Thomas Didriksson

Addnature Urban 7 Summits

Då var äntligen dagen här, dagen att springa mellan och upp på Stockholms 7 högsta toppar. Första gången jag hittade till hemsidan (http://addnature7summits.wordpress.com) var för mer än ett år sedan och då var jag på tok för otränad för ett sånt äventyr. Både rikare på erfarenhet och träningstimmar började jag lite löst prata med Roxen om detta äventyr. Roxen som är en inbiten galenpanna nappade självklart direkt.

Roxen och jag satte oss på bussen som skulle ta oss ut till Ekerö och Ekebyhovsbacken där starten skulle gå. Från bussen var det en transportsträcka på ca 2km, rätt snabbt insåg vi att det skulle bli svårt att hinna med den planerade 9.30 färjan till Slagsta. Solen som redan värmde hade inte riktigt fått bort daggen i backen så blev en hal bestigning till toppen.

09:47 tryckte vi på start, efter att ha plockat fram vår hemmagjorda toppflagga med TNT-logga och tagit ett par kort. Med lätta steg var vi snart nere vid färjan och hade faktiskt flera minuter till godo. Väl på andra sidan sprang vi med telefonen som vägvisare längs med vattnet och såg snart Flottsbrobacken torna upp sig framför oss. Benen var fortfarande pigga så snart var vi på toppen och ytterligare ett par kort tagna. Högdalstoppen nästa!

Navigerade helt blint på den nedladdade kartan i telefonen då söderort inte är min starka sida. För att ta sig till Huddinge var vi tvungna att ta sig genom skogen och insåg snabbt att våra föregångare i Sträcklöpet måste just ha genat rakt genom skogen. Vi var inte lika modiga så vi improviserade längs större stigar men kom tillslut fram. Transportlöpningen fram till Högdalstoppen visade sig vara längre än vad jag hade trott och benen började stumna av all asfalt i villaområdena.

Området kring Högdalstoppen visade sig till vår förvåning innefatta tre toppar, Högdalstoppen, Fagersjötoppen och Hökarängstoppen. Eftersom det var Högdalstoppen som nämndes i beskrivningen tog vi oss upp för den. Väl uppe insåg vi att de två andra var betydligt högre och det var ju trots allt den högsta vi skulle upp på. Väl uppe på Fagersjötoppen så såg det dessvärre ut som att den tredje och sista toppen trots allt var högst. Så istället för en topp blev det tre toppar innan vi var nöjda med vår toppflagga. I efterhand visade det sig att topparna mätte 87, 102 och 103 möh.

Började bli dags att fylla på vatten och hade planerat att fylla på i Gubbängshallen men det var stängt eller så valde vi helt enkelt fel dörr. Kastade oss in på herrtoan på en närbelägen pub innan vi sprang vidare. Mina vader började nu bli riktigt tunga men tog mig ändå upp till Hammarbybacken. Sprang genom Hammarbysjöstad och lyckades precis passera Danvikstullsbron innan bommarna stängdes bakom oss för broöppning...puh. Kryssade mellan turister och soltörstande stockholmare ändå bort till Haga forum där det blev ett spontant vattenstopp som blev rätt långt pga en snålspolande kran. Hamnade mitt i prins Daniels lopp och hejade glatt på alla löpare innan vi tog den branta vägen upp för Hagakullen.

Nu var vi äntligen på hemmaplan och tur var väl de då låren började bli riktigt tunga och utan Roxen hade jag nog gett upp här. Vi lyckades hålla ett bra tempo längs med Edsvikens stränder bort till Väsjöbacken. Humöret började tryta men lyckades få i mig nötter och socker på vägen upp till toppen och vetskapen att det nu bara var en topp kvar gav ny energi till pannbenet.

Tunga steg var det som jobbade sig genom Sollentuna bort mot Järfälla. Sprang via Järvafältet och Barkarbys gamla landningsbana som var alldeles för platt och lång nu när distansrekordet var passerat. Roxen fortsatte att uppmuntra och höll mitt humör uppe och när vi äntligen kom in i ett villaområde i Järfälla insåg jag att "nu är de inte långt kvar". Där var den Brukets skidbacke som jag hade längtat. Nu var det bara en vänstersväng och en backe upp till parkeringen. La på en spurt och trots tunga steg besegrades backen efter 8 timmar och 12 minuter!

VI gjorde det! Tack Roxen och TNT för allt stöd längs vägen!


2013-09-08 00:00.


Kommentarer till blogginlägget


Coolt, en utmaning man kanske ska ge sig på någon gång!
2013-09-11