FunBeat Tipsar

Att välja rätt stekhäll - ta hjälp av guiden från Outnorh!

Att tillaga en härlig middag på en stekhäll ute i naturen är något som alla måste prova! Men vilken stekhäll bör man satsa på? Hur använder man dem på bästa sätt? Och vilket märke passar just dig?

Det finns många frågor när man tänker investera i en stekhäll. Med hjälp av den här lilla guiden från Outnorth får du goda tips, råd och en jämförelse mellan olika stekhällar. 

Matlagning med en äkta stekhäll är mer än en bara en måltid - det är en upplevelse!

Så vad ska man välja för grill då?

Muurikka!

Traditionella stekhällar som du kan använda över öppen eld, på grillen eller med gasolbrännare. Muurikka:s hällar har något välvd botten vilket är perfekt för både traditionella grillrätter och om du ska woka din mat. Med Muurikka:s hällar kan du laga allt från förrätter till efterrätter.

Grillsymbol!

Matlagningsutrustning för utebruk som även dessa kan användas över öppen eld, på grillen eller med gasolbrännare. Grillhällarna kommer med helt flat botten och runt detta en mjukt uppsvängd kant, ungefär som en vanlig stekpanna. Perfekta vid sommarens alla grillningar!

I skogen eller på altanen? Var lagar du din utemat? Precis som det står här ovan fungerar hällarna från både Muurikka & Grillsymbol över öppen eld, på de flesta grillar eller tillsammans med en gasolbrännare, fullt flexibelt alltså. Muurikka är den mer traditionella stekhällen och är från början avsedd att använda över öppen eld och har enklast möjliga konstruktion vilket också avspeglar sig i priserna. Tre monterbara ben (cirka 22 cm långa) är med i grundutförandet, dessa kan användas när man har hällen direkt i/på elden/glöden. Det är alltså, enligt oss, den bästa skogsvarianten. Den mesta utematen lagas dock på altanen, vid husvagnen eller i trädgården och då kompletterar många med en gasolbrännare som inkluderar benställning för, nästan, valfri arbetshöjd. Grillsymbol är lite mer dressat och känns mer hemma hemma:-) Mer arbetat, snygga, och praktiska, trädetaljer samt rostfritt som alternativ till den som önskar. Men givetvis följer Grillsymbol gärna med ut i skogen.

Material…..”vanligt” stål eller rostfritt?

Är både en smaksak & en kostnadsfråga. Det varmvalsade ”vanliga” stålet är det som är mest likt gjutjärn och många tycker ju det är alldeles extra bra när man lagar mat. Ge tusan i diskmedel när du gör rent, använd varmt vatten och se till att hällen är lite infettad/oljad i alla lägen så undviker du allt vad rost heter.

Rostfritt blir en bit dyrare men visst är det mindre underhåll, lättare att göra/hålla rent och ger ett mer exklusivt intryck. Dock finns det inget rostfritt stål, bara mer eller mindre rosttrögt, så lite omvårdnad, skötsel & en sjyst förvaring krävs även av dina ”rostfria” prylar.

Paellapannorna är billigare och det beror mest på godstjockleken, de är tunnare och har ungefär samma egenskaper som en långpanna, sämre värmespridning och inte gjutjärnslikt på något sätt.

Flat eller välvd botten?

De olika wok-varianterna är alltid välvda, eller t.o.m. skålade men när det gäller hällarna har Muurikka & Grillsymbol olika koncept. Muurikkas hällar är lätt välvda och har ingen kant runt om (på den stora 100 cm är det dock lite uppåtböj i ytterkanten) vilket gör att man lätt jobbar med stekspaden runt om när man ska skyffla pyttipanna eller vända hamburgare, lite mer jobb att ”hålla igång” mat & fett men ett väldigt roligt sätt att laga.

GrillSymbols hällar har flat botten med tillhörande, lagom hög, kant, detta håller maten på plats på ett annat sätt och kräver lite mindre arbete (så länge värmen är den rätta).

Så var det det här med storleken. Har den någon betydelse?

En diameter på 45-50 centimeter är lagom för 2-4 personer. 55-60 cm fungerar upp till 6-8 personer och/eller när man har flera/många olika sorters middagsingredienser att hålla reda på. Runt 70 cm och uppåt är mest för större sällskap eller riktigt avancerade utematlagare.

Klicka här så får du veta mer om stekhällar

2014-06-10 15:31.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.