Rickard Dahlgren

#29: Felaktig analysmetod?

Jag har på senare tid framkallat en liten ful ovana. För en idrottsintresserad kan detta fenomen ses som helt normalt, men kanske inte i den utsträckning som jag lyckats med. Varje gång jag ser en joggare/löpare/motionär börjar jag analysera hur denne använder sig utav "rätt löpsteg, rak rygg, armar som pendlar" (utifrån vad jag har fått lära mig) osv. Jag har väldigt svårt att se fördelarna med dessa individer, vilket jag definitivt bör göra mer! Istället ser jag endast nackdelarna och börjar analysera vad personen i fråga gör fel (eller mindre bra). Detta kan som sagt ses som helt normalt, men jag analyserar dessa individer så fort jag får chansen. Är jag konstig?

En tuff jobbvecka försvinner snart från mitt samvete och därigenom den goa träningsvärk som har följt med mig under veckan. Jag har inte kunnat (eller velat) vila så mycket som jag kanske har haft behov av och därmed har tröttheten visat sig vid ett flertal tillfällen. Dock hoppas jag kunna ta vara mer på tiden i helgen. Lite kvalitetstid kanske?! :)

Nu när augusti precis har inletts är det dags för en ny mätning av kroppens muskler för att se om jag har förbättrat mig någonting jämfört med senaste tillfället i juli. Har jag gjort detta så bör det innebära att den styrketräning brorsan och jag har tilldelats oss har varit nyttig för oss och att vi bör fortsätta med den. Ska bara hitta ett måttband först... haha
2013-08-02 07:22.


Kommentarer till blogginlägget


Det var bara några dagar sedan som jag insåg att jag har samma kritiska och analytiska öga.
"Lyft på fötterna, slappna av i axlarna, BRA jobbat!" och så vidare...

Frågan är bara hur ofta man själv springer förbi löptekniksfascister.
:-)
2013-08-02Jag tycker inte alls att du är konstig. Jag är precis likadan. Bara det att jag begränsar mig inte till löpare. Folk utsätts för min granskande blick vare sig de står, går eller sitter...I mitt fall kan jag dock skylla på yrkesskada ;) Sen är faktiskt ofta så att man först och främst måste komma tillrätta med "skvankerna" för att sedan kunna upptäcka och utveckla det som är bra. Ha en skön helg!
2013-08-02Haha kul att hör att ni delar min åsikt! Det kanske är ett sådant fenomen som förmodligen "drabbar" träningsglada människor ;)
2013-08-02Skavankerna heter det ju. Ändå korrekturläste jag två gånger..
2013-08-02Sä här skrev jag själv nyligen i en diskussionstråd på jogg.se:

"Lustigt det där med bra löpstil och hur man med tiden får ett öga för vad som är bra löpstil och vad som är fel. Jag promenerar dagligen med frugan längs Kungsholmens stränder och ser alla varianter på stilar.

Var och varannan minut säger vi (om andra löpare):
* Korta ner steget
* Håll kroppen stilla (pendla inte i sidled)
* Mer armrörelse
* Fram med bäckenet
* Sittande löpare
* För slängig stil
etc, etc.

Men då och då också
* vilket bra löpsteg
* naturlig löpare
* vilken spänst
och då kan det ibland vara folk som bara springer till bussen med flip-flop :-)

Sen får man se sig själv löpandes i tex en spegling i ett skyltfönster:
* Mer armrörelse
* Räta upp ryggen
* Stel överkropp.
* trött steg
:-)"
2013-08-02Helt normalt, bara du inte stannar personerna och börjar instruera..;-) Spanar gärna lite längre om det ser vackert ut.
Det svåra men roliga är att försöka utvecklas själv. Ofta skärper man sig om man tror att någon ser men säckar snart igen. Gömmer mig gärna under en keps, döljer tyvärr inte allt ;-)
2013-08-02