Anna Karin D

D där med D

Vitamin, alltså.
Jag har vid några olika tillfällen, på olika ställen, bla facebook, gett uttryck för en viss frustration över en vinter kryddad med lite väl mycket virus, trötthet och medföljande tungsinthet.
Virusen har stört mig mest. Löpning är en medicin mot tungsinne.
Min tanke har varit att bli i form för en mara i slutet av februari, men istället har jag ägnat december åt förkylningskänningar och snor. Och en hopplös kraftlöshet.
Januari...tja någorlunda. Februari har startat upp med nya attacker. Snor. Några dagar av hopp.... Sedan på med bihåletäppa, yrsel och diverse andra obehag ni inte vill höra om.

I december fick jag från många håll rådet att börja äta D-vitamin. Snälla människor ville mig väl, D-vitamin borde jag ta. Omöjligt att få i sig via kost.
Nödvändigt! Ett måste för att klara vintern! Bort med virus och deppighet!

Propagandan för dessa vitaminer har varit massiv, i vissa fall nästan som en religion. Lösningen på vintern, typ. Ett ljus i mörkret...

Det lät absolut trovärdigt, så jag lydde. Förstås! Köpte vitaminer av absolut rätt sort.
Men. Jag har nog aldrig varit så här trött, sur och virusangripen!

Är jag immun mot vitamin D, eller kan man tänka sig en lite mer nyanserad syn på förträffligheten här kanske? Ja, jag vet. Jag har inte blivit lovad något. Men D-vitamin....det är stort nu förstår jag. Väldigt stort.

(Vill inflika att nej, jag har inte tränat mer än vanligt. Jag har försökt plocka in ett par längre löppass än vanligt förstås, men veckodosen har inte varit högre än normalt under vintern. Och nu känner jag hur allt rasar....marathon, bye bye. Jag orkar ju knappt 5 kilometer... Smiley )

Sign uppgiven
2014-02-06 12:36.


Kommentarer till blogginlägget


Äter man bara en balanserad kost så är alla vitamin tillskott ett slöseri med pengar om man inte tränar på snudd elit nivå. Ett surt humör har nog mest med årstiden att göra och detta är virus säsongen vara sig man äter vitaminer eller inte. Det ända som kan inträffa om man äter tillskott är att man kanske tillfrisknar lite snabbare. Surt att missa sin mara men det kommer fler till sommaren tror jag? :-)
Krya på dig!
2014-02-06Ja, men en mara i Landskrona är inte riktigt samma grej som en i Tokyo... :-)
2014-02-06Där är jag benägen att fullständigt hålla med!!! :-)
2014-02-06D-vitamin får man inte i sig med balanserad kost. Det tar minst 2 månader innan nivån är där den ska vara, om man har brist vill säga. Brist är nivå under 30. Därifrån och upp till normala >75 finns många ljushyade individer som lever på norra halvklotet (mörkhyade har oftare brist här i vårt land). För att huden ska bilda D-vitamin behöver solens UV-strålar komma i en viss minsta vinkel över horisonten så vintersolen är inte tillräcklig. Upprepade förkylningar kan också orsakas av stress! Det är helt ofarligt att ta typ 800E/dag extra under höst, vinter och vår. Varför ska vi sluta ta extra D när vi fyller 6 år? Enligt min mening så skadar det inte att åtminstone hålla sig i närheten av normal nivå...så får väl tiden och studier ticka på under tiden!
2014-02-06Ja inte vet jag. Äter det jag brukar äta och det som är gott. Enda tabetter jag äter är flour. Sällan sjuk och ofta på gott humör. Men är ju heller ingen elitlöpare. Kanske tur eller så skulle jag vara kärnfrisk elit med rätta pillren.
2014-02-06Drygt två veckor kvar! Blir du inte frisk tills du ska resa så blir du det när du landat i Tokyo! =)
2014-02-06Leif Andersson: Du glömde vinet!
2014-02-06Tack för alla svar.....inte helt lätt det här! Men vi kan väl i allafall konstatera att allt hänger ihop och ingenting har en enkel förklaring. Jag sväljer mina kapslar. Och hoppas på bättre tider..... :-)
2014-02-07Skånsk vinter och flertal förkylningar. Då är det tungt att klara av januari och februari. Nä, det här med D-vitamintillskott är inte lätt. Jag tycker du gör rätt, fortsätt med dom. Och det är fortfarande två veckor kvar, långpassen är gjorda. Jag hyser gott hopp för dig till genomförandet av denna spännande händelse :-)
2014-02-07Eva har nog rätt. Det är vinet på helgerna som är nyckeln. :-) Men i Japan får du ta saké.
2014-02-07Det är väldigt torftigt för min del beträffande alkoholen, Leif. Väldigt torrt är det. Kanske har det blivit alltför lite.... :-)
2014-02-07Per...det hjälper nog inte att ha gjort två långpass någongång (för längesen).....man behöver nog typ kunna träna åtminstone litegrann efter dem oxå! :-) vi får se. Hur läget utvecklar sig....
2014-02-07