Annica Johansson

Hur hade du gjort?

Träningsvärken sen i måndags börjar sakta klinga av, men jag är fortfarande stel som ett bokstöd. Men jag gnäller inte för stel är också det enda jag är, det gör inte alls så där blixtrande ont som det gjorde när jag låg lägre på proteinet. Nu har det dessutom varit så flera gånger i rad, att jag kört jättetungt i styrketräningen och samtidigt fyllt på rejält med protein - och resultatet har blivit att jag blir stel och trött, men inte superduper-öm som jag alltid blev förr.

Idrottsmassagen jag fick i måndags kväll har också satt sina spår, vaderna är så ömma som om någon slagit dem med ett baseball trä. Det var därför jag bytte 20km progressiv fart till 15km lugn distans igår, så kanske jag kan köra 20km idag istället. Om vaderna är med på det. Det märker vi.

Jag har dessutom en liten stegtävling mot mig själv, som engagerar mig lite mer än den borde kanske. Nu är jag uppe i 12 dagar i sträck då jag uppfyllt stegmålet. För varje dag jag uppfyller målen höljs de lite, så nu har jag kommit upp i 12 200 steg. Längsta stegmålssviten är 16 dagar, det måste jag bara kunna slå. Idag blir det lätt, jag ska jogga så jag kommer garanterat att nå mina steg. Men imorgon, torsdag, kan det bli stökigare att komma upp i så många steg som klockan säger. Jag får avsiktligt planera in något ärende som måste göras, helst ungefär 6km bort så kan jag gå dit och hem. Då kommer jag garanterat upp i mer än 12 000 steg.

Har funderat mer än en gång på om jag borde redovisa den där extra träningen jag gör, stegmålen och rörlighetsträningen främst, eftersom det antagligen påverkar resten av träningen. Men samtidigt bär det mig emot lite, är det ens träning om man inte behöver byta om eller blir svettig av det? Om det inte är träning, ska man då föra in det i sin träningsdagbok.

Hur hade du gjort?

2015-04-01 11:17.


Kommentarer till blogginlägget


Skriv upp det, men du behöver inte notera tid på det, Eller skriv bara 5 min varje gång? Jag tycker det är rimligt att notera sånt som, flyttar, storstädningar (utöver det vanliga) blodgivning osv, det som påverkar träningen, oren, men samtidigt behöver man ju inte räkna in det i sina tids- eller distansmål.
2015-04-01



En annan tänkbar variant är att lägga det som kommentar under den fliken med vikt/puls och sådant, om man vill få en viss spårbarhet utan kalla det träning.
2015-04-01



Ja det var ju det där med distans- och tidsmålen, jag vill ju inte påverka dem mer än nödvändigt med steg och sånt som inte ska vara där. Det har satt myror i huvudet på mig, hur jag ska göra. Men lägga in det som kommentar kan jag ju faktiskt göra, det var ju en tanke som inte fallit mig in och då räknas det inte i några mål eller listor :-)


2015-04-01



Du kan ju registrera det som vanlig träning. Skriv inget i distans och inget i tid utan bara i reps. Sedan kan du sätta reps som mål för din stegutmaning. Eller tänker jag tokigt nu?
2015-04-01



Det fungerar med kommentar också, jag kan filtrera kalendern på att bara visa dagar som innehåller kommentaren "stegmål" och få fram stegen också. Testade att kasta in stegmålen i kalendern, det är ju ganska snabbt gjort, och det fungerar. :-)
2015-04-01



Däremot stretching och balansplatta ska jag nog lägga in som träning, men som du säger utan tid och distans.
2015-04-01



Om du lägger in stegen som träning och bara reps så slipper du ju hålla på och summera manuellt. Så tänkte jag. :-)
2015-04-01



Annars vore det ju lite festligt med "Balansplatta - 12 km". ;oD
2015-04-01



Aha nu fattade jag med :-)
Jag lägger bara in det som "stegmål, vilken dag det är i ordningen och hur långt jag gått / hur långt jag borde gått", fast jag får göra det dagen efter så jag får med alla steg :-)

12km balansplatta vore en syn det :-)
Mycket jobb för att komma så långt med det redskapet :-)
2015-04-01



Japp. :-)
2015-04-01



Fast det är intressant att majoriteten hittills anser att det bör bokföras på ett eller annat sätt, det är ingen som sagt "Ash, strunta i det". Jag är i efterhand böjd att hålla med majoriteten dock, det hade nog varit vettigt om jag hade gjort det faktiskt.

2015-04-01



Jag tycker egentligen ingenting i den frågan. Kalendern är vår egen och det är ju bara vi som har glädje av vår kalender och kan använda den till vad vi vill. Så den frågan lämnar jag till dig att besluta, jag ville bara ge ett förslag hur du kan göra OM det är så att du vill hålla rätt på stegen på något sätt och kunna mäta mot ett mål. Du har tydligt talat om varför du inte vill blanda ihop det med den övriga registreringen samtidigt som du vill bokföra det. Tror alltså inte att någon egentligen tycker någonting om din kalender alltså. :-) Kram!
2015-04-01



Ja ungefär så :)

2015-04-01



jag skrev inte in min yoga jag gör varje dag efter träning men det har jag börjat med nu ...
tycker den är en viktig del av träningen för rörlighet, styrka och andning...
jag registrerar bara tiden eftersom jag inte rör mig nämnvärt :)
2015-04-02



Det ska bli spännande att se om jag kan dra några slutsatser, fr o m 1 april då, om vaderna ömmar eller hamstrings/rumpa känns slitna. Jag borde ju kunna se om jag slarvar med stretching och rörlighetsträning för mycket, eller om jag gått ovanligt mycket före ett tufft pass. Sånt som borde påverka, tror jag.
2015-04-02



Det är ju bara du som kan avgöra vad som är viktigt för dig att hålla koll på i din kalender. Själv har jag som regel att man ska vara ombytt och bli svettig - då "räknas" det som träning och ska läggas in. Men det är ju jag och säger ingenting om hur du borde göra, alla är vi olika. Dessutom är min regel inte jättebra har jag märkt, för en rask promenad oombytt kan ju vara minst lika mycket träning som ett stabilitetspass ombytt. Tänk om allt hade varit svart eller vitt!?!
2015-04-02



Lite så har jag också tänkt fram tills nu, men det är ju som du säger också med promenaderna. De kan vara rejält svettiga, eller långa. Då kanske man borde noterat något, även om man inte skriver ner tid/distans. Bara för framtida referens?

Samma sak med stretching och sådant, jag misstänker starkt att det är när jag glömmer och slarvar med det som jag får ömma baksidor. Men jag kan inte verifiera det än, eftersom jag inte skrivit ner "osvettig träning" :-)

2015-04-02



träning kan ju vara effektiv många gånger även fast man inte svettas tänker jag...
:) häromdagen gick jag en promenad på kvällen vilket var ett tag sedan och kom på att promenader eller gång i rask takt, allt gör sitt till både återhämtning och lågintensiv träning...
ska försöka få in lite mer promenadpass i veckan som både uppbyggande och återhämtande träning... Men då går jag iaf 6 km-fart (10 min/km)...
2015-04-02



Men jösses 10 min/km är ju rejält svettigt! :-)

2015-04-02



:D mitt vanliga tempo.. lite svettigt ja, men om jag ska gå långsammare så får jag tänka till lite ...
2015-04-02



går långsammare efter ett träningspass tex och varvar ner...men om jag ska ut på en promenad enbart så drar det iväg :)

2015-04-02



Jag får tänka till om jag ska kunna gå så fort överhuvudtaget :-)

2015-04-02



:D ja det är olika ...

2015-04-02



Hej! Den här filmen visar fantastiskt bra stretching för Triathleter (de har korta muskler överallt typ...) som både simmar, cyklar och springer. Jag har stora problem med korta hamstrings och gluetus men har inte kommit åt mina problem innan jag började med det här programmet. NU börjar det bli bättre och min orörlighet i ryggen har släppt. Tränar man hårt behöver man stretcha en hel del - inte alla, men de flesta.

https://youtu.be/jBMjQEowIiY

2015-04-05



Tack Malin, flera av de övningarna känner jag igen redan. Jag tror inte riktigt på att stretcha allt och jämt, det är nog mest slöseri med tid. Det gäller att känna sin kropp och veta vart man ska sätta in punktinsatserna, så det gör nytta. :-)

Ibland (beroende på varför man känner sig stel) kan det till och med vara bättre att gå på massage, musklerna kan kännas omedgörliga för att de är ansträngda och trötta. Då är det lite småtaskigt att streta och dra i dem, det är inte alls lika effektivt som en grundlig massage.
2015-04-05



Jag går på massage också! Det ena utesluter tack och lov inte det andra.
2015-04-05



Som tur är :-)
2015-04-05



Varför skriver vi i kalendern överhuvudtaget? För vår egen skull vill jag påstå. Avstämning mot våra mål och korrigera dessa. Blir vi skadade så blir det rehabkalender. Man kan sätta upp stegmål eller gå från Smygehuk till Treriksröset. Du är ju Stjärnmedlem så glöm att det skulle finnas någon "kalenderetikett". Om promenaderna hjälper kroppens återhämtning för nästa tunga pass så är det viktig återhämtningsträning. Om du inte blir återhämtad kanske du ska köra ett yogapass. Kul med så många kloka träningstankar i kommentarerna ovan. Lycka till med träningen :)
2015-05-06



Tack Sonny :-)
Det var lite tack vare att jag började följa stegmålet som jag upptäckte varför jag inte riktigt orkar som jag borde på den andra träningen. Förutom min vanliga träning blev det en förfärlig massa promenader, sånt som jag tidigare inte registrerat. Det var lite skönt att få koll faktiskt, det var den saknade pusselbiten kan man säga :-)

Så fort jag taggade ner lite, tillät mig att vila på vilodagarna, kändes det genast bättre. Tänk så enkelt det kan vara :-)
2015-05-06



Bra att du taggade ner, mer är inte alltid bra. Stelhet och ömhet är kroppens sätt att säga "Tagga ner!". Glöm inte uppvärmningen och stretchen, i synnerhet stretchen dagen efter när du vaknat och inte hårt utan mjukt. Man skall lyssna på kroppen och såväl uppvärmingen som stretchen är ett sätt att lyssna in sig i sig själv. Lycka till!
2015-05-13



Där satte du fingret på en öm punkt :-)
Jag är usel på att värma upp *skäms lite*

Jag tänker ofta att jag ska bli bättre på det, men lik förbaskat glömmer jag det lika snabbt som man knyter en sko när det kommer till kritan.
2015-05-13



Inte ovanligt alls och rätt typiskt för den "fostran" man får där prestationen räknas men inte "underarbetet". I själva verket undrar jag om det inte är "Luther" som spökar. Man skall vara duktig och vad är det duktiga i att göra 10 armhävningar eller lite armrullningar? Tänk på din kropp som du tänker på en dyrbar apparat som du vill skall hålla länge eftersom du inte har råd att köpa en ny så blir det nog lättare att göra dessa delar också.
2015-05-13


Arkiv

 2019
 augusti (2)
Samvetet har talat
Känner mig stark
 juni (2)
 maj (3)
 april (3)
 mars (3)
 februari (4)
 januari (2)
 2018
 december (6)
 november (8)
 oktober (5)
 september (3)
 augusti (2)
 juli (5)
 juni (5)
 maj (6)
 april (5)
 mars (7)
 februari (10)
 januari (3)
 2017
 december (6)
 november (1)
 september (4)
 augusti (3)
 juli (2)
 juni (1)
 maj (3)
 mars (2)
 februari (1)
 januari (5)
 2016
 december (5)
 november (3)
 oktober (6)
 september (3)
 augusti (12)
 juli (2)
 juni (7)
 maj (6)
 april (2)
 mars (2)
 februari (3)
 januari (6)
 2015
 december (1)
 november (5)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (6)
 juli (4)
 juni (5)
 maj (3)
 april (13)
 mars (11)
 februari (8)
 januari (7)
 2014
 december (13)
 november (12)
 oktober (4)
 september (7)
 augusti (11)
 juli (8)
 juni (8)
 maj (10)
 april (11)
 mars (13)
 februari (14)
 januari (18)
 2013
 december (11)
 november (14)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (9)
 juli (7)
 juni (9)
 maj (12)
 april (10)
 mars (17)
 februari (16)
 januari (15)
 2012
 december (11)
 november (11)
 oktober (2)
 september (10)
 augusti (8)
 juli (13)
 juni (9)
 maj (9)
 april (11)
 mars (15)
 februari (19)
 januari (12)
 2011
 december (16)
 november (17)
 oktober (18)
 september (14)
 augusti (9)
 juli (14)
 juni (19)
 maj (16)
 april (19)
 mars (24)
 februari (17)
 januari (27)
 2010
 december (22)
 november (20)
 oktober (24)
 september (19)
 augusti (13)
 juli (27)
 juni (11)
 maj (21)
 april (22)
 mars (15)
 februari (15)
 januari (21)
 2009
 december (22)
 november (25)
 oktober (26)
 september (11)
 augusti (27)
 juli (17)
 juni (15)
 maj (21)
 april (18)
 mars (25)
 februari (18)
 januari (23)
 2008
 december (22)
 november (21)
 oktober (21)
 september (24)
 augusti (19)
 juli (12)
 juni (16)
 maj (13)
 april (20)
 mars (14)
 februari (17)
 januari (16)
 2007
 december (21)
 november (15)
 oktober (10)
 september (14)
 augusti (22)
 juli (13)
 juni (18)
 maj (21)
 april (17)
 mars (21)
 februari (10)
 januari (9)
 2006
 december (3)