Markus Andersson

Ökad löpträning sen fyra veckor tillbaka

Efter Hultsfredshalvmaran (7 sep) nämnde jag att jag skulle försöka öka löpträningen igen - och än så länge har det gått bra. 54-50-58-62 km de senaste fyra veckorna, vilket är dubbelt mot snittet 27,6km de 20 veckorna dessförinnan, tillbaka till mitten av april då jag la ner pga tåbesvär. 2-3st noll-veckor och fortsatt lite besvär hela maj & juni. Sen kändes tån skaplig och i juli/aug hade jag tre 5mils-veckor då jag försökte komma igång lite mer igen, en överbelastad vrist satte dock stopp. Nu alltså nytt försök.

Ambitionen framöver är inte särskild våldsam, utan nu tänker jag ligga kvar kring 5-7mil i snitt fram till årsskiftet. Lite mer tryck kommer jag lägga på långpassen där jag idag & förra söndagen nått över den lite mäktiga 30km-nivån. Båda på mestadels mjukt underlag och i lugnt respektive hyfsat tempo, vilket flertalet kommer bli även framöver. Ibland planerar jag dock att köra på asfalt och/eller i högre tempo för att se hur fötter & ben klarar det.

Känns det okej anmäler jag mig till Stockholm Marathon, som lär bli fullt ungefär till nyår. Ambitionen primärt sub 3h / pers 2:58:57, men går träningen bra under våren, tider indikerar god kapacitet och vädret & dagsform på tävlingsdagen är gynnsamma, då klättrar i alla fall förhoppningarna ner mot eller under 2.50, även om det primära målet lär ligga kvar på att slå 2006-perset. Gjorde min maradebut i Sthlm 2004 och sprang loppet fem år i rad därefter, gillade upplevelsen men blev inte riktigt nöjd med någon av tiderna (3:55 - 3:28 - 3:19 - 3:16 - 3:13). Nu efter fem års paus har suget växt efter en ny upplevelse och ett nytt försök mot en ok tid. Ska jag göra någon form av comback ifrån den nerlagda löparsatsningen känns det också kul/intressant att satsa på något nytt, vilket långa långpass & marathon blir.


2013-10-06 13:39.


Kommentarer till blogginlägget


Gott!

Häng med på nästa 3K om du nu inte tycker vi springer för långsamt. Vi klurar även på en 42+ obanat nån gång i november men det kanske är lite för nära inpå för din del.
2013-10-06Du får komma till Oslo 14 Juni och springa Nordmarka Skogsmaraton (http://www.skogsmaraton.no/). Inga mara man sätter några PR på men det är en väldigt fin sträckning på loppet. Jag har själv tänkt springa. Sovplats har du hos oss, bara 2.5km från start och mål.
2013-10-06Har hört er prata om "kust till kust", däremot aldrig 3K eller kust-kust-kust, som jag gissar att det står för? Tror inte ni springer för långsamt, jag är van vid +5min/km för att få GRC-sällskap och det är ok. Däremot vill jag inte bli blöt om fötterna. Obanat är jag också lite skeptisk mot om det är för knöligt pga den ökar risken för skav och andra besvär för fötter & tår.

Skogsmaran verkar trevlig, dock ligger ju Oslo en bit bort och två veckor efter Sthlm känns för nära inpå för att vara bra... ska dock ha det i tankarna.
2013-10-06