Anders S

Nationaldagsultra Göteborg runt- 50 km

Jag skall springa Swedish alpin ultra den 13 juli. Skitkul men lite läskigt också. Läskigt på många sätt. Distansen (11 mil), höjdmeterna, myggen, vad genom jokkarna på trötta ben. Maten, att få energin att funka, jag kan ju inte leva på enbart vatten i fjällbäckar.

Jag behöver överlånga långpass för att fixa detta. Vänja kroppen vid att vara ute länge. Farten är inte viktig här utan tiden. Samtidigt så gillar jag inte långpass. Jag har alltid haft lättare att köra 10 x 400m eller intervallstege än att dra ut på 2 timmars-lufs. Jag är nog lite rastlös av mig. Vill att det skall ända något. Kanske även det ett problem längs Kungsleden, där händer nog inte så mycket på småtimmarna.

Nåja, nationaldagen visade sig vara ett utmärkt tillfälle att vara ute lite längre. Jag gillar ju sällskap så jag slängde ut lite krokar på facebook, jogg och funbeat för att se vilka som ville hänga med på en sextimmars lufs runt stan. Inget napp alls. På funbeat var det endast min vän Christian som kommenterade tråden medan 4-5 personer på jogg kanske hade hängt med om det stämt i tiden, nu var det lite tight efter Sthlm Marathon och innan andra lopp. Sen kanske inte 50 km är drömpasset för alla löpare Smiley

Skitsamma, egentligen är inte sällskap avgörande när jag kör denna typ av pass. Det blir som ett uppdrag som skall slutföras. Att misslyckas finns inte, precis som på Kungsleden. DNS är möjlig men inte DNF.

Jag har bara kört ett ultraträningspass i stan innan och då drog jag ner till Särö och vände. En runda om totalt 50 km och jag minns att jag snittade 5.22. Men det var inför Skövde 6H som jag sen satte PB med drygt 7 mil. Nu står jag inför en helt annan utmaning och har inte samma "snabbhet" med mig.

För att göra den här 50 km uthärdlig tänkte jag att det vore kul att dra den genom flera av Göteborgs fina grönområden. Man hinner inte så långt på ett normalt långpass men nu hade jag ju chansen.

Jag har ganska nyss flyttat till Tuve vilket är en riktigt oas när det gäller löpning. Jag kan springa tre mil i skogen utan att korsa mitt spår och spåret har jag stegat upp till 75 m från min port. Jag har ca 500m till IF Kville (löpning, mkt arena) och Tolered AIK´s (orientering) klubbstugor och jag har redan kutat med båda föreningarna.

Med start hemma hos mig så började jag med att springa in i Hisingsparken, något av ett bortglömt grönområde i Göteborg, de boende i närheten använder den frekvent men på andra håll i stan är man ofta helt omedveten om att det är Göteborgs största park.

Denna dag tog jag mig längs Gunnestorps mosse och Slättadamm ner mot Björlandavägen. Sen över till Lillhagen och förbi Brunnsbo för att nå Marieholmsbron. Därifrån är det smidigt att ta sig över eller under alla stora leder i stan så att jag kommer bort mot Partille och Björkekärr för dit ville jag eftersom det är ett bra sätt att ta sig in i det som kanske ses som Göteborgs främsta motionsområde, Skatås och Delsjöarna.

Efter 19 km knappa två timmar nådde jag fram till Bertilssons stuga. Här öppnade de kl 11 vilket var en liten missräkning som förlängde pausen eftersom jag anlände drygt 10 minuter innan de öppnade.
Vilken tur då att jag kom i samspråk med Lars Hindmar (se nedan) som blev förtjust i att jag sprungit från Tuve men var långt ifrån halvvägs på min rutt. Han berättade om sina två olympiader och om värdsrekord han hade på 50-talet. Vidare hur han drev ett företag med Gunder Hägg och importerade kinesiska fotbollar.
Han lovade mig ett gratisex av sin bok "Olympiska profiler och stofiler" om jag tittade förbi Kvibergs idrottmuseum och det sista han sa innan vi skiljdes åt var att jag skulle undvika salt (för det finns i luften) samt att jag inte skall hålla på och dricka massa vatten så det skvalpar omkring i magen. Han drack inte en droppe på sina 5 mils pass. Vet inte vad jag skall tro men han ser oförskämt pigg ut för sina 92 år.
Vid Bertilsson stuga tog jag en ostmacka, kaffe och läsk. Ljuvligt gott var det!

Jag fortsätter längs Delsjön och viker snart söderut ner mot Råda och tar mig via Lackarebäck över till Mölndal. Ganska snart är jag inne i Änggårdsbergen, vilket är ett kärt återseende då jag inte varit där sen jag flyttade från Majorna. Då brukade jag lägga en del långpass här och framförallt valde jag ofta att lägga passen från jobbet och hem så de passerade detta fantastiska grönområde som ligger mitt i Göteborg.
¨
Ville inte missa utsikten till Vinga från ljunghedarna och när jag passerade toppen hade 31 km avverkats och benen var pigga som efter en lätt jogg.

Vidare ner genom Botaniska mötte jag massor av människor i klädda i 20-tals kläder, antar att det var någon slags nationaldagsaktivitet och när jag nådde in i Slottsskogen var det smockfullt av människor som firade. Jag hade ingen ro att stanna utan fortsatte mot Majorna och det planerade stoppet för ny energi och vätska. På västra kyrkogården där stora delar av min släkt vilar fyllde jag på vätska i ryggan och sen in på coop och slog till på en risifrutti (känner mig löjlig när jag säger ordet, kan det inte heta något annat) och läsk. Hade nog tänkt ngt mer matigt men var inte så sugen. Satte mig och åt vid plaskedammen (se nedan) som det plaskade väldigt dåligt i eftersom de inte fyllt på något vatten än.

Iväg igen, upp över Älvsborgsbron och in i Svarte Mosse. Detta är lite av hemmaplan även om det är en dryg mil hem, eftersom detta naturområde hänger ihop med Hisingsparken sträcker sig ofta mina rundor ner i dessa skogar. Sköna gung hörs från Picknicksfestivalen som för andra året hålls på en gräsplan intill Svarte Mosse. Här börjar jag känna av distansen. Magen är inte nöjd och jag blir påmind om att jag inte lagt ner toalettpapper vilket jag inte borde missa som hyfsad rutinerad ultralöpare.

Jag tar vägen genom Helgered, ett fantastiskt vackert område med mycket små stigar och ridvägar. Förbi 4-H gården och in på motionsspåret och på ganska lätta ben kutar jag längs den lilla stigen som leder till parkeringen utanför huset där jag bor. Total sträcka var 50,5 km och det gjorde på drygt 6 timmar med raster och ca 5.30 utan.

Efter passet känner jag mig lite stel i kroppen. Morgonen efter var det bra mkt stelare men nu på eftermiddagen ett dygn efter drog jag ut på en dryg timmes återhämtningsjogg och det var inga problem.

Nästa rejäla långpass blir Kärrdalens Marathon den 15 juni. Jag har 75 m till banan så där kan man snacka om hemmaplan.

Det blir bra det här! Smiley

Bilderna nedan (Den planerade rutten, som alltså blev lite längre, bild på mig innan passet, Lars Hindmar och jag, ljunghedarna Änggårdsbergen, utsikten mot Vinga från Änggårdsbergen)


2013-06-07 19:24.


Kommentarer till blogginlägget


Blev riktigt sugen på att hänga med vid något tillfälle, känns ju som du haft en lillsemester :-)

2013-06-07Säger som Dr Alban: stabilt!
2013-06-08