FunBeat Tipsar

Ny gondolbana i snösäkra Funäsfjällen

Närmare tvåhundra bybor hade samlats på Funäsdalsbergets topp för att se det första spadtaget och skåla för att gondolprojektet nu startat på allvar. Den första grävmaskinen är på plats på toppen och skogsröjningen för gondolstolparna har börjat.

Den sedan länge planerade gondolbanan, som ska knyta ihop själva byn Funäsdalen i Härjedalen med skidbackarna på Funäsdalsberget beräknas stå klar till julafton i år.

Investeringarna i och runt gondolbanan ligger på drygt 100 miljoner kronor och är en i raden av stora investeringar i Funäsfjällen de senaste åren.Funäsdalen blir den tredje skidorten i Skandinavien som kan stoltsera med en gondolbana.

– Detta är oerhört roligt! En gondol kommer att knyta ihop berget och byn på ett bra sätt. Funäsdalen blir på det här viset en riktig skid- och aktivitetsby med berget, sjön och älven Ljusnan i fokus, säger Jens Wilhelmson, VD på Funäsdalens Berg & Hotell.

Den nya gondolbanan ska förbinda Funäsdalens bykärna med det branta Funäsdalsberget som reser sig rakt ovanför byn och Funäsdalssjön med en 350 meters hög klippbrant. Gondolen ska lyfta turister upp till toppstugan med milsvid utsikt över byn, sjön och de svenska och norska högfjällen.

Det snösäkra läget och de utmanande backarna i Funäsdalen gör att anläggningen har kunnat öppna redan i oktober och har därför blivit ett välkänt begrepp i den alpina världen. Många landslag och klubbar lägger sina träningar och tävlingar i Funäsdalen och för att evenemang och skidtävlingar ska kunna avslutas i bykärnan görs även investeringar i nya pister ner till byn.

Tidigare gjorda investeringar gör även att Funäsfjällens vandrings- och cykelleder, längd- och skoterspår samt turistboende, restauranger, shopping och annan turistservice knyts runt gondolbanans topp- och dalstation. Funäsdalen by sällar sig därmed till den relativt lilla skaran byar i Europa som har access till högfjäll året runt direkt från bykärnan.

Korta fakta om gondolbanan:

Kapacitet: 750 personer/timme, varje gondol tar åtta personer. 

Hastighet: åker till toppen av Funäsdalsberget på fem minuter.

2014-08-20 13:37.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.