Erik Arnström

Ngn poäng med trainer?

Nu har jag hunnit köra några pass ute med min effektmätare, och kan jämföra med några pass inne. Inne-passen kördes i november, jag var i ungefär lika kass form då som nu.

Första bilden jämför ett 4x4-pass jag ansåg korrekt utfört i höstas, jämfört med gårdagens solo-runda ute. Maximal-effekt på 4min är 13W lägre inne, och då var jag rökt efter fyra såna, men cyklade glatt 1h30 till efteråt ute (vid ute-passet sattes effekten i Jonseredsbacken).

Andra bilden gör samma jämförelse, men ett tabata-pass i höstas, men fortfarande solo-rundan ute igår. Ca 100W lägre på tabatans bästa 10s. På solorundan kom spurten i slutet av 2h, i jakt på ett rödljus. Efter tabata-passet ville jag dö och hade näst intill skadade luftvägar...

Vad är kontentan? Är det hur jobbigt det känns, eller hur mkt man jobbar som spelar roll? Om det är det senare så behöver man ju inte fundera på att sitta på trainern och svettas igen.

2014-04-06 20:50.


Kommentarer till blogginlägget


Tänkte först på kalibrering men uteslöt det rätt snabbt utifrån det lilla jag känner dig. Motlut? Hur mycket lättare är det inte att få ut maximal effekt när du kan röra cykeln och kroppen i förhållande till den än på trainern? Hur ligger pulsen jämförelsevis ute-inne? Förstår att det inte är ett bra mått på så korta intervaller men säger kanske något?

2014-04-06Det finns massa bra skäl till att det är lättare att trycka watt ute, men som sagt, hur mkt träning får man på trainern om man inte kommer upp i samma watt som man faktiskt kan hålla? Ska försöka prova fyror ute och se på ett koncentrat kvalitets pass.
2014-04-06Jag har sett exakt samma sak Erik. Men min slutsats är att jag blivit starkare av alla "mespass" på trainern.
2014-04-06Torbjörn: ja, alla pass är ju bättre än inget pass osv, men frågan för oss stressade småbarnsföräldrar är om det är värt den nedlagda tiden på vintern, eller om man borde släppa det helt, umgås mer med familjen och ta ett extra pass ute när våren kommer för att kompensera.
2014-04-07Intressant jämförelse.
2014-04-07Min slutsats är att det är värt att köra mespassen eftersom jag i år för första gången gjort det kontinuerligt och nu kör på 10% mer effekt i samma backar över 8-15 min.
2014-04-07