En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Nystart och nytänk

Vi är bara i september, ändå känns det som att detta träningsåret är lagt till handlingarna för min del. Säsongen har inte alls blivit som jag tänkt mig. Jag hade högtflygande planer, men det bidde bara en tummetott...

2013 skulle ju bli året när jag genomförde en klassiker och dessutom minst ett triathlon på HIM-distans som förberedelse för Ironman Kalmar eller Köpenhamn 2014. Av de planerna blev det bara ett Vasalopp (ÖS) och en Vansbrosimning.
(Båda dessa lopp gick i o f s över förväntan. Alltid något!)
Den mest uppenbara boven i dramat var ett överansträngt muskelfäste (övre hamstring) som dessutom ledde till inflammationer i ytterligare några näraliggande fästen. Besvären blev akuta i april och jag är fortfarande inte helt bra. Vätternrundan var uteslutet att köra och det visade sig snabbt att även Lidingöloppet skulle bli svårt. När man inte kan springa mer än 15 minuter utan att få ont så känns det bara dumt att plåga sig igenom ett lopp och kanske få börja från början igen, med vila och rehab. (Hade det varit sista delen i Klassikern hade jag troligen resonerat lite annorlunda...)

Nåja. Nu är det är dags att dra lärdom och se framåt!

Jag har under våren och sommaren funderat en hel del över träningen och över vad jag egentligen vill ha ut av den. Svaret är tredelat:
För det första vill jag hålla mig i form för att hålla astma och andra besvär någorlunda i schack.
För det andra tycker jag att det är roligt! Dels att träna och dels att åka iväg på lopp mm tillsammans med min syster (och även med kompisar).
För det tredje behöver jag något som utmanar och utvecklar mig som människa. Det är så lätt att stagnera och träningen får mig att lära mig nya saker, träffa nya människor och se platser som jag annars aldrig skulle ha sett.

Under mina funderingar har jag kommit fram till att det sätt som jag lägger upp min träning på inte alls överensstämmer med mina syften. Snarare tvärtom!

Ur astmasynpunkt är det t ex vansinne för mig att ligga och köra långa träningspass på cykeln under värsta pollensäsongen. Alltså: stryk Vätternrundan! Lägg ner! Glöm bort!
Att med mina förutsättningar sikta på ett eller ett par maxprestationer (typ IM) under året är kanske inte heller realistiskt. Mentalt är det förödande att gång efter gång sikta högt, bara för att få förhoppningarna grusade gång på gång.
Om träningen och loppen är roliga så är det kanske vettigare att köra många lopp, men sådana som inte sliter så hårt? Då gör det inte heller så mycket om jag inte kommer till start (eller i mål) ibland, det kommer ju ett nytt lopp om ett par veckor...
Och för att träningen ska vara utvecklande så behöver man stiga ur sin komfortzon då och då. För min del innebär detta att släppa på prestationsångesten och exempelvis ta mig iväg på klubbträningar, även om jag vet att jag kommer att tillhöra de absolut sämsta...

Under kommande år är alltså planen som följer:
1. Fortsätta att bygga upp fysiken sakta men säkert! Mer styrkeövningar för stabiliteten och mer yoga för balans och rörlighet. Allsidig träning, hellre många pass än riktigt långa. Prioritera kontinuitet!
2. Gå med i NocOut (redan klart!) och hänga med på en del av deras evenemang.
3. Köra fler men kortare lopp! (Engelbrekts- och Vasaloppet är undantagna, de går ju under en period när astman i regel är ett mindre problem...)

Hm. Blev lite långt detta. Men vad tror ni? Är jag inne på rätt spår?
2013-09-09 16:59.


Kommentarer till blogginlägget


Ja! Åååh vad intressant du resonerar! Tycker det låter helt jättevettigt att tävla oftare och när det passar med kroppen. Jag vill passa på att tipsa igen om orientering. Höstsäsongen har bara börjat! Man kan bara åka till en tävling och göra en Öppen Motion på lagom nivå (finns från nivå 1-9). För övrigt tror jag inte ett dugg på att du blir sämst på klubbträningarna!
2013-09-09Hmmm. Orientering... Jag är onekligen lite nyfiken, men jag väntar nog ett tag. Vill komma igång lite försiktigt först.

Angående gemensamma träningar är jag lite onödigt nojjig. Samtidigt vet jag hur lätt det är att dras med i en grupp och gå ut lite för hårt - och sedan sitta och kippa efter andan i ett dike någonstans efter en halvtimme...
2013-09-09Jaa det klart, förutsättningarna är annorlu da för dig. Men kan du känna av vad du klarar även om andra är med? Det måste ju finnas fler i hela NocOut som vill hålla samma farter som du? Jag tycker du är snabb!
2013-09-09Jag tycker absolut du tänker klokt! Med många tävlingar på mindre än maxbelastning så är det mindre slit på kroppen, och mindre jobbigt för skallen om en av flera inte blir av. Hymer har tempoträningstävlingar under sommaren, och KM i höst har en damklass som är öppen för olicensierade/icke medlemmar.

Vad gäller NocOut tror jag inte du har några problem att hitta en grupp att hänga med i. Rätt många av de som cyklar tjejklungan kör med dem med. Och tjejklungan kan du ju också köra med, där hängs ingen av öht.

Kram!
2013-09-09Jag tror du är inne på något bra. Jag har tävlat väldigt mycket mer i år än någonsin förr. Att träna på att tävla är en bra erfarenhet och gör det hela mindre laddat. NocOut är bra! Get in. Många varierade träningspass, mycket folk. Ja, många är riktigt snabba, men det finns fartgrupper för alla. Särskilt intervallerna på Folkungavallen passar alla. 2014 blir ett bra år!
2013-09-10En grej som jag har tänkt på också är att man kan göra tävlingar som går att resa till över dagen, eller där man har gratis boende. Det är så trist när man bokat ett dyrt hotellrum och så blir det inget av.

(När jag ska göra Kalmar kommer jag att tälta.)
2013-09-10Tack för alla era tänkvärda och positiva kommentarer :-)

Anna: Tack för tipsen!
Malin: Jo, just det här att få tävlandet mindre laddat tror jag vore väldigt bra...
Frida: Vem vet, det kanske fixar sig med boendet i Kalmar. Vi kan prata om det när det närmar sig ;)

2013-09-10Jag säger som Malin Nooc out är bra så get in!
Klart du resonerar rätt, det är din kropp å knopp, ingen annans, bara du bestämmer! Så då är det rätt!
2013-09-10