djup utan extra skal vilket är mer än någon annan actionkamera klarar av.

Upplösningsmässigt tar Virb ett stort steg och kan nu filma i 1440p/30fps och 1080p/60fps. Det är ganska långt från Gopros toppmodell som filmar i 4K men ändå ett lyft från tidigare modell och i ärlighetens namn är det inte många som har en TV som kan visa film i 4K.

Kamerorna har Wifi för att kunna kommunicera med mobiltelefoner och via appen kan du styra flera kameror samtidigt och även livestreama en sändning. I och med att kameran har gps och wifi så går det också att spåra den senast lagrade positionen ifall du skulle tappa bort den. Batteriet sägs räcka till två timmars filmning.

Nya Garmin Virb kommer i två versioner – XE och X – där XE är den med högre upplösning. Den har också något som kallas för Pro Mode där du kan ställa in saker som vitbalans, ISO och exponering manuellt. 

Priserna landar på 2 999 kronor för Virb X och 3 999 kronor för Virb XE. Kamerorna kommer ut i butik i juni.

Nyheten har vi hämtat från sportfack.se. Gå gärna in där och läs fler nyheter från sportbranschen.

2015-04-17 10:20.


Kommentarer till blogginlägget


2:46. Hur brant är 240%?
2015-04-172,4 meter nedåt för varje meter framåt... skitbrant :-)
2015-04-17haha. det va ju rätt kul... man undrar om de bara hittat på lite siffror i en cool video eller om de faktiskt vill att ngn ska ta det på allvar. man blir ju inte så där jätte-sugen på att köpa en mannick som inte har bättre koll än så... eller är det möjligen så att jag inte är tillräckligt insatt i antingen det matematiska kring uträknandet av lutning i % (vilket jag ändå tror att jag är) eller att det är ngt nytt coooolt action-cam-sätt att räkna...? :)
2015-04-17Se t ex http://en.wikipedia.org/wiki/Grade_(slope)
2015-04-17ja precis :) inte kändes det som att det lutade ca 68 grader för den där snowbordaren inte :)
2015-04-17Dyrt för en kamera som endast kan 30 fps och inte 4K.
Gopro 4 Black ohotad.
2015-04-19Fast 1080/60fps räcker otroligt långt.

Virb har några saker som GoPro saknar, tex att den kan styras från Garmin cykeldatorer. Virb har bildstabilisering (återstår att se om det blir lika bra om sonys eller inte). Plus såklart all data de kan packa på filmen för att använda i redigeringen, om man gillar sånt.

Trots det tror jag GoPro är ohotad totalt sett men vissa kommer föredra Virb för GoPro.
2015-04-20Kan man inte få slippa reklam?
2015-05-03Såg nu att man kan välja bort det här...
2015-05-03


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.