Rolf Öhlén

Den blodtörstige jägaren - dag 1

Larmet på mobilen väcker mig brutalt. Klockan är fyra på morgonen. Regnet smattrar mot huset. Jag masar mig upp. En smörgås, packa ryggsäcken, yra runt efter strumpor som jag plockat fram men glömt ta ner.

Under jakten lever jag i frivillig exil i källarvåningen på huset för att inte störa övriga familjen i onödan även om soffan inte är den ultimata platsen för en ordentlig sömn. Kläder på, fram med bössa och ammunition. Irrar runt efter min lilla plånbok men hittar den inte. Måste iväg. fem minuter i fem. Om en timme och fem minuter är det samling och jag har ca 6 mil att köra.

Efter några kilometer börjar jag fundera över om jag fick skotten med mig. Stannar och ser efter. Jo då de ligger i jackfickan bak i bilen. Kör genom ett ihållande regn även om intensiteten i nederbörden växlar. Svänger in på den smala grusvägen och skumpar genom det regnvåta landskapet. Sista kilometrarna slirar bilen i den lösa leran. Vägkanterna har tydligen skurits ner och ny beläggning lyser med sin frånvaro. Jag kör med hjärtat i halsgropen när ekipaget slirar hit och dit över vägbanan.

Äntligen framme. I god tid dessutom. Vid samlingen drar jaktledaren upp riktlinjerna för dagens jakt. Hundförarna gör upp om vilka som ska gå med sina hundar och vart inom det område vi ska jaga på. Passkyttarna drar lott om passen. När jag väl fått mitt pass kör jag dit där jag ska sitta. Jag gör upp en eld och klättrar med viss möda upp i tornet. Nedersta stegpinnen sitter lite väl högt upp och jag får klättra lodrätt då stegen är spikad direkt på tornet.

Väl uppe tar det lite tid för mig att komma underfund om hur de lånade hörselskydden fungerar. Mina egna saknar batterier, något jag kom på i går kväll tre minuter innan affären snett mitt emot stängde. Sedan sitter jag där.

En fågel låter.
Det ryker mer än brinner från eldstaden.
Dripp dropp dripp dropp. Vattendroppar plaskar ner från träden bakom mig.De hänger som glittrande pärlor på gröngula blad och gröna barr.
Dimman gör att jag inte har mycket till sikt.

Mitt emot sluttar marken snett uppåt. Närmast den halvt igenvuxna skogsbilvägen passet ligger vid är översta marklagret avskalat. Sten och grus ligger blottat med enstaka små trädplantor spridda här och där. Högre upp är det en glänta mellan träden där älgarna tydligen går.

Till vänster sträcker sig vägen neråt och till höger från min sida sett försvinner vägen uppåt till den vändplan där vägen slutar. Bakom mig sluttar det neråt mot myrmark och en glänta mellan träden bakom mig.

Jag får anrop över comradion. Hunden är här, hunden är där, ingen vet var hunden är.
Dimman lättar. En flik av blå himmel över mig.
En fågel flyger över vägen.
Molnen tätnar.
Det börjar regna. Jag tar på mig regnjacka.
Solen bryter igenom fast regnet fortsätter.
Regnet slutar. Jag fäller ner huvan.
Regnet börjar igen. Fäller upp huvan.
Slutar. Ner.
Det droppar och plaskar bakom mig.
En fågel sjunger.
Molnen börjar spricka upp.
En grön skalbagge slår sig ner på en av tornbrädorna.
En fluga promenerar på min högra stövel.
Jag får anrop från jaktledaren att avbryta jakten.
Halv tolv.
Fyra och en halv timme. Drygt en halv arbetsdag. Har inte sett annat än några fåglar och några insekter. Och träd, gräs, grus, stenar.

Vi far ner till samlingsplatsen. Gör upp eld. Fikar. På eftermiddagen kör fyra av oss ut en skjutstol. Vi bär den en bra bit, upp till ett nytt pass som vi ska testa. Vi sätter ner, vilar, bär en bit, byter sida, bär, vilar. Väl framme röjer vi lite runt passet.
Går tillbaks. Flyttar ett annat torn. Det är tungt. Kör tillbaks.
Halv tre. Kör hem igen.
Fixar batterier till hörselskydden.
Letar rätt på den försvunna plånboken.
Tankar.
Diskar de kärl jag använt.
Gör ny matsäck.
Skriver.
Gör kväll.
God natt.
2013-09-02 19:04.


Kommentarer till blogginlägget


Åh så härligt, underbart.. som en bal på slottet.. inte.
Gaahh! Jag vill också.. men..

Tack för att du delar med dig!
2013-09-02Nja, för mig låter det inte så kul. Funderar på varför det gjordes upp eld innan det klättrades upp i tornet. Var det för att skrämma bort björnar eller bara för att göra en rökridå ;) ?
2013-09-02Dölja vittringen.
2013-09-03Aha, man lär så länge man lever.
2013-09-03