En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

SUmmering 2014

Har kommit en bit in på nya året och är väl dags att summera träningsåret 2014. Gjorde ingen för 2013 men någon gång måste man ju börja/ta sig i kragen/få tummen ur.

Totalt under året så körde jag 9 lopp men det började väldigt trist med en DNS, fick ställa in starten i Engelbrektsloppet pga sjukdom. Trist öppning och var tänkt som genrep inför kommande Öppet spår och få ihop lite mil på snö, hade varit riktigt dåligt med snö. Nu var förehållanden på Engelbrektsloppen rätt dåliga och det var väldigt slitigt för de som tog sig runt så jag kände det inte som någon större förlust att missa loppet.

Öppet spår, vilken djäkla resa. Var det vidrigaste Vasalopp/Öppet spår jag någonsin gjort. Var töväder och galet blött i spåret, på ett ställe hade en bäck(!) brutit igenom och skurit av spåret. Det tog mig 8h 37min att slita mig runt och vid målgång i Mora var temperaturen +8 grader... sjukt. Dock så skulle det visa sig att den temperaturen var varmare än den jag skulle få vid Vansbro Triathlon senare... 

Hur som helst, våren fortlöpte rätt bra och jag körde på bra med träningen under april, fick en välbehövligt avbrott och vila i mitten av april då jag var i New York på semester. Rätt skönt avbrott i träningen men blev en hel del promenerande men även 1 pass i Central Park där jag självklart sprang på en svensk som jag gjorde sällskap med ett tag. Kul att ha sprungit där.

Väl hemma igen så hade jag två cykellopp inplanerade innan Vätternrundan, båda loppen körde jag som träningpass inför dels Ironman och Vätternrundan. Det ena var S:t Jude Medical-ronden på 140 km och körde det som ett brickpass, sprang dryga 3.5 km efter loppet. Det andra loppet var Siljan Runt(160km) och som jag valde att köra som en s.k. "Big day" dvs innan loppet så simmade jag 1.6km i Siljan(helt klart uppfriskande) och sedan byta om och köra Siljan Runt, som kördes utan stopp. Efter målgång på Siljan Runt så sprang jag de 7 km hem till stugan. Blev en bra träningsdag och jag var nog ganska ensam om det upplägget. :-)

Mitten av juni innebär Vätternrundan, tyvärr med den dålig starttid. Vi startade 22:22, vill hellre starta sent på natten men det vill ganska många andra. Gick väldigt bra ner till Jönköping(det gör det alltid) men efter Jönköping fick man kraftigt motvind och det blev inte bättre för man svängde österut mot Hammarsundet. Var väldigt mycket solocykling efter Fagerhult som gjorde det tungt och slitigt, hade ett mål på att komma under 12 timmar men missade med 7 min. Dock blev det nytt PB. :-)

Sommarvärmen har definitivt inte kommit till Sverige ännu och när det är dags för Vansbro Triathlon så är det kallt, kallare än vid målgången för Öppet Spår i mars! Vattentemperaturen var inget problem utan problemet var lufttemperaturen och att det regnade och som gjorde att man aldrig blev torr

Detta gjorde att triathlonen blir en duathlon med en terränglöpning innan, . så även om det inte blev något simmande så blev man ändå rejält blöt pga allt regnande. Inledande löpningen gick bra även om man fick betala priset för den senare, cyklingen blev en ren misär där kroppsdel efter kroppsdel domnade bort i kylan och blötan. Efter växlingen till "riktiga" löpningen så tar det någon/några kilometrar innan känseln i fötterna kommer tillbaka. Skum känsla. Efter loppet blev jag förkyld i 3-4 dgr och var ett tag lite orolig inför starten i Vansbrosimningen, som låg veckan efter, men blir frisk dagen innan.

Även Vansbrosimmet förändras pga för låg vattentemperatur och det kortas ner till 1500m. Gör inget kanonlopp men loppet avslutade min 3:e Svensk Klassiker. Hade det inte varit för just det hade jag inte kört loppet.

Det börjar nu närma sig det stora MÅLET för 1 års träning dvs Ironman i Kalmar. Tränar på rätt bra under semesterperioden fram till den 16 augusti. Ironman genomförs i princip enligt min plan, hade som mål att genomföra och gärna runt 13h. Håller den planen rätt bra pch går i mål med en galet euforisk känsla på 13h 12 min. Kalmar går verkligen man ur huse för att heja fram triathlerna och det är helt magiskt att springa inne i Kalmar. Loppet var grymt jobbigt men så himla roligt att genomföra så att jag dagen efter målgång anmälde mig till loppet 2015. :-)

Efter Kalmar tar jag det lugnt i några veckor innan jag sakta drar igång träningen igen och då inför Lidingöloppet. Hade en målsättning att göra 2:45-2:50 men det sket sig helt. Blev ett galet tungt lopp och missade sub 3 med 33s, vilket var lite surt. Dock, för bara några år sedan hade jag varit galet nöjd med den tiden. Så det går framåt. :-)

Året avslutades på topp med ett PB på milen(47:54), gjorde nytt personligt på Tunnelloppet. Finns marginal kvar att kunna putsa den tiden ytterligare då Tunnelloppet kanske inte var idealiskt för ett PB. Kul lopp dock och annorlunda upplevelse.

Under året har jag även följande utförts: * Löpträning Deluxe med Team Snabbare - totalt 8 ggr * Medverkat i triathlonstudie * Långpass(18km) i Budapest * Simmat runt en Ö i skärgården(Bodskär), blev totalt 4,7 km. Nytt längdrekord för OW.

Ingen summering utan siffror. :-)

Total träningstid: 327 h eller exakt 19657 min Hade som mål på 300h och det blev uppfyllt. Tittar jag 4 år bakåt har träningsmängden sett ut enligt följande: 2011: 85h 2012: 178h 2013: 250h Så det blev en ökning med lite drygt 30% i träningstid.

Totalt blev det 362 genomförda pass och fördelade sig enligt följande 

* Löpning: 903 km - 99h - 107 pass * Cykling: 2517 km - 104h - 57 pass * Simning: 155 km - 61h - 107 pass * Längd/rullskidor: 413 km - 37h - 22 pass * Övrigt: 26h - 69 pass

Sjuk: 11 dagar Vilodagar: 14 st (reggar endast de dagar där jag skulle ha kört träning men istället valt att vila)

Det var allt! :-)

2015-01-13 16:41.


Kommentarer till blogginlägget


Grymt Christer!!
2015-01-13