Rolf Öhlén

"Hellre se på den älg som springer...

..än att skjuta ett chansartat skott"

Fredag 5/9. Första dagen jaktlaget samlas. Klockan 4:45startar jag bilen. Färden går genom en lätt dimma. Väl inne på grusvägen passerar jag ett annat jaktlags marker. Jag kör förbi en passkytt. En bit längre fram sitter nästa. Jag kommer till deras jaktstuga och sedan till kraftledningen. Snart är jag inne på vårt område.

 Förutom den ende bofaste i jaktlaget är jag först. Sedan kommer en bil, sedan nästa och så en hel karavan. Innan vi far ut drar vi en spader. Det är för att lotta ut passen. Jag hamnar vid storsten.

 Det är skönt att sitta på pass. Fridfullt. Om det inte kommer en älg och stör. Men det gör det. Jag får anrop på radion om att älg är på väg. Jag gör mig beredd, tittar åt höger, upp längs vägen. Tittar åt vänster neråt vägen. Vrider på huvudet igen, hör ett ljud från vänster tittar dit och ser en älg lufsa över vägen.

 Jag lägger an och siktar men älgen befinner sig strax nedanför ett backkrön så jag ser bara överdelen. Jag ser inte riktigt kroppen heller. Den flyter samman med trädens skuggor. Jag bedömer avståndet väl långt, jag har ingen bra riktpunkt och jag vet inte  riktigt vilken skottvinkeln är så älgen får löpa. "Hellre se på den älgsom springer än att skjuta ett chansartat skott."

2014-09-06 19:36.


Kommentarer till blogginlägget