FunBeat Tipsar

Bergslagen Cykling - Sveriges största cykeldestination

För fyra år sedan fanns det bara några kommunala cykelleder i Örebroregionen. Idag är det annorlunda, idag är Örebroregionen Sveriges största och ledtätaste cykeldestination. Och en av de största mountainbikedestinationerna i Europa.

Storsatsning på mountainbike

Det som framförallt särskiljer Bergslagen Cykling från är andra cykeldestinationer är det 950 kilometer långa sammanhängande systemet av mountainbikeleder. Man kan ta sig från Askersund i söder till Hjulsjö i norr. Lederna är uppbyggda loopar och de är skyltade och spångade.

Totalt finns det 46 leder den här säsongen. I de flesta områdena finns allt från korta turer på stigar som passar barn eller nybörjare till långa och tekniskt krävande leder.

Träningscykling för alla smaker

I samarbete med lokala cyklister har 10 roadbikeleder – eller landsvägsturer – tagits fram för dem som vill köra racercykel. Ledernas längd varierar från cirka 35 till 150 kilometer. De går genom skiftande natur. En del på den plattare Närkeslätten, och andra i det kuperade Bergslagen.

Leisureleder för upplevelseturen

Slutligen finns även ett 40-tal leisureleder som riktar in sig till dem som vill ha en rekreativ cykelupplevelse snarare än en sportbetonad sådan.

Leisurelederna passar för den som vill ta en dagsutflykt och kanske stanna till på något fik längs vägen eller för den som vill ta en cykelsemester och sova över på något trevligt hotell eller en mysig camping. Tanken med leisurelederna är man med hjälp av cykeln ska kunna uppleva naturen, de varierande omgivningarna och de kulturhistoriska miljöerna i Örebro region.

Hitta rätt led

I Örebroregionen har man skapat en hemsida där cyklisten enkelt ska hitta all information den behöver. Där har man bland annat samlat Cykelvänliga boenden, cykeluthyrare, ledbeskrivningar, och kartor att skriva ut. 

Hemsidan hittar du här

2014-06-18 22:37.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.