FunBeat Tipsar

Första svenskarna att korsa Grönland på längden

I juni avslutade systerduon Caroline och Johanna Davidsson sin expedition från Narsaq på Grönlands sydspets till Qaanaaq i norr. Systrarna är de första svenskarna att genomföra denna arktiska långtur.

Den 36 dagar långa skid- och kiteturen organiserades och genomfördes helt på egen hand från start till mål, utan mat- och bränsledepåer.

Från startpunkten släpade de upp pulkorna på drygt 100 kilo styck, med proviant och utrustning, från havsnivå upp på inlandsisen. Stigningen från havsnivån till den högsta punkten som tjejerna passerade är cirka 2 700 höjdmeter. Med egen kraft och med hjälp av vinden färdades de på skidor och med kiter 2 317 kilometer över den långa istäckta ön.

Expeditionen avslutades när de tog sig ner till havsnivån igen vid Mac Cormick där ett hundspann väntade på stranden för att ta dem den sista sträckan till civilisationen i Qaanaaq.

Ett flertal svenska skidexpeditioner har korsat Grönland på tvären. Men ingen har tagit sig från sydspetsen till nordspetsen. Caroline och Johanna är de första svenskarna som har genomfört den längsta färden över den Grönländska inlandsisen.

- Vad jag känner till är det inga andra svenskar som genomfört någon likande tur. Detta är en stor bedrift, säger Glenn Mattsing, chefredaktör för äventyrstidningen Outside.

Systrarna har färdats genom enorma landområden med dolda glaciärsprickor, snömängder och arktiska vindar. De har tagit sig fram i svåra väderförhållanden och genom tät dimma. Men även glidit fram i mil efter mil på vita vidder under midnattssol med hjälp av vinden och kiter. De arktiska temperaturerna har pendlat från några få plusgrader till 30 minusgrader.

Färden har inte varit helt problemfri. Kiterna har kraschat och gått sönder, linor brustit, pulkor slitits sönder och bägge kompasserna slutade att fungera. Trots långa slitsamma dagar, överansträngda handleder, skavande höfter, ömmande knän och frostskadade tår har både Johanna och Caroline varit vid gott mod under hela färden och kunnat hantera de problem som uppstått.

- Det är lite ofattbart att två vanliga tjejer som vi har tagit oss över 230 mil på skidor, säger Johanna Davidsson.

Expeditionsdeltagare:

Caroline Davidsson, 34 år och Johanna Davidsson, 30 år, från Normlösa i Östergötland

Expeditionsrutt:

Start i söder vid glaciären Qaleragdlit utanför Narsaq den 3 maj. Mål vid fjorden Mac Cormick utanför Qaanaaq i norr den 7 juni.

Se även: http://systrariblasvader.wordpress.com

2014-06-19 09:28.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.