eva Samuelsson

elitmotionär 50 årskris

Jo ja det var väl bara att boka tid hos doktorn igen. Nu för ett konstigt tryck över bröstet som kommit några gånger när jag tränat och även när jag jobbat, suttit i soffan, lagt mig för kvällen.

Ett hårt tryck över bröstet och hjärtat slår hårt och orytmiskt, känns nästan som man får hjärtat i halsgropen . Tar djupa andetag men det liksom inte hjälper .  Klart man blir lite fundersam och skraj. Framför allt när jag tränat och det då varit pulsträning, känns som om jag tappar kontrollen över kroppen, har lågt blodtryck så jag vet hur det känns när jag tappat trycket men det här känns helt annorlunda. Når jag jobbat upp en hög puls och pressat mig lite kan jag liksom inte bara stoppa utan får fortsätta lite lugnare en stund, hade jag bara stoppat känns det som om jag ska trilla ihop........ Mysko......

Väl hos min lilla doktor som är en ung kvinna i 35 års -åldern blir jag noga undersökt, blodtryck och EKG tas och vi har ett långt samtal om hur jag mår, lever och livet, och har levt. Jag förstår snabbt att detta är en kvinna som oxå tränar och vi samtalar mest om träning och om HUR jag tränar, VARFÖR jag tränar  och hur jag mår då. 

Det svider att få höra sanningen och det är svårt att erkänna och inse sina " fel" . Inte så att hon ber mig sluta träna men jag är ju trots allt 50 år...... Hmmmmm och att springa tio km sedan sätta sig på en spinningcykel i en timma och sedan vila lite för att klämma någon timme på gymmet ???? Att träna två pass varje kväll??  Träning kontra vila?

Vi pratade oxå om den trend som är att det är ultralöpning, triathlon , swimrun etc som gäller och "vanliga motionärer" tränar som elit . 

Om unga vältränade kvinnor och män som drabbas av erytmier och får tex en propp i tarmen. Ett mycket intressant samtal och jag fick mycket att ta till mig och tänka på.

Helt klar skulle jag ju fortsätta att träna men kanske byta ut lite till yoga och gym . Och helt självklart skulle jag springa göteborgsvarvet men jag kunde ju bara njuta av loppet inte jag tid. 

Jag såg nog ut som ett levande frågetecken då , inte försöka springa snabbare än förra året ????  Då behöver jag ju inte springa alls var mitt spontana svar. 

Jag ska nu träna vidare med lite lugnare pass och kommer trycket över bröstet tillbaka ska det tas ett arbetsekg . 

Måste erkänna att jag har svårt att resonera förståndigt med mig i detta ämne. Har så många försvar för mitt tidigare tränande och som jag gör nu men samtidigt märker jag ju hur totalt urlakad jag är typ varannan veka. Tränar som en blå i två veckor sedan som en zombie och orkar ingenting 

Kanske är lagom bäst 😊....... Och vad menas med , i din ålder 😳😳😳

2015-02-13 16:46.


Kommentarer till blogginlägget


Eva, egentligen har det inget med åldern att göra. Jakten på minuter, hekton och hinna träna varje dag kan stressa. Jag vet.... Min yoga en gång i veckan ger samma sköna känsla efteråt som det hårda TRX passet. Att träna är en livsstil. Som att borsta tänderna, man bara gör det. Sen får man lägga det på en nivå utifrån sina egna förutsättningar. Viktigast är att man RÖR PÅ SIG. Se dig omkring på din omgivning. Känn dig stolt - du är en snygg och vältränad 50-åring. Vem tävlar du mot? Bara dig själv? Du vann! Ibland kan jag känna att det går överstyr för mig med och då bokar jag in träningsfria dagar. Mår gott av det med. Har följt din blogg i smyg länge och nu kände jag plötsligt för att kommentera!
/Ragnar, 50++
2015-02-13Satte och läste ditt blogginlägg igår och fick mig en funderare:) Jag känner igen mig mycket och tänkte på vad det är som egentligen driver en att träna, vilja träna så hårt. Vet inte hur det är med dig men jag vill ha snabba resultat. Jag vill hela tiden bli lite bättre, starkare och orka lite till. Aldrig nöjd med att bara motionera på något sätt. Hade jag inte haft den problematiken som jag har just nu hade jag kört all in vilket inte hade varit bra. Sedan att man är envis som en åsna hjälper ju inte till:) Att ha en stark vilja är bra men när den driver på för hårt måste ju tillslut kroppen säga stopp. Det är svårt att anpassa och tänka om, att hitta ett annat sätt att träna men det går:) Glad att se dig tillbaka Eva!!
2015-02-14Jo det är lite krig i huvudet just nu med mig själv. Har precis kommit in efter en löprunda . Lungt och fint men får trycket i uppförsbackarna. Då kan ju en klok person kanske gå uppför ellerhur.... Men jag ska inte ge mig liksom , upp upp upp vil a
2015-02-14Oj då hahaha fel knapp. Vila kan jag göra på toppen .... Klart man vill ha resultat och se att det händer något . Väl hemma på Tumlaren kom jag att prata med box Maria och då diskuterade vi detta motion kontra träning. Ja motion ?????? Vad är det då. Känns det som, vardagsrörelse eller vad ?. Hur som helst så fick jag sprungit idag och det flöt på bra , rodde på Tumlaren istället för spinning, inte lika kul men nyttigt , kanske . Körde stretch lite likt yinyogan , 3min och djupa andetag på varje övning . Nu blir det allahjärtans middag och lite vin , ha en go helg ❤️
2015-02-14Träning, motion är bara ord egentligen. Skulle säga att det finns människor, tro det eller ej:), som tränar för att röra på sig. De har en bekvämlighetszon och går inte över gränser. Men så finns det människor som vill mer och ibland kanske för mycket. Man gillar att slita, att orka fast man inte gör det för man vet hur bra det känns efter, hur glad och nöjd man är. Äsch , vad vet jag:) Jag går bara efter mig själv och mina uppfattningar, jag är ju inte som jag ska någonstans så, haha!
2015-02-14