Anna Karin D

Man måste sova

Åtta timmar varje natt.
Om man inte lyckas med det får man diabetes, bukfetma och hjärtbesvär.
Man ökar dessutom risken för cancer och hjärtstopp när man anstränger sig.

Om man misslyckas med sitt sovande kan man vare sig prestera eller återhämta sig optimalt, det betonas i de flesta träningsrelaterade skrifter just nu. Att sova är guld, det är nyckeln till framgång!

I dagspress också - då är det framförallt fokus på alla de sjukdomar man drar på sig.
Deprimerad blir man dessutom. Sur och trögtänkt, så någon karriär är inte att tänka på.

Bara att gå och lägga sig alltså, och sova gott!

Eller...? Om det nu inte går? Om det inte funkar, om man trots att man ger sig tid och inte dricker litervis med kaffe en timma före man tänkt sig att sussa gott bara inte kan somna, eller inte hålla sig sovande, utan vaknar ideligen? Sover lätt och drömrikt när man väl lyckas slumra lite?

Är jag unik?

Att träna sent (dvs efter kl 14.00) = dålig sömn
Att tävla = ingen sömn på ett dygn.
Att tävla = taskig sömn natten innan, i allafall inför en sk "viktig" tävling
Fest/utekväll/bortbjuden = ingen sömn
Hotellrum = dålig sömn
Delat hotellrum = ingen sömn alls
Delat rum med en som sover gott och lugnt = ingen sömn parat med förtvivlan/ilska/avund

Vad gör man då? Ser fram emot ett liv med sockersjuka, fetma och dåligt hjärta....slutar träna och tävla (för man kan ju dö)?
(Och om man inte dör, blir man i vart fall inte bättre eftersom man liksom aldrig återhämtar sig).
Isolerar sig, lever ensam?
Slutar resa? Slutar jobba?
Propavancocktails varje kväll? Spetsat med en liten dos Zolpidem?

Sovandet har blivit ett krav....som liksom förstör mitt liv en aning.
ÄR jag unik? Eller sover alla ni som tränar som stockar?
Förresten, berätta inte om hur gott ni sover. Jag känner mig bara så...
misslyckad, i jämförelse.

PS 1: Just det. SM i halvmarathon går idag och jag är anmäld. Naturligtvis har jag inte sovit en blund (för det måste man ju...tänker jag och då är det med ens omöjligt).

PS 2: Nej. Det är inte nåt klimakterium. att skylla på. För då har jag varit där tidvis sedan 33 års ålder.


Hälsningar från sur, trött och besviken
2013-09-14 09:01.


Kommentarer till blogginlägget


Zzzzzz....
2013-09-14



Finns lite sköna naturpreparat som hjälper. Jag säljer dom inte men vet vad dom heter. Hör av dig om du vill veta mer.
2013-09-14



Har testat det mesta.......
Leif: var det SÅ tråkigt? ;-)
2013-09-14



Vad är det du har testat?
8 timmar/natt låter mycket.
2013-09-14



Äh. Jag sover ca 5h/dygn, jobbar mycket och tränar både mycket och intensivt. Ibland blir det en långsömn på helgen, kanske 8-9h men det är sällan.
Skulle säkert vara snyggare, piggare och bättre på alla sätt om jag sov mer men wtf. Jag presterar bra och trivs med livet.
2013-09-14



De flesta naturpreparat som lovar avslappning och sömn....funkar inte! :-) nä, man kanske bara får acceptera att man är som man är.....och låta bli att lyssna på "expertis"
2013-09-14



Har du sett över din kost, hur du äter brukar spela roll.
Sen att göra annorlunda på kvällen som varvar ner hjärnan.
2013-09-14



Personligen har jag med åren blivit tröttare och tröttare på allt vad dessa "experter" skriver om när det gäller vad som ökar risken för cancer, proppar, diabetes, fetma, hjärtsjukdommar, eller ja...you name it. För att kunna göra sådana uttalanden skulle man behöva följa en stor grupp människor från födsel till död och få reda på exakt vad de dött av och räknat med precis ALLA de faktorer som haft effekt i deras liv på vad som till slut ledde till deras död. Detta är en omöjlighet och sanningen är den att många av dessa "experter" bara drar vilda gissningar.

Låter man därför dessa "expertråd" styra ens liv och leda in en till oro, så blir det till slut självuppfyllande profetior. Om man konstant går och oroar sig för att man sover för lite, kommer man garanterat inte att sova bättre, eftersom oro inte leder till bättre sömn.

Lever man ett sunt liv, rör på sig, äter hälsosamt och bär med sig glädje och humor genom livet så kan man inte göra så mycket mer i det långa loppet för att hoppas att man lever längre. Dö kan vi alla göra i morgon...av att få ett piano i huvudet, av att bli påkörd av en lastbil, eller av att det där medfödda hjärtfelet ingen upptäckte under ens liv till slut aktiveras. Man kan inte gå och oroa sig för allt det där konstant. Då sover man garanterat inte bra. ;)

Just my 2 cents...
2013-09-14



Att ständigt oroa sig är mycket ohälsosamt. Det kan påverka immunförsvaret och leder faktiskt till att man blir fysiskt sjuk. Försök ta allt med ro, gör så gott man kan och strunta i om det inte blir perfekt. Och om du sover mindre än de rekommenderade 8 timmar, so what? Bara man mår bra och orkar göra d.et men vill. Dessutom behöver inte alla 8 timmars sömn. Själv klarar jag mig bra med 6 timmars sömn per dag
2013-09-14



Tack för era kommentarer! Verkligen! Jag tror nog det kanske är s: man är den man är, liksom...och försöker mm göra om sig för att passa i en idealmall funkar det ändå inte. Det skapar bara oro, ångest, panik....och oförmåga att leva livet. Jag lever sunt för jag gillar det och nu är jag vid bättre mod för jag klarade dagens halvmara utan men! Hjärtat mår fint och av diabetesen märker jag intet..... :-)
2013-09-14



Kära Anna D, dina bloggar är så långt ifrån tråkiga man kan komma.
2013-09-14



Vet du har provat (nästan) allt. Så råd, nä, jag har inga bra.
Men jag läser gärna fler bloggar av dig :-)
2013-09-14