Caroline Hammaräng

Om att välja sina tankar

Morgnar är den bästa tiden för att grundlägga goda vanor. Väljer man goda tankar på morgonen hjälper de till att skapa goda känslor hela dagen. Och när man skapar goda känslor hela dagarna håller tankarna sig positiva hela veckan. Och när man gör sina veckor och månader och år positiva blir hela livet ett kretslopp av god energi, och det är det som krävs för att lyckas med det man företar sig.

Varje tanke är som en matbit för hjärnan. Precis som man tuggar maten och sväljer ner den till magen, tuggas varje tanke av hjärnan och sväljs ner till hjärtat. Hjärnan är munnen och hjärtat är magen för sinnet. Och när man sväljer en tanke omvandlas den till en känsla och lagras i hjärtat. Det är därför som giftiga tankar är osund föda för själen. Osund föda för själen är alla negativa tankar som det gör ont i hjärtat av. Som när man äter skämd mat och blir magsjuk.

Ge akt på tankarna: varje tanke som kommer in i hjärnan måste granskas.
Sortera tankarna: man måste ta reda på om den tanke som far genom hjärnan är sund eller giftig.
Ta emot eller avvisa tanken: om tanken är sund kan man svälja den, och då blir den som ekologisk föda för själen. Men giftiga tankar spottar man ut.

Mellan varje andetag finns ett litet utrymme. Efter varje tanke finns ett kort ögonblick då man hinner iaktta och avgöra om just den tanken är bra att släppa in i hjärtat.

Hat är en av de starkaste känslorna, ett farligt frö att ha i magen. Tar man ett förgiftat frö i munnen gror det och blir så småningom ett träd. En vacker dag dignar det trädet av giftiga frukter, som faller till marken och bildar fler giftiga frön och giftiga plantor. Till slut är hela sinnet som en skog av giftiga träd, och livet ter sig mörkt även i de bästa stunderna.

(I det sista regnet, Janesh Vaidya.
Bild privat)


2013-05-01 09:34.


Kommentarer till blogginlägget