FunBeat Tipsar

Försvarsmaktens lag - bästa svenska lag på VM i Multisport

Swedish Armed Forces Adventure Team (SAFAT) blev bästa svenska lag på VM i Multisport, Ecuador.

Sex dagar tidigare gick starten 700 kilometer bort. Över berg på 4400 meter ner över Andernas sluttning till Ecuadors djungel och floder för att slutligen hamna i Stilla Havet vid staden Mophiche. 

Det var skönt att gå i mål.

- Vi är glada att vi är i mål, berättar laget samstämmigt.

Det har varit en lång resa på de tio sträckorna som tävlingen bestått av. Den längsta sträckan var 16 mil upp och ner för berg på cykel.

Ungefär en sjundedel har varit på över 3000 meters höjd, med tre toppar mot 4000 meters höjd och ovan. Utmaningen är och har varit tuff och att över huvud taget klara en sådan prestation är en bedrift. 

- Höjden var det jobbigaste på denna resa. Höjder över 3500 meter var påfrestande. Vi hade höjdsymptom på laget och hade svårt att prestera under den delen av banan, säger John Karlsson, lagkapten.

Med höjdsymptom syftar han på kraftig huvudvärk och yrsel där balanssinnet slås ut och man inte klarar av att springa rakt. Detta gjorde att laget inte kunde hålla jämn takt med lagen längst fram utan man halkade efter lite. Förlorad tid som man sedan sakta plockat tillbaka.

Trots höjdproblematiken i början av tävlingen så hade laget energi och vilja i sig.

- Det är helt underbart att tävla i multisport. Man vill ju pressa gränserna men det är en hårfin gräns. Det är så mycket mer än fysiken, det är lika mycket mentalt och rodd med prylar, säger Malin Hjalmarsson. 
- Det är så otroligt komplext. Man måste hela tiden tänka och ta beslut. Beslut du fattar i nuet får konsekvenser senare och ett litet skavsår som inte åtgärdas kan få stora konsekvenser. Det är problemlösningar för laget och för sig själv. Man får fatta många beslut för att i slutändan ta laget i mål. Man måste anpassa sig efter det som erbjuds, säger Jari Palonen.

Under den första paddlingen så knäckte laget sina kajakpaddlar när de välte. Men laget fortsatte kämpa istället för att bryta.

- Istället för att ge upp så hittar man en lösning som fungerar och fortsätter framåt. Man får utveckla sin överlevnadsinstinkt att ta sig fram. Man får lösa uppgiften själv. Man kan inte ringa någon och i slutändan handlar det om att göra så få misstag som möjligt, säger John Karlsson.

Förutom John, Malin och Jari har laget en fjärde medlem, Johan Hasselmark, som också är deras navigatör och ansvarig för att de hittar rätt. 

Multisport finns i olika sammansättning och längd. VM i multisport handlar om en tävling som pågår dygnet runt i flera dagar. Årets världsmästare, NZL Seagate, gick i mål på 111 timmar och 15 minuter. 

Försvarsmaktens lag slutade på en nionde plats och avverkade sträckan på 140 timmar och 35 minuter.

Team Peak Performance kom i mål som 12:e lag med tiden 146 timmar.

Text: Ronnie Hammar

Fotograf: Andreas Strand

2014-11-17 09:22.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.