FunBeat Tipsar

Kostrådgivning, recept och näringslära - ny sida på Funbeat

Nu har vi tillsammans med AXA och AXA Sports Club startat en sida på Funbeat om bra kost för dig som idrottar, här finns lite om näringslära samt en receptbank med goda och hälsosamma grötrecept.

Här kan du även ställa frågor om kost till Jennie och Karin som arbetar som dietister på AXA.

Gröt är gott!

Vi kommer att lägga upp några annorlunda och inspirerande grötrecept under de kommande veckorna. Har du testat detta receptet än?

Proteingröt med äpplesmak.

1 portion

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 ägg

Topping:

  • 1 rivet äpple 
  • 3 msk keso/kvarg
  • kanel

Gör så här:

1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i ca tre minuter. Rör om då och då. 

2. Servera med keso eller kvarg, rivet äpple och kanel.

Här hittar du sidan med kostrådgivning

2015-02-04 10:57.


Kommentarer till blogginlägget


Intressant, kommer Colting ingå i teamet?
2015-02-04



Ha ha...skriv upp mig på maillistan. ;-)
2015-02-04



Hoppas också på Colting!

2015-02-04



Mjölk och ägg... ja, vad jättenyttigt ;-)
2015-02-04



Det måste jag prova... Håller på med havregryns gröt varje morgon via micron med vatten o äppelmos på toppen.
Ägg brukar jag ta vid sidan om... Jaha det skall ju till samma ställe, tack för tipset.. Ha en trevlig fortsättning på löp året 2015.. Mvh Melmac
2015-02-04



Micro dödar all näring i maten. Spisen klart bättre alternativ. Lycka till Alf
2015-02-04



Att micron dödar näring i maten är väl en myt som slogs fast av någon forskare ett antal år tillbaka har jag för mig? Däremot är det värmen och längden man värmer upp maten som påverkar...
2015-02-04



Bojkottar också micron! Mycket bättre med kastrull på spisen. Bojkottar också havregryn! Använd boveteflingor eller dinkelflingor så får ni i er 10-15 % protein samtidigt.
2015-02-05



Mikron dödar ingen näring. Men visst kan man påverka näringsinnehållet under tillagningen. Vattenlösligt drar med vattenångan (lock på), makronutrienter tar stryk av hård värme men kan ge fina smaktillägg (Maillard).

Valet att bojkotta vissa spannmål är givetvis frivilligt men tveksam nytta med detta, om inte faktisk överkänslighet/allergi förekommer. Anekdotiskt visst, vetenskapligt nej.
2015-02-05



Har du jämfört proteinhalten mellan havregryn och boveteflingor Kristin?
2015-02-05



Älskar alla som bojkottar diverse saker utan att själv ha någon vetenskaplig insikt eller ens försöka ta reda på något, objektivt. Anna Skipper!
2015-02-05



Hmm om micron dödar all näring i maten så borde inget av mina barn ha överlevt 3 månaders ålder, eftersom båda uteslutande är uppfödda på microvärmd mjölkersättning.

Havregryn per 100 g:
Energi 1550 kJ/370 kcal
Protein 13 g (14 E%)
Kolhydrat 58 g (63 E%), varav sockerarter 1,5 g Ojojoj
Fett 7 g (17 E%)
Kostfiber 10 g (5 E%) Mumma

Hemska saker det här, bättre att hålla sig till delicatobollar

2015-02-05



Björn ensidighet verkar funka. Fick barnen inte i sig något mera än mjölkersättning. Du kan väl utveckla lite? Mvh d
2015-02-05



Tja, båda två är födda prematurt varför amningen inte funkade. Dock inte så tidigt att man "slösade" den otroligt dyrbara donerade mjölken utan de fick hålla till godo med PreNan och senare vanlig ersättning, tills det var dags för välling/vanlig mat. Första 6 mån var det uteslutande ersättning och den värmde vi i micron. Båda två växte fint och följde sina kurvor, så någonstans fick de näring ifrån.
2015-02-06



Havregryn: 13g protein per 100g ( Källa: axa.se )
Boveteflingor: 11g protein per 100g ( Källa http://www.saltakvarn.se och http://www.risenta.se )

Mikrovågsugn i sig förstör inga näringsämnen. Däremot kan uppvärmning göra det oavsett vilken metod som används.

2015-02-06



Förändring av näringsämnen sker vid all form av tillagning. Syre, värme, urlakning med mer påverkar olika ämnen olika mycket. Tillagning i mikrovågsugn verkar ha negativ inverkan på Vitamin C och en del andra antioxidanter, inte minst broccoli bör man undvika mikra om man vill ha kvar mikronutrienterna. Ångkoknin verkar vara det bästa tillagningsättet generellt!

Om du kokar: drick kokvattnet :) Stekning: Försiktigt

Sieber m fl. Effect of microwave heating on vitamins A, E, B1, B2 and B6 in milk. Journal of Dairy Research, 1996.
Oveson m fl. The effect of microwave heating on vitamin B1 and E, and linoleic and linolenic acids, and immunoglobulins in human milk. International Journal of Food Sciences & Nutrition, 1996.
Lassen m fl. Nutritional effects of microwave cooking. Nutrition & Food Science, 1995.

En del rapporter om fördelaktiga resultat med användning av mikro:
Okmen m fl. Effects of microwave processing on water soluble vitamins: kinetic parameters. International Journal of Food Properties, 2000.
Steiner m fl. Content of vitamin B12 in microwave treated food. Ernährung, 1994.
2015-02-06



Tackar. Jag backar och litar på livsmedelsverkets-rapport från 2013 som påvisar att näringsbortfallet är litet. Tack för er respons. Micron lever lite till med andra ord. Fast jag håller mig bort från den ett tag till.
2015-02-07



Mycket kompetenta kostrådgivare med de allra bästa premiumprodukterna i ryggen.
2015-02-09



Kristin, vad har du för proteinberikade boveteflingor? Dinkelflingor däremot är jämförbara med havregrynens proteininnehåll. Bovete kan förvisso innehålla andra sorters protein eftersom det är ett sädesslag, det vet jag inget om.
2015-02-10



Haha! va kul ett recept som jag för min del har gjort i över ett år nu, kom på att man kunde ha ägg i för att göra gröten mer puddinglik och ja jag tycker i af att det blev bra resultat ända sedan jag började med den grötblandningen... som tillbehör äter jag lite allt möjlig, blandar ock kombinerar olika saker som jag tycker om, banan, kakao och lite nässelpulver är ganska populärt! ;)
2015-02-11


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.