Rolf Öhlén

Hroduwulafars underbara resa genom Sverige – vecka 21

Jag färdas genom Hallands skogar som här och där bryts av mossar, myrar och jordbrukslandskap innan jag tågar in i Knäred.

Knäred är väl mest känt i historien från den fred som slöts här 20 januari 1613 mellan Sverige där Gustaf II Adolf var kung och Danmark med Kristian den IV av Danmark som regent. Den senare bodde vid den tiden på slottet i Halmstad. Under engelsk medling hade förhandlingar inletts i december 1612. Genom fredsfördraget avslutades Kalmarkriget som pågått mellan 1611-1613.

Resultatet blev att bägge rikena återställde de under kriget gjorda erövringarna. Sverige återlämnade Jämtland och Härjedalen, Danmark gav tillbaks Kalmar, Borgholm, Öland m m.

Som pant för det krigsskadestånd en miljon riksdaler som Sverige skulle betala Danmark inom sex år (Älvsborgs andra lösen) behöll Danmark Älvsborg med städerna Nya och Gamla Lödöse samt Askim, Hisingen, Sävedalen, Bollebygd, Ale, Vätle och Flundre härader i Västergötland med alla dess inkomster.

Sverige avstod sina anspråk på Soneburgs slott samt avsade sig Rättighet, höghet, härlighet, skatt eller uppbörd över sjölapparna vid Västerhavet nellan Titis- och Varnagerfjord – anspråk på norska och norrländska landsdelar.

Både Sveriges och Danmarks kung skulle ha rätt att bära vapnet tre kronor i sina vapensköldar med det förbehållet att det inte fick användas som anledning till kommande krig.

Alla invånare i Sverige och dess provinser skulle få idka handel i Danmark Norge och tvärtom. Ingen tull skulle tas upp för svenskarnas personer eller gods i Öresund.

En minnessten finns vid Sjöared 11 km öster om Knäred vid gränsen mellan Halland och Småland. Klumpstenen en meter norr om minnesstenen lär enligt traditionen vara foten till det bord på vilket freden underskrevs.

Kyrkan som bygdes 1854 har klockor och krucifix från ortens medeltida kyrka.

Ån Lagan har flera betydande vattenfall med kraftstationer i området runt Knäred. Såväl södra Sverige som danska Själland har försetts med elektricitet från dessa kraftverk.

Från Knäred kommer författaren Sven Martinson i Västralt. Han föddes 1930 den 22 november. Han har blivit känd som skogsbrukare, hembygdsforskare, författare och samhällsdebattör. I hela sitt liv har han bott kvar på gården där han föddes.

Genom sina ungdomsböcker blev han etablerad författare. De första utgivna böckerna var sagor som Äventyr i jordguppslandet, utgiven 1960. Brunpäls, en bäver utgavs 1962. Därefter har det blivit 23 böcker i ungdomsserien Lotte, om hästar och flickan Lotte. Sista Lotteboken gavs ut på 1980-talet. Det är även blivit några böcker under titeln Hästflickorna. Det såldes sammanlagt flera hundra tusen böcker i dessa serier. Lotteböcker som gavs ut via Wahlströms finns översatta till de nordiska språken och till Tyskland och Holland. Det har också blivit böcker om natur och jakt.

Senare koncentrerade Sven sig på att skriva historiska böcker om Knäred och södra Halland. Boken Knäred i nyare tid beställdes av dåvarande Knäreds kommun. Andra titlar är Flygdramatik i Halland, Karoliner från Knäred och Dansbanor och Spelemän. Han har även medverkat till filmer om bygden kring Knäred.

År 2007 tillerkändes han Laholms kommuns kulturpris och 2009 fick han Föreningen Laholms stipendium. Detta efter att han givit ut minst 46 boktitlar.

I Knäred finns det dagligvaruaffär, bank, förskola och grundskola. Det finns även Vårdcentral med läkarmottagning, Apotek, Folktandvård och ett par äldreboenden.Björklidens gymnasium ligger i Knäred. Skolan vänder sig till ungdomar med funktionsnedsättning och erbjuder tre stycken 4-åriga yrkesprogram, med individuella utformningar i internatboende.

Jag passerar samhället och kommer ut i skogen med Krokån på vänster sida. Vid avtagsvägen mot Vrå tar jag av och passerar Ängsbo.

Vid Körsveka öppnar sig skogen för små hagar och ängar där får och kor betar. Strax norr om byn vid hus 59 stannar jag för den här gången.

2014-03-12 11:03.


Kommentarer till blogginlägget