FunBeat Tipsar

Världsrekord av Danny Hallmén - 22 mil paddling på 24 timmar - på en paddelmaskin

Den svenske multisportaren och före detta elitkanotisten Danny Hallmén satte i mars standarden för två helt nya världsrekord genom att paddla 219 855 meter över 24 timmar på en paddelmaskin!

Paddling i olika former är en allt mer populär träningsform, där den vanligaste paddlingen är den som görs i kajak med dubbelpaddel. 

Förutom att paddling sätter prov på balans, så är paddling en av våra styrke-konditionsidrotter, d.v.s. en idrott som är en perfekt för att träna upp konditionen i, men som också sätter lite högre krav på styrka jämfört med många andra konditionsidrotter. 

I paddling hamnar fokus lite mer på överkroppen och ryggen, även om en duktig kanotist faktiskt arbetar mycket med benen och kan få ut upp till 20% av all kraftöverföring från just benen!

Foto: Jonas Brännmyr

En paddelmaskin fungerar likt en roddmaskin och ska helt enkelt simulera paddelrörelsen under motstånd. Givetvis försvinner balansmomentet på en paddelmaskin.

Just inom roddmaskinsvärlden finns det en hel drös med olika längdrekord, men

inom paddling saknas mångt och mycket en kultur för "långpaddling" och  framför allt på den paddling som görs på en paddelmaskin. 

Så när det visade sig att det inte fanns några längdrekord alls på paddelmaskin, tog Danny saken i egna händer och satte målet att slå två världsrekord "i en smäll".

1. Längst kontinuerlig paddling på paddelmaskin

Här gällde det helt enkelt att sätta standarden för ett rekord över att klara av att paddla så lång tid som möjligt. Reglerna togs rakt av från roddvärlden, där det gällde att ro minst 50 min av varje timma för att det skulle räknas som kontinuerligt.

2. Längst paddlad sträcka på 24 timmar - på paddelmaskin

För att hotta upp det första rekordet, där det tilläts relativt lång vila, så sattes målet att även försöka paddla så långt som möjligt under 24 timmar.

Det var alltså den 9 mars vid 11.00 på Örebro Kanotförening, som Danny startade och här är hans egna ord:

Jag öppnade rätt hårt de första nio milen med en snittfart på 5.43/km och cirka 1,5 minuters paus per timme, dvs mkt mindre än de vad han regelmässigt kunde plocka ut.

Det relativt hårda tempot och den korta vilan satte dock sina spår och redan från timme fem, började det streta mot med framför allt smärta i händer och underarmar.

Förutom en timme där jag kände mig stark (timme 9-10) så hade jag en ganska dålig start och en lång tung period mellan timme 5-15.

Foto: Jonas Brännmyr

Jag hade det otroligt tufft kring hälften av paddlingen, men stora smärtor i underarmar och händerna och rekordet kändes väldigt långt bort. Men jag kämpade på och det var först med "bara" 9 timmar kvar som det vände. 

Därefter hade jag en relativt bra resa in i mål vid 11.00 den 10 mars.Var en otroligt skön känsla att vara klar och bara få lägga mig ner i en säng efteråt!

Om Danny Hallmén

Danny har paddlat i över 18 år, varav tio år på elitnivå inom sprint- och maratonpaddling, med flera landslagsuppdrag i bagaget. Senast under 2013 togs guld på Nordiska mästerskapen i K2 på kanotmaraton och en vinst på paddelsträckan på Haglöfs Åre Extreme Challenge. Sedan 2012 tävlar Danny främst i multisport och triathlon. 

Du kan läsa mer om Danny Hallmén på Multisportbloggen - klicka här!

2015-03-22 18:23.


Kommentarer till blogginlägget


Vilken prestation Danny! J-vlgt imponerande!
Grymt!
2015-03-24


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.