Rickard Dahlgren

#38: Orkar de bry sig?

Personligen har jag tidigare uppfattat att när man påpekar, att man ska ut och träna en viss dag, till en kompis, så lägger man press på sig själv. Då bör man också fixa detta eftersom det finns någon annan som känner till dagens planering. Om inte träningen avklaras - kan man få höra detta av kompisen dagen efter. När jag inte tränade lika mycket som jag gör nu, fanns det mer motivation i detta koncept. Då frågade kompisar efter om jag hade tränat och det gav en go boost! Numera tror jag inte de orkar bry sig längre. De vet säkert att jag tränar men i jämförelse med deras egen disciplin och rutin så tror jag inte att de får samma motivation längre som jag en gång fick av dem. Om jag då skulle börja träna på deras nivå så skulle det komma fram två alternativa frågor till mig:

1) Hur kommer det sig att du inte tränar lika hårt som du gjorde tidigare?
Det tänkvärda i denna fråga blir att de ser att jag tränar, men utan någon förändring i träningsupplägget märks det inte. Endast när det slutar poppa upp funbeat-inlägg på mitt facebook-konto så börjar de ställa frågor.

Här är också ett litet bekymmer inkluderat: Blir människorna i min närhet motiverade eller omotiverade när de läser om all den träning som jag utövar? Jag har försökt förklara för en del att det inte är någon idé att jämföra med mig. Trots detta uttrycker sig flera om att de känner sig omotiverade för att träna när de ser vad jag håller på med. Snacka om förstående människor...

2) Har du råkat ut för en skada?/Är du sjuk? etc.
Eller nja, kanske inte riktigt den här frågan, men jag tror ni förstår. Som tidigare poängterat: Utan förändring - inga kommentarer. Så fort jag inte tränar som jag brukar göra så är det tydligen något fel på mig...

Min frågan blir då om människorna i vår närhet har förståelse för att man tränar som man gör eller om de endast inte orkar bry sig. Oavsett svar så bör man alltid hitta nya inspirationskällor för att kunna motivera sig.

Ett förslag är att skriva inlägg här på funbeat. Även om människor inte kommenterar så vet jag att de som läser dessa inlägg är de som tränar och förstår mig som träningsmänniska. Det är motivation för mig!
2013-09-19 11:32.


Kommentarer till blogginlägget


Kanske är det större press/jämförelse killar emellan när det kommer till prestation. Att ngn ifrågasätter/kommenterar ens träning eller upplägg med en negativ underton handlar väl mest om osäkerhet och avundsjuka. Att den personen tycker att den underpresterar själv och jämför sig för mkt med andra.
Jag har slutat att "tjata" om min träning på Facebook för att jag vet att det kan sticka i ögonen på andra. Träningen är ju ändå ngt som jag gör för min egen skull och det känns skönt att kunna registrera den ostört utan tråkiga kommentarer :)
2013-09-19Kan absolut vara så, tänkte endast ur allmänt perspektiv. Mycket ligger i det du säger ;)
2013-09-19Hm, intressanta funderingar.

Jag tror inte att folk i min omgivning som inte tränar själva är särskilt intresserade av min träning och jag känner inte alls att de behöver vara det heller. Jag har ingen direkt missionerande personlighet, så jag känner inte att jag vill/behöver inspirera andra – men om jag gör det är det förstås kul. Men jag skulle aldrig tipsa någon om att träna om de inte uttryckligen har bett om det. Men om de frågar är det ju kul förstås! Har bland annat åkt lite skidor med en tjej som inte åkt sedan hon var barn och det var kul om än lite ovant att plötsligt befinna sig i någon slags skidlärarroll. ;)

Som inspiration för mig funkar ju andra träningsintresserade människor absolut bäst. Grejen är väl att se andras träning och prestationer som en positiv inspiration och inte som konkurrens, och det tycker jag att jag lyckas med.

Om någon skulle tycka att jag är knäpp eller tränar för mycket så hoppas jag att jag inte skulle bry mig.

Rolig backträning i måndags förresten. :-)

2013-09-19Mitt råd är kort & gott: lämna kletiga Facebook-träsket! Jag gjorde det för nåt år sedan & inte ångrat mig en sekund :)
2013-09-19Ska dock tillägga att jag öppnade ett Instagram-konto nyligen fast med ett TYDLIGT träningsfokus. Precis som jag vill ha det :)
2013-09-19Hur folk tycker o tänker är naturligtvis deras business,sedan är det väldigt olika hur dom förmedlar det till sina medmänniskor. (Syftar inte på dig här.)

Vill du inspirera -gör det på ett sätt som känns bra för dig och inte tar energi ifrån dig. Du ska må bra i det du gör. Du kanske ska försöka finna "pepp" på andra håll än från kompisar. Frågar dom kan man ju svara något absolut intetsägande och inte lägga mer energi på det. För som du säger -det är nog inte för att de bryr sig som de frågar. ÄR nu intresset genuint så märker man ju det ganska omgående.

2013-09-19