Jens Lindström

Race Report Sövde Triathlon 2013

Race Report – Sövde Halvironman Pre-race Hela vintern var planen att jag skulle köra Berlin 70.3 samma vecka som Vättern men när banorna där ändrades drastiskt i sista minuten valde jag och Petter att avstå och hellre få anmälningsavgiften återbetalad och efter lite omplanerande och massor av fullbokade tävlingar jag kollade på lyckades jag lägga beslag på en av de sista platserna till Sövde Halvironman helgen innan Berlin istället. Noterade även när jag började läsa på efter anmälan att banan gjorts om till årets tävling mot det föregående året då några klubbkompisar körde tävlingen.

Bilade ner till tävlingen under fredagen tillsammans med Coach Alle som skulle vara domare under cykelmomentet av tävlingen. Vi stannde en natt på halva vägen till Sövde nämligen i min hemby Bor för lite föräldravård för mig. På lördagen bjöds en lätt morgonjogg med sightseeing för Alle i Bor och sedan frulle och fortsatt bilande resterande sträcka ner till Sövde. Väl i Sövde mötte vi upp arrangörerna som pratade sig varma om den nya "mer utmanande banan". Gick delar av löpbanan som i vissa fall var helt obanad terräng som där man bara slagit bort det värsta gräset. Det pratades även om en ordentlig backe som skulle forceras 5ggr på löpet… hmm konstaterade att det nog skulle vara klokt att även reka cyklingen för att ha lite koll på vad som väntade, men först mötte upp Carl som också skulle köra loppet och testade av simbanan en sväng. Bra simbana med behaglig vattentemperatur. Körde därefter den 30,5km långa cykelbanan med bil för att reka och kunde konstatera att det inte var många avsnitt med platt-raksträcka bara rullande kullar hela tiden och ett par rejäla sådana också med dålig asfalt (speciellt inledande 10km av varvet), jag som trodde Skåne var PLATT! Lite mentalt jobbigt att konstatera cykelbanans och löpbanans utförande när jag ”ville göra en snabb tid” men intalade mig att det ju faktiskt var en bana som passade mig bra då jag är liten och lätt och inte har en chans mot ”tempohästar” på platt cykel och platt löp men kan ge dem en match när det blir lite mer kuperat.

Efter banrekognoseringsturen åkte vi hem till Carls föräldrahem för lite cykelfix, en kort rulltur på hojjen, pastaladdning och sömn inför tävlingen. Nojjig deluxe inför tävlingspremiären.

Vaknade rejält nervös inför tävlingen och var tom tvungen att stanna någon gång på vägen till Sövde för jag "kom på" att jag borde glömt något som jag sedan "kom på" att jag visst givetvis hade med mig... tävlingsnerverna utanpå inför tri-premiären minst sagt! :)

Väl på plats i Sövde ställde jag iordning min växlingsplats som jag för övrigt fick precis bredvid Carl och gjorde mig i ordning för racet. På stranden vid starten mötte även familjen upp som ville följa min tävlingspremiär, härligt att ha dem med som stöd!

Race Sim - 00:36:33 plats 62 av 140 deltagande herrar efter simmet Starten gick från stranden och jag tog en position ganska långt fram men givetvis inte i främsta ledet då jag inte gillar att bli översimmad. Kom iväg helt ok i trängseln men fick en hel del slag och sparkar på mig speciellt en rakt på glasögonen gjorde rejält ont. Vevade på med ganska hög ansträngningsnivå dock ingen hypervetilering eller dylikt och kände mig ändå ganska komfortabel så all simträningen har ju faktiskt gett en hel del om inte annat för komforten. Hamnade ganska mkt i ingenmansland redan längst ut på tvåvarvs simbanan och hade sedan fritt vatten och fick ta mina egna tag därefter. Tvåvarvsbana med vändning kring gul boj en bit upp på stranden och sen ut på varv två och nu började jag komma igång och kunde hålla i ansträngningen hyfsat in till växling. Upp på runt 36min vilket jag var ganska nöjd med när jag klev ur vattnet och sprang in till växlingsområdet.

Positivt: Sightingen funkade ok. Inga panikkänslor. Hygglig tid utifrån mina förutsättningar. Negativt: Simmar inte snabbt nog och har inte lärt mig drafta på någons fötter. Lärdom/förbättringspotential: Lär dig draftsimma!

T1 - 01:21 Helt ok växling, men tappade en flaska på väg ut mot linjen så fick vända och hämta upp den igen.

Negativt: Lite efter de bästa fortfarande så jag har en del att slipa på men ändå hyggligt smidig numera. Positivt: - Lärdom/förbättringspotential: Nöta mer växlingsteknik, det kommer med träning!

Cykel - 02:36:56 plats 20 av 140 deltagande herrar efter cyklingen

Hög puls ut på cykeln och råkade direkt slå om klockan till T2… blää jäkla Garmin så nollade den och ställde in den på cykel enbart. Blev iaf skönt påhejad ut av familjen som stod en bit ut efter växling. Bra rull från start och försökte hålla ok tryck direkt på den omedelbart böjande och rejält dåliga vägen med mkt gropar. Svängde ut ur Sövde och blev omåkt av en riktigt snabb kille nästan omgående (andra snabbaste cykeltiden skulle det senare visa sig att han hade) och kände att vafasen ska folk krossa så funderade kort på att följa men valde helt eget tempo. Mitt helt egna tempo skulle visa sig vara helt ok och jag började nästan omgående köra om snabbare simmare. Banan var som tidigare nämnts en varvbana som varierade i kupering och böljade hela tiden. Längst ut på banan precis efter en lång seg uppförsmota fanns en vätskestation där två grabbar langade vatten och sportdryck. Bara upp och ner hela tiden rejält jobbigt aldrig kom man in i något ordentligt flyt utan alla backar gjorde att det blev tempo/ansträngningsskiftningar hela tiden… detta faktumet och varvbanan gjorde att jag inte såg en enda draftingsituation under hela cyklingen farter och tempon varierade helt enkelt för mkt för att främja drafting och varvbanan hade lätt kunnat haft det dubbla antalet deltagare utan att det skulle varit några problem. Småblåsigt och motvind när de lite längre sköna nedförskörningarna kom på slutet… pust :). På en låång slakmota efter ca 2mil på varvet plockade jag många placeringar under alla varven i motvinden. Konstaterade efter lite matematiskt geniala tankar att jag inte skulle göra någon supertid på cykeln redan mot slutet av första varvet men tuggade ändå på bäst det gick. Kiss kiss Rullade om Carl

Negativt: Positivt: Lärdom/förbättringspotential:

T2 - 01:13

Negativt: Positivt: Lärdom/förbättringspotential:

Löpning - 01:34:05 plats 8totalt av 140 deltagande herrar efter löpningen

Växlade ut på löpet och nu började man inse att det var varmt också då solen som gassade på bra redan från start dock sprang man lite mer än hälften av 5-varvs i skogen och kunde på så sätt få skugga av träden. Tuffade ut och började löpa på längst med stigen. Gick om ett gäng nästan direkt och fortsatte löpa på kände dock redan här tendenser till håll och magknip och efter bara någon km fick jag ordentligt ont och jag kämpade Negativt: Positivt: Lärdom/förbättringspotential:

Totaltid: 04:50:07 (4a i tävlingsklassen)

Post-race Kan konstatera att Sövde var en trevlig, men mkt tuff upplevelse och det är inte omöjligt att jag när jag summerar årets säsong kan konstatera att detta var min bästa prestation trots att jag var så långt ifrån mitt tidsmål. Bilder: http://www.tufvessons.se/uppdrag/130609sovdetriathlon/ Film: http://www.youtube.com/watch?v=BWs6BXiGbxQ&feature=youtu.be http://www.youtube.com/watch?v=IVwx12mi704

2013-07-30 00:00.


Kommentarer till blogginlägget