Rolf Öhlén

Hroduwulafars underbara resa genom Sverige – vecka 25

I Stora Skärshultasjön tar jag mig ett dopp innan jag fortsätter på väg 26.

Ett gästgiveri kan betyda så mycket. Skeppshults gård från 1400-talet finns fortfarande kvar är upphov till ortens uppkomst. Den gamla gästgivaregården från 1650 är numera skola. Ett garveri - den första industrin - anlades på 1850-talet. Numera inriktar sig näringslivetpå metallindustri med gjutjärnspannor, stegar och cyklar.

 Så fortsätter jag till en ort med en intressant historia, Smålandsstenar.Dommarringen Smålandsstenar är ett gravfält som anlades på äldre järnåldern för ca 2 500 år sedan. Dess äldre namn var Skäppekullen som kan komma av det fornnordiska skipa som i skipa rättvisa, ordna, besluta. Under årens lopp kan stenar ha forslats bort för att ingå i andra byggnationer.

 I början på 1800-talet uppmärksammade prästen Daniel Nordin allmänheten på att området innehöll oersättliga fornminnen. Då började man inse att området kunde vara värt att bevara.1805 ändrades namnet till Smalestenar där smale kan syfta på får och getter eller bildat av små land som i Småland. I kyrkböckerna för perioden 1816 - 1820 skrevs det Smålandsstenar.

  När järnvägsstationen på sträckan Halmstad - Nässjö öppnades 1877 fick den namnet Smålandsstenar efter Domarringen. När sedan ett samhälle växte upp runt stationen så fick orten samma namn som stationen. Orten är mest känd för sin tillverkningsindustri, metall- plast- trä- och möbelindustri.

  Tennisspelaren Hans Simonsson från Smålandstenars tennisklubb vann tillsammans med Anders Järryd Franska öppna mästerskapen i dubbel 1983.

2015-01-07 12:06.


Kommentarer till blogginlägget