FunBeat Tipsar

​Den ultimata utmaningen - VM i multisport

På den hisnande höjden av 3800 meter begav sig idag 200 äventyrssugna atleter iväg mot okända utmaningar. Alla har de kvalificerat sig till en av de tuffaste utmaningarna under året - ARWC, eller som vi mer begripligt kan kalla tävlingen - Världsmästerskapet i multisport. 

Sverige har under de senaste tio åren etablerat sig som en toppnation i dessa sammanhang. 

Starten på 3900 meters höjd. 

På årets startlinje återfinns tre svenska representanter, Team Haglöfs/Silva, Team Peak Performance och årets nykomling Swedish Armed Forces Adventure Team

Startsträckan med en härlig atmosfär. 4400 meters höjd passeras.

Det som närmast väntar de tävlande lagen är en förflyttning till fots upp till första passet på 4500 möh. Betingelserna ser bra ut med 10 grader och en lätt vind från sydväst. Det är obanad terräng och de som finner de bästa stråken längs sluttningarna beräknas nå första checkpointen om 12 timmar. Där väntar en ny uppgift, okänd ännu för deltagarna, men att de skall förflytta sig genom regnskog, passera skarpa klippavsatser värja sig för djur och insekter på sin väg mot Amazonas regnskog och slutligen nå Indiska Oceanien om 6-7 dagar är känt. 

Försvarsmaktens Multisportteam, Swedish Armed Forces Adventure Team på väg in mot första växling (till cykel).

Vi befinner oss 40 km väster om Quito, huvudstad i Equador, ett land som fått sitt namn just på grund av att ekvatorn skär från indiska oceanien i väster till gränsen mot Columbia i öster. Längs denna osynliga linje kommer lagen att förflytta sig, en sträcka som motsvarar ca 700 km.

Malin Hjalmarsson skruvar med sin cykel.

Vi frågar Försvarsmaktens tjej i laget Malin Hjalmarsson hur man kommer på tanken att utsätta sig för något sånt här?

- Vi är alla triggade av det oförutsägbara och älskar att tänja på gränserna dessutom är det ju delad glädje då man tävlar i 4-mannalag.

Du tävlar i lag tillsammans med tre killar, finns det inte tjejlag? 

- I den här formen av multisport så är det mixlag som gäller, det är ett litet signum för sporten.

Hur kommer det sig att ni funnit varandra och bildat lag?

- Nja, vi har ju stött på varandra under flera års tävlande i olika lag men eftersom vi alla arbetar i Försvarsmakten har vi ofta tänkt tanken att köra ihop, nu föll pusselbitarna på plats.

Kan ni dra nytta av ert dagliga arbete under en sån här utmaning?

Absolut, vi arbetar alltid i lag och är vana att anpassa oss efter uppkommande situationer.

Under en vecka ska ni nu förflytta er från bergen till havet, hur går en sån här tävling till?

- I stora drag så får man ut en del av kartunderlaget ett dygn före start, då vidtar planering av det bästa rutten. Med hjälp av cykel, kanot och löparskor så gäller det att snabbast tillryggalägga sträckan och däremellen passerat de obligatoriska kontrollstationerna.

Ni är ett nybildat lag vilken målsättninng har ni med den internationella debuten?

- För oss är det teambuilding i år men om allt klaffar så är det rimligt med en topp tioplacering.

John karlsson på väg på sin cykel.

Vi träffar Team Haglöfs/Silvas lagkapten Björn Rydvall

Du är långt i från nypreparerade skidspår i Umeå nu. Du har med dig ett rutinerat lag, hur har ni förberett er för denna utmaning?

- Vi har tränat på som vi brukar med en hel del tävlande på hemmaplan.

Hur har ni förberett er för att klara just höjden?

- Vi har under veckan bott på 3100 m och dagligen gjort utflykter upp till som mest 5100 möh. Vi hade en vecka till förfogande medan andra lag har legat på hög höjd i tre veckor. Och det är väl just höjden denna gång som gör utgången av tävlingen oviss åtminstone så här i förväg.

Vilken är ert lag största styrka tycker du?

- Vi har rutin och ju tuffare det blir desto mer kommer det att gynna oss.

Om "allt fungerar" var kan vi förvänta oss att finna er i resultatlistan ?

- Vi har ju faktiskt varit på pallen alla gånger som vi fullföljt. Två gånger har vi tyvärr tvingats bryta på grund av skador. Vi vet att vi har chansen även i år.

Vilka är de största favoriterna till titeln "Världsmästare i multisport"?

- Det är väldigt svårt att säga med tanke på höjdens påverkan, rimligen finns Team Columbia från Spanien och Seagate från Nya Zeeland med i diskussionen.

I frukostmatsalen träffar vi "herr multisport" Mikael Lindnord tillsammans med sitt lag Peak Performance. 

Du har själv varit arrangör av ett event i denna klass - Explore Sweden, vad kan lagen förvänta sig av Equador som arrangör?

- Dom är duktiga och har under de senaste fem åren byggt upp en kompetens så pass bra att staten och Equadors turismnäring gått in som sponsorer. Årets etapper bygger dock på en hel del transporter från organiatörens sida vad gäller att flytta cyklar och köra lagens utrustning. Det kan i värsta fall bli besvärligt för dem att "hänga med" i lagens fart.

Vi hittar flera rutinerade lag med här såsom Seagate, Team Columbia och Haglöfs/Silva. Gissningsvis finns de med i slutuppgörelsen om pallplatserna men vilka nykomlingar ser spännande ut?

- Det är väldigt svårt att säga och oftast har nya lag svårt att hålla hela vägen.

Vilka är Peak performance största styrkor anser du?

- Vi har Karen i laget som besitter en enorm rutin som tillsammans med oss övriga har förutsättningar att stå på pallen.

Jan Henrik Bäck – Skribent

Andreas Strandh - Fotograf

2014-11-10 14:50.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.