Rolf Öhlén

Den blodtörstige jägaren - dag 8

Sex dagar sedan.
Nu är det dags igen.
Klockan 04:00 ringer väckaren.
Det är bara att trotsa tyngdlagen och masa sig upp.
Frukost. Klä sig. Yrar runt efter plånbok.
Ut i dimman och iväg.

Jag har tur vid lottningen. Jag får det pass jag vill ha. Myren där jag satt förra tisdagen.
Hjulen kränger över stenar och gropar när bilen söker sig uppåt mot vändskivan där jag tänker ställa bilen. Topparna på det gula gräset som breder ut sig mellan de av stenar svarta spåren skimrar vitt av dagg. I öster sänder solen ut sina första trevande rosenfärgade strålar genom den böljande dimman.

Jag går försiktigt ner till myrens kant. Jag spejar täta slöjor av svävande små vattendroppar. Jag skönjer svarta skuggor av träd och buskar men inget som rör sig. Det prasslar bland träden runt omkring. Droppar som droppar från barr och grenar, trötta höstlöv som ger upp och släpper taget.

När jag går till skjutstolen klafsar det om stövlarna. Det är tyst och stilla. Ett och annat fladder av fågelvingar bakom ryggen. Solen syns som en rund skiva genom den långsamt stigande dimman.

Skuggorna flyttar sig långsamt åt norr. Ljung, gräs, rödgul mossa och träd glittrar i solskenet. Bergkammarna mitt emot lyser gulare än förra gången jag satt här.
Tiden går.

Hundarna får upp en älg. Den går över på grannmarken och blir skjuten. Tre hundar kommer till älgen och det blir hundslagsmål. Två tillhör vårt jaktlag. De blir hämtade av ägarna och börjar om. Nytt upptag. Jag hör dem skälla. Ett tag verkar det gå rakt mot platsen där jag sitter. Tydligen luktar jag illa. Strax bakom mig vänder det och går åt annat håll utan att jag ser eller hör något. Drevet går ut ur området och försvinner långt bort.

Jag befinner mig långt utanför händelsernas område. I dag hände det inte mycket. Inte där jag satt i alla fall. Inte när det gäller älg. Halv tolv. 7,5 timme har jag varit igång, nästan en hel arbetsdag. Jag är hemma 15:30 efter 11,5 timme. Nästan ett halvt dygn.

I morgon är det en annan dag. I kväll delar jag gillestugan och sofforna med fru och grabb. "Körslaget" står på programmet. Jag kan nog somna ändå. Godnatt.
2013-09-14 20:23.


Kommentarer till blogginlägget


Till slut blir det inte så mycket nytt att skriva om. Jag skulle nog haft svårt att hålla mig vaken om jag satt på pass, vaggad av vindens sus i träd och buskar, ev porlande i någon bäck, fåglars kvitter.. Zzzz zz

De få gånger jag haft förmånen att vara med på älgjakt har jag gått med en hundförare och oftast händer det inte så mycket då heller när man smyger fram i skog och mark.. fast en gång var det mycket spännande.
2013-09-16