Viktor Johansson

Toppa formen!!

"Tävlingsdagen närmar sig så det är hög tid att jag tränar hårdare"

image

Tvärtom! Hemligheten till en optimal förberedelse innan lopp/tävling är vila och återhämtning. Men det innebär inte att du ska ligga i soffan de sista veckorna och sova dig i form. Det är viktigt att faktiskt ha kvar träningsdagarna men med kortare distans och med färre antal intervaller.  Lägger du in för många vilodagar utan fysisk aktivitet är risken stor att du blir seg och känner dig allmänt hängig.

Nedtrappningsfasen: Minska ner träningsmängden 2-3 veckor innan tävling. Detta är viktigt oavsett om du ska cykla/åka skidor eller springa 5,10,21,42 eller 90 km.Varför är det så viktigt med nedtrappning? Träning är nedbrytande, vilket innebär att kroppen bryts ner efter varje träningspass. Det är därför du kan känna av en eventuell träningsvärk i musklerna. Mellan träningspassen byggs musklerna upp och blir ännu starkare än var de tidigare.

Muskelnedbrytning - muskeluppbyggnad = superkompensation. En process som inte bara är igång mellan träningspassen utan också vecka från vecka och månad till månad. 

image

Det är därför det är så viktigt med återhämtning, vila och sömn. Speciellt perioden innan en tävling. För det vore ju tråkigt att stå på startlinjen med sega, trötta och stela ben.Sista veckan: Lyssna på kroppen!Korta ner distansen, kör färre intervaller och lägg in någon extra vilodag. 3 dagar innan lopp, lägg in ett lättare intervallpass för att väcka kroppen till liv. Du trampar igång benen, du får upp flåset och förmodligen känner du dig full av energi. Spring inte fortare än vanligt, "maxa inte". Spara känslan till tävlingsdagen, det är då du ska ta tömma kroppen på energi.

Se till att du hinner njuta av folkfesten. Bjud på ett leende, du får två tillbaka. Lycka till

http://vasacoachen.nu/

2015-02-24 20:29.


Kommentarer till blogginlägget