Rolf Öhlén

Agent 001 med rätt att städa

Kapitel 4
Skure stelnade till. Han justerade hörselfiltret. Ljudet av dammsugaren försvann. Istället hördes dämpade steg i den knarrande trappan. Med en knapptryckning satte han igång en värmekamera. Urtavlan på armbandsklockan visade en mänsklig gestalt med en medel temperatur på 36,5. Sakta och försiktigt närmade den sig det rum där Skure var. Med ett vant grepp drog han loss munstycket från dammsugarröret. Han ställde om dammsugaren till att skjuta bedövande dammbollar.

När varelsen kom till dörröppningen snurrade Skure snabbt runt med dammsugarröret höjt som en pistol framför sig. Han kastade sig ner bakom fotändan på sängen. Han stirrade rätt in i en golvmopp som riktades mot honom. Bakom den skymtade en svarthårig kvinna med blå ögon, en röd städklänning med blå-vitt rutigt förkläde.

"Vem är du? Vad du göra här, herr...?" sade hon med rysk brytning. Skure reste sig. "Hink. Skure Hink, fröken...?" "Vaska Rentjova" svarade hon förbryllat. "Vad tror du att du håller på med i den utrustningen, jobbar på en rymdstation eller djuphavsdyker?" frågade hon ironiskt. Skure log. Han sänkte röret och satte tillbaka munstycket igen. "Låt mig gissa" sade han, "du är nybörjare på det här, har dabbat dig på dina första uppdrag och nu har du blivit sänd hit för att leta rätt på Torka Avski " sade han med ett allvarlig blick på den späda gestalten framför sig.

"Hur du kunna det veta?" sade hon upprört. "Enkelt. Du bryter på ryska. Torka Avski var från Russian Roomservice. En organisation som är rädd om sin medarbetare skulle varnat för riskerna. Bara en nybörjare utan grundligare information skulle gå in så oskyddad som du är på ett ställe där så många erfarna städare har försvunnit" svarade han. "Information om vad" frågade hon irriterat, "det enda jag veta behöver är att jag leta reda på Torka Avski ska" "Jaha ja, och du har inte hört om de andra?" "Vilka andra? Jag bryr mig bara om de mina, Varför jag om andra bry mig ska?"

"Tja, fyra hembiträden och en scout, Fiina Putsinen från Finland, No Smoking från Kina, Nice Cleaning från England..." han läste på kort efter kort allt eftersom han slängde fram dem på sängen och kom till de sista som han hittade först och slutade med Torka Avski. Hon tittade på honom med stora, skrämda ögon. "Har de försvunnit här alla" frågade hon med darrande stämma. "Det verkar så." "Men hur det möjligt kan vara?" "Tja, troligtvis överskattade dig själva, tågade in i huset utan skydd och här är de nu." "Var?"frågade hon och vände sig om som om hon väntade på att de skulle hoppa fram ur en garderob.

"Här" sade han och pekade på dammhögarna på golvet. "De har på något sätt blivit förvandlade till det här dammet." "Då jag vaska av ska" sade hon och kom med skurkink och mopp. "Inte förrän du fått på dig bättre skydd än du har nu" sade han.

De gick ut till Skures sopomobil som hade fått sällskap av en Städiac combo. Han plockade fram extra utrustning som hon fick låna. "Varför du låna mig detta" undrade hon förvånat. "Jag tänkte vi skulle hjälpas åt" "Kan vi det göra? Vad säger våra länder?" Skure log. "De får säga vad de vill. Jag har på känn att ska vi klara av det här måste vi tillämpa okventionella metoder." Sedan dammsög han medan hon skurade golv. Den unkna, instängda luften vädrades ut genom fönstret och snart kändes det fräscht.

När de var klara i sovrummet och kom ut i övre trapphallen gav Vaska till en flämtning och tryckte sig intill Skure. Högen av bråte de burit ut ur sovrummet verkade torna upp sig över dem på ett kusligt levande sätt. Det kändes som något samlade sig för att kasta sig över dem.
2013-03-13 21:15.


Kommentarer till blogginlägget


Hahaha! Vilken underbar text :-D
2013-03-13Tack. Fortsättning följer.
2013-03-14Verkligen! Har väntat länge på fortsättningen. Spännande.. :-)
2013-03-14Da, da, daaaa.....Alltid en "clotheshanger" i slutet. Nu får du inte vänta för länge innan du skriver mer.
2013-03-15