Caroline Hammaräng

En mensplan

Dagarna efter att jag har fallit igenom är motivationen som på topp och ambitionerna höga. Men jag klarar inte det svåraste än –att hålla motivationen levande så att den kan hjälpa mig när jag behöver den som mest.

Vaknade idag med en fantastisk huvudvärk, orsakad av att jag åt för lite och grät för mycket igår.

Jag måste göra en mensplan. Ursäkta det rättframma uttrycket. Så här ungefär, den är inte helt klar än:

Första dagen på mensen behöver jag detaljplanera och stålsätta mig ännu mer än vanligt. Hur det i praktiken ska se ut vet jag inte riktigt, kanske får jag bryta ner mina ”göromål” i ännu mindre delar.

Jag behöver en Plan B utifall älsklingen får för sig att bli sjuk eller hitta på något annat. Den skiljer sig nog inte särskilt mycket från A-planen, men jag behöver där lägga in mer av att ta hand om mig själv, en sorts ”förbelöning”. Det ska vara något som går in direkt; i samma stund som han säger till exempel att han kommer att sova hos sina föräldrar (som inte bor i Lund) ska jag tänka att ”nu ska jag gå och göra detta under tiden som jag tänker om”. Grejen är att det ska vara en och samma sak varje gång, det ska inte innebära ännu ett val. Kan vara allt ifrån att ta en kopp kaffe eller te eller gå runt kvarteret. Skulle faktiskt till och med kunna tänka mig att gå och köpa en påse godis. När jag väl kommer fram till affären kanske jag har kommit fram till att det är något helt annat (och inte lika onyttigt) som jag vill köpa. Detta förutsätter dock att jag har några pengar att handla för :/

Det kommer sannolikt att bli lättare om jag anlitar coachen som det lutar åt att jag kommer att välja, henne kommer jag att kunna höra av mig till när som helst och få svar inom 24 timmar. MEN. Väljer jag detta kommer det att kosta mig ungefär en tusenlapp i månaden och då kommer jag inte att kunna börja spara till kostrådgivarutbildningen.

OCH jag ska återgå till att storhandla på lördagar.

Samt fråga farbror doktorn om jag kan fasa ut Venlafaxinet ännu mer och börja ta något som är mer riktat mot PMS.

Jag har idag:

Stigit upp utan alarm

Ätit gröt med lite extra havregryn och risprotein.

Bäddat sängen

Beställt nya simglasögon och bok på CDON.

Ätit en banan och ett ägg till mellanmål.

Tvättat håret.

Försökt göra Kristin Kaspersens skålbröd. Det var fn ta mig inte lätt. Dom blev som muffins. Och ett tvärtom-skålbröd. Gjort i en skål men ser inte ut som en skål.

Känt mig omåttligt stolt över dagens lunch. Gjorde sallad på

Påssallad som jag sköljde en extra gång och finklippte

Broccolibuketter

Sockerärtor

En deciliter cashewnötter

Pressad lime

Finriven ingefära

Flingsalt

Olja

Tinad mango och hallon

Till salladen ett ägg, keso och ett så kallat skålbröd….

Tagit en middagslur på soffan utan att somna.

Druckit eftermiddagskaffe.

Gjort kycklingsoppa med potatis och röd currypasta.

Tänker att jag kanske ska städa av i badrummet samtidigt som jag lyssnar klart på ljudboken och sedan ta mig an de där två kilometrarna. Men vet inte om jag vågar jogga. Kände mig för fn nästan sjuk efteråt i lördags. Somnade med frossa, kände mig helt bakis när jag vaknade och hade ont i hela kroppen. Jag har nog blivit en sån där sissy…

2014-03-03 16:47.


Kommentarer till blogginlägget


Vad gott det ser ut!!!!!!
Jag har provat att behandla PMS besvären och det fungerar utmärkt för mig. Skyldig min omgivning det...
Jag vågar knappt säga det men jag hade lätt skippat städningen för att få komma ut. Tagit med ljudboken på en svängom istället. :-)

2014-03-03Vad du är ambitiös, Carro! Smakade skålbrödet gott? Härligt att se att man kan hinna med så mycket på en enda dag ;D
2014-03-03Ulrika jag gjorde det. OCH städade innan men till Så mycket bättre.
2014-03-03Rickard, brödet blev inte alls dumt (har bara smakat muffinsvarianten än) men jag skulle bra gärna vilja veta hur man gör för att få det som på bilden i boken!

Fantastiskt att se hur många träningspass man kan hinna med på en enda dag ;)
2014-03-04Jag kör yoga mot menskrångel. Funkar kanoners. Kundaliniyogans höftlyft 3 minuter varje morgon på alla mensfria dagar har gjort underverk med både pms, värk, illamående och svimningsanfall. "Kobran" och "kamelen" sägs också vara bra för kvinnor.
2014-03-04Tack för tips! Ja, det är hög tid för mig att återuppta yogan...den hjälper ju mot så himla mycket.
2014-03-05Kycklingsoppan ser jättegod ut :) Har du något recept?
2014-03-05Hej Susanne!
Jag hämtade receptet ur senaste numret av Buffé, tidningen man får när man har ICA-kortet.
2014-03-05Vilket härligt inlägg :D Här är min mensplan denna månad att skjuta upp den eftersom jag ska åka ett skidlopp nu på söndag (såklart samma helg som jag alltså skulle legat däckad i smärtor). Så, jag skjuter lite på problemet helt enkelt, hur bra plan det är återstår att se. ;)
2014-03-06LyckaTill!
2014-03-06Lycka till!!
2014-04-04Vet inte om det var till mig eller Catharina eller båda men Tack!

Och LyckaTill du med Gun!
2014-04-04Du har ju varit superduktig och handlingskraftig dessutom. Jag är en tant med vidriga PMS-problem eller hormonella issues överhuvudtaget. Min man skulle nog vilja flytta ut en vecka i månaden. Svullen, trött, arg, deppig och ledsen. Känner igen mycket av det du beskriver. Men sanningen är att det enda som hjälper mig hyfsat, är just träning, även om de dessa PMS-dagar/mensdagar är av mer lågintensiv karaktär. Galet irriterande att något så "naturligt" kan ställa till det under halva månaden. Vet inte om det är en tröst, men de där vidriga smärtorna blir oftast bättre efter barnafödande. Jag har fått tre och mina sömnlösa nätter är ett minne blott. Lycka till och hoppas att du kommer på en riktigt bra plan.

2014-04-06Tack Malin.
KramCarro
2014-04-06Hej!
Ett tips till dig är även att läsa på lite om PMDD. Premenstruell dysforisk störning. PMS är humörsvängningar medan PMDD är en hormonstörning. En typ an depression som infaller varje månad och kan krävas lite andra mediciner.

För mig blev det som natt och dag när jag tillslut fick rätt hjälp! Jag kanånu fungera precis som vanligt hela månaden.

Lycka till!
/K
2014-04-061000 tack Kerstin! Ska ta upp det med min doktor asap!
KramCarro
2014-04-06Som apotekare blev jag lite nyfiken varför du fått venlafaxin (SNRI) när citalopram (SSRI) ofta är förstahandsvalet eller nyare escitalopram (SSRI vid namn Premalex). Men du kanske har testat redan. Sen kan ju p-piller för vissa både förvärra ocxh lindra symtomen. Men ända sättet är väl att få en ordentlig utredning runt PMS:en och dess differentialdiagnoser (=andra liknande diagnoser) och sen testa sig fram ihop med läkaren vilken behandling som kan hjälpa just dig (läkemedel eller annan typ av behandling)

Länkar Västragötalandsregionens behandlingsrekomendationen (hittade inget i skåne när jag snabbsökte):

http://epi.vgregion.se/upload/L%C3%A4kemedel/Gynekologi/L%C3%A4nkdokument%20till%20hemsidan/utvidgade%20terapir%C3%A5d%202013/130328%20Behandling%20av%20PMS.pdf

2014-04-15Hej Martin
Jag tar både Venlafaxin och Citalopram, för recidivrenade depressioner.
2014-04-15Recidiverande
2014-04-15Ja då blir det lite andra behandlingar och i slutändan försöker förhoppningsvis sjukvården försöka hitta något som passar lite mer individuellt än generella behandlingsplaner som är bra att utgå ifrån men inte alltid passar alla.
2014-04-25Ska till doktorn på måndag, då börjar arbetet ;)
Önskar dig en trevlig helg.
2014-04-25De samma!
2014-04-25