En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Min egna bok

Jag har inte känt något större behov av att läsa böcker om graviditeten eller om tiden därefter som nybliven förälder, jag känner lite att det får bli som det blir och att jag hellre vill göra saker som jag själv tycker att de känns rätt än att läsa om hur det ska vara.

Hur som helst så fick jag igår en hel kasse med dylika böcker och när jag fick en stund över på kvällen skummade jag igenom den bok som givaren av kassen särskilt hade pekat ut som väldigt bra och läsvärd, även genom att läsa baksidetexten fick jag uppfattningen om att detta var en bok som alla kvinnor önskade att de läst tidigare, fullspäckad med saker man önskat att man vetat om livet och kroppen efter förlossningen.

Jag behövde inte bläddra många sidor innan jag kände mig som ett totalt ufo som tyckte det var en riktigt skitbok. Det må vara hänt att många känner sig träffade av den men när det gäller mig själv hade den inte ett rätt. Dessutom tappade jag lite tron på mänskligheten när det ända som nämns om männen är kapitlet med intervjuer där nyblivna pappor berättat att de varit otrogna och att deras kvinnor är allt för plufsiga och inte har tränat tillräckligt mycket efter förlossningen. Dessutom ligger det i deras biologiska natur att inte göra annat än att gå runt och vänta på att ha sex.

Så. Jag tänkte att jag skulle skriva en egen bok till mig själv istället för att läsa andras dynga. Nedan följer ett första synopsis.

Förlossningen: Det blir inte som du tänkt dig. Och det visste du ju redan innan. Värkarna kommer direkt med en minuts mellanrum och du ber om all möjlig smärtlindring som finns så fort du kommer in på förlossningen. Du som i vanliga fall är den som totalvägrar att ta en Alvdedon ens om någon håller på att gnaga av dig armen. Glöm allt du fått höra om 40 timmars värkarbete hemma innan du behöver ge dig av till sjukhuset, för dig tog hela processen två och en halv timme. Glöm allt som handlar om olika positioner att föda i, när du väl är där kan du inte röra dig. Glöm att packa väskan med energirika mellanmål och papper med blodgruppering, när du väl är där finns inte tid för sådant ändå. Glöm att i efterhand kunna redogöra i detalj för förlossningen, det enda du ska minnas är att förlossningspersonalen tyckte du hade snygga naglar och att de försökte få Fredrik att tvinga i dig fruktansvärt söt och äcklig saft. Du gjorde helt rätt i att inte ha några som helst föreställningar innan om förlossningen utan att bara lita till att pesonalen och kroppen vet hur det ska gå till.

Efter att ni kommit hem: Ni kommer att tillbringa all vaken tid med att stirra på den nya familjemedlemmen. Initialt är det inte alls så mycket jobb som man skulle kunna tro, han ligger mest och sover och är på det stora taget väldigt nöjd med tillvaron. Vad det lider kommer det säkerligen ställas lite högre krav men nu är allt frid och fröjd bara käket serveras så fort han vaknat.

Amning: Amningen tar väldigt mycket tid. Just den här kotten äter minst varannan timme, varje gång kan ta allt mellan en kvart eller upp mot två timmar. Dygnet runt. Lägg därtill lite tid att byta blöjor (mer regel än undantag att det går åt två byten precis på raken) och att få honom att somna om igen om det är natt och övriga familjemedlemmar tycker det är bäst att sova. Räkna inte med att göra någonting annat överhuvudtaget och inse att det kommer vara pappan som får ta hand om handling, matlagning, tvätt och andra praktiska saker. Även om du avskyr att ta emot hjälp har du nu inget val när du sitter dockad med en bebis vid bröstet i princip allt vaken tid.

Köp en amningskudde, med tanke på hur många timmar per dygn du sysslar med detta är det en bra investering och den funkar bra mycket bättre än en vanlig soffkudde.

Om du får minsta problem överhuvudtaget eller om du inte har perfekta bröst med bröstvårtor som står rakt ut och pekar rakt fram så gå till Amningscentrum och få hjälp med tekniken. Har du ett sår som inte läker så se till att få antibiotika. Det blir bättre och det behöver inte göra ont. Om du dessutom får mjölkstockning på bröstet med sår så köp en pump istället för att envist bita ihop och amma på den sidan. Det suger fett att pumpa och hantera flaskor och disk men det är bättre att såret får läka. Släng inte ut mjölken du pumpar ur, lillkillen kommer inte vara nöjd med produktionen från bara ett bröst och med specialflaskan verkar han inte ha blivit tuttförvirrad eller tagit någon större skada av flaskmatningen. Det blir bättre sedan.

Amningskläder: Du kommer att tycka att dessa plagg är de mest opraktiska som finns. Hur tusan tänkte tillverkarna när de gör linnen och tröjor som är stora runt magen men små runt brösten? Bebisen är ute nu, magen är borta och brösten är sprängfyllda med mjölk. BH:ar är som vanligt stört omöjligt att hitta några som är bra, i alla fall om man vill att de ska ge både stadga och vara smidiga att amma i. Vanliga kläder fungerar minst lika bra, huvudsaken är att de går att dra upp över brösten. Nackdelen är att det blir ganska mycket bar hud som visas vilket kanske inte alltid är så kul om man ska amma där det finns andra personer närvarande. Var beredd på att visa brösten offentligt, vare sig du själv eller omgivningen gillar det. Det du däremot behöver köpa är amningsinlägg att stoppa i BH;n för mjölken flödar okontrollerat på fontänvis.

Sex: Pappan kommer inte att bli mentalt förstörd och för evigt avtänd och avskräckt efter att ha varit med på förlossningen. Det kommer inte att ta år, månader, veckor eller ens dagar innan attraktionen och lusten finns där igen. För någon av er. Du behöver inte oroa dig för det. Däremot är det kanske fortfarande lite allmänt medtaget och skört och inte uppenbart en bra idé att gå loss det vildaste ni kan alltför snart.

Sova: Du kommer att vara ganska bra på att hantera en uppstyckad nattsömn. Att någon natt ibland få sova tre och en halv timme på raken gör att du känner dig utvilad som aldrig förr. Det du tycker är jobbigast är att du ibland inte kan få skrutten tillräckligt nöjd och lugn för att inte väcka sin far som ska upp till jobbet nästa dag. Gå ut ur sovrummet för att amma, stäng dörren och gå inte tillbaka fören lillen somnat gott i din famn. I början är det skönt att ha bebisen sovandes i eran säng, på så vis är det lättast att kunna följa impulsen att hela tiden kolla om han faktiskt andas fortfarande. På sikt sovs det dock bättre om han kan sova i sin egen säng, han vekar faktiskt rätt nöjd med det också även om det är mysigt att ha en snusande bebis sovandes på magen mellan varven.

Personlig hygien: Om du förut tyckte att två dagar var alldeles för lång tid utan hårtvätt kommer du nu att förlänga den tiden med det femdubbla. Håret blir faktiskt inte fenomenalt flottigt även om det går en längre peiod utan schampo. Inse att du inte kommer känna dig fräsch på något sätt överhuvudtaget med kläder som sitter sisådär och som har mjölk och kräks lite här och var. Om du har en stund över när bebisen sover eller underhålls av pappa så passa på att gå på toaletten eller duscha. Toalettbesök går för övrigt bra att klara av med bebisen i bärsele på magen.

Mat: Ät så fort du får en stund över. Din prioritet är numera att se till att bebisen får mat och är glad och njöd och först efter det börjar du fundera på dina egna behov. Ha förberedd mat hemma som går lätt att äta och som tål att pausas någon timme för att sedan återupptas. Mat som går att äta med en hand samtidigt som bebisen dinglar skrikandes i bärselen är extra bra, jag fick tipset om varm korv med bröd. Tro inte att du ska kunna laga någon mat överhuvudtaget. Släpp matlagarduktigheten och låt Fredrik få ta hand om det och köp mycket hämtmat. Det har ni råd med. Försök inte att till varje pris undvika onyttigheter, det behövs extra energi och de dagar du inte fått i dig något utöver de vanliga måltiderna tar energin helt slut. Käka nötter, kakor, choklad och glass om du är sugen på det. Redan efter förlossningen vägde du mindre än innan du blev gravid, något som enligt rekommendationen ska ta 6-12 månader att uppnå. Så käka på även om du känner dig svullen och sunkig, lillkillen suger bokstavligt talat musten ur dig och någon gång i framtiden kanske du kan börja träna igen och få ordning på fläsket. Ingen bli gladare av ett energiunderskott och det är rätt jobbigt redan som det är. Hinka dessutom i dig litervis med vatten.

Tid: Planera inte in någonting överhuvudtaget. Tiden försvinner ned i ett svart hål av amning, blöjbyten och bebismys. Bjud hellre hem folk än att försöka träffa någon någon annanstans, lova inte att vara på en särskild plats på någon utsatt tid och om du har en tid att passa ta höjd med några extra timmar innan för att kunna få bebisen och dig själv tillräckligt redo för att gå ut.

Gilla läget: Jag fick höra igår att jag verkade tillfreds. Jag kände att vad fan kan man annat göra? Det är bara att gilla läget trots att man fått gå iväg på kalas med nedkräkt tröja, bebis och utan BH eller står i sovrummet klockan två på natten och blir bajsad på. Eller får klara av en sväng på Ica och promenad hem därifrån med en bebis som skriker i full panik så att du tror att omgivningen ska ringa BRIS omedelbart. Över lag känns det som att tålamodet faktiskt räcker rätt långt.

Om det stundtals känns ansträngt är lyckan oftast inte länge än ett ögonkast bort.Jag trodde inte att det var möjligt men Fredrik får nog nu nöja sig med delad förstaplats när det gäller att vara världens finaste.

External image

External image

External image

External image

External image
2013-06-17 11:12.


Kommentarer till blogginlägget


Extra tips från coachen: Gå inte hemifrån utan att kontrollera att du har tagit på dig kläderna ordentligt. Att lufta behagen funkar bäst inom hemmets fyra väggar.
2013-06-17



Tillägg: Du kommer hela tiden bli överöst av välmenande goda råd från omgivningen vare sig du vill eller inte. Ta det inte personligt, det är inte menat som någon kritik.

Du kommer snart vänja dig vid att i 95% av tiden äta din middag ensam efter att alla andra ätit. Oavsett om du är hemma eller bortbjuden så kommer du att sitta i soffan och amma när de andra äter.

Som sagt:gilla läget. :)
2013-06-17



Om jag någonsin får barn så återkommer jag till denna bloggen. Utan att ha en blekaste aning om annan litteratur så kan detta ha varit det vettigaste jag har läst någon gång.
2013-06-17



Jag är inte säker på att det kan appliceras på någon annan än mig dock. :) Fast grundtanken är väl helt enkelt att alla är olika och det finns ingen bok i världen som kan tala om för dig hur det kommer att bli eller hur det ska vara. Det gäller nog bara att uppleva det själv, lära sig utmed vägen och inte tro på alla andras sanningar.
2013-06-17



Helt suveränt skrivet Elin! Det blir som det blir, när det är som det är. Det brukar ju trots allt bli folk av de allra flesta. :-)
2013-06-17



Tack!

Började beta av en av de andra böckerna i högen och den verkar helt klart vara lite mer verklighetsförankrad och närmare min upplevelse av saker och ting. Efter den får jag ge mig på pappa-böckerna, gissar att jag kanske tycker bättre om dem. :)
2013-06-17



Du borde på allvar fundera på att ge ut en egen bok! Underhållande och antagligen mitt i prick (jag som inte har egna barn kan ju bara gissa..). :)
2013-07-17



Ja just skriva böcker är något jag alltid velat göra men jag behöver ha något självupplevt för att kunna skriva. Hitta på fiktion har jag alltid varit värdelös på. :-) En bok med recept på kakor, bullar och godis vore nog det mest realistiska men sådana svämmar det ju över av nu för tiden...
2013-07-17