Johan Hamilton

Urban 7 summits 04:07:21

Fint träningspass idag som rekommenderas. Läste för ett par veckor sedan på klubbens Facebook sida (Stockholm Multisport) om Urban Seven Summits http://addnature7summits.wordpress.com . Addnature är ju dessutom en av klubbens sponsorer så självklart ska vi köra . Ett rekordförsök planeras som lag och jag satt och funderade en kväll över det optimala vägvalet utifrån Friluftskartan Pro. Nästa steg var att reka vägvalet och helt enkelt provköra spåret jag gjort.

Vid kl. 0545 trampade jag iväg hemifrån Segeltorp, en strålande fin morgon och solen skulle snart gå upp. Vägen gick via Kungens Kurva till Slagsta och färjan över till Ekerö. På färjan insåg jag att det skulle bli motvind en stor del av sträckan med en nordvästlig bris, kommer att sakna några kompisar att ligga på rulle med, här blir det till att streta på själv.
Utrustningen jag använde är min Giant 29´MTB, kartställ från Nordemark och en cykelmonterad Garmin Montana med Friluftskartan Pro, på armen sitter en Garmin 910 XT. Den som trampar fram detta ekipage är en motionsmultisportare med ben som trots att de fyller dryga 50 år i år trampar på ganska bra.
Kl. 0652 startade jag från Ekbyhovsbacken för att sedan cykla ner till färjan igen. Personalen på färjan såg fundersamma ut, ska han åka tillbaka redan han kom ju hit med förra färjan? Jag var tydligen så suspekt så jag slapp betala de 10 kr för morgonens andra färjetur.

Vägen till Flottsbro flöt på bra, tiden dit var 36:32 och jag kom ihåg att det ledande laget hade 41 min så jag låg bra till tidsmässigt. Cyklingen gick fint fram till i närheten av Högdalstoppen men tyvärr hade jag inte riktigt koll på hur det såg ut där. Allt norr om Högdalstoppen är ju för sjutton inhägnat! Detta framgick inte av Friluftskartan Pro.... Tog ett bra tag och irrande innan jag överhuvudtaget hittade vägen upp till toppen. Sedan på vägen ner kom jag fram till ett tvärstopp i form av ett staket så jag fick vända och cykla uppåt igen….. Allt detta kostade mig ungefär 10 min och en del motivation. Tiden från Flottsbro till Högdalstoppen tog 47 min men nu vet jag hur sträckan ska cyklas så nästa gång kommer det att gå snabbare.

Sträckan Flottsbro till Hammarbybacken gick hyfsat, kom in på fel väg vid något tillfälle men det gjorde inte så mycket. Sträckan tog 28 min inklusive missen med staketet på Högdalstoppen.

Nästa etapp var från Hammarbybacken till Hagatoppen, kul att köra järnet genom stan. Hamnade mitt i detta http://sthlmbike.se/ och deltagarna såg måttlig roade ut över min framfart men det var inget som hindrade mig. Men nu började motvinden bli jobbig och segt att ligga och kötta själv. Drömde mig tillbaka till vinnarlaget mix på Stockholm Roganing förra året, vilken skillnad det är när man kan ligga på rulle. Förvirrande många stigar i Hagaparken men jag tror vägvalet blev OK, teknisk cykling upp på Hagatoppen. Sträckan tog 30 min.

Nästa sträcka Hagatoppen till Väsjöbacken, här ska jag nog tänka om helt när det gäller vägvalet tills nästa gång. Fick också motvind och lite kedjetrassel så sträckan tog alldeles för lång tid, 49 minuter.

Bra flyt sista sträckan trots motvind från Väsjöbacken till Bruket och här var det en del rolig teknisk cykling på slutet. Sträckan tog 55 minuter men jag hade tappat en del motivation när bästa tid (3 tim 49 min) inte längre var realistisk efter den tunga sträckan Hagatoppen till Väsjöbacken. Väl framme vid Bruket mötte andra halvan av laget Teamdesign Stockholm Mulitisport, min kära fru Annika, mig. Hon körde intervall upp och ner för backen men jag valde att stå över den övningen efter 77 km, 4 tim 7 min 22 sek på sadeln. Jag placerar mig i alla fall på andra plats i resultatlistan 18 min efter ledarlaget och förbättrade den bästa solotiden med 1 tim 48 min.


2012-09-09 16:41.


Kommentarer till blogginlägget


Grymt Johan!! Nu är jag ännu mer sugen:) Hornstull - hagatoppen - väsjöbacken kör jag varje dag Tor. Man kan lätt cykla sig trött där!

2012-09-09Snyggt prestation! 4:07 är bruttotiden antar jag? Det är snabbare än min nettotid på 4:25!
Glöm inte maila Johan Ekroth på Addnature, han lägger upp passet på bloggen.
2012-09-09@Johan L, vad bra, då kan du den sträckan, då kapar vi tid :-)
@ Peter, Tack! Ja det är bruttotid.
Tid: 4:07:22
Färdtid: 3:54:01
Elapsed Time: 4:07:51
Medelfart: 18,7 km/h
Avg Moving Speed: 19,8 km/h
Maxfart: 48,8 km/h
Medeltempo: 3:12 min/km
Avg Moving Pace: 3:02 min/km
Bästa tempo: 1:14 min/km

2012-09-09Härligt Johan, du imponerar och inspirerar!
2012-09-09Ja det där är starkt!
Mycket av min tid spilldes på fotografering, fejsbookande, lunch och annat smått. Då är det lätt att tänka att "skippa bara småstoppen nästa gång så kapar man en väldig massa tid". Men det funkar inte riktigt så om man är så pass otränad (cyklist) som jag. Det är småstoppen som gör skillnaden om jag ska klara av det över huvud taget.
2012-09-09Och den där Hökarängstoppen verkar alla ha problem med. Jag var säker på att jag hade listat ut exakt hur jag skulle ta mej upp på min runda. Lik förbaskat stod jag där i botten på backen och undrade "var tog vägen vägen?". Bara att ta cykeln på axeln och börja streta. Och nästan lika svårt att ta sej ner sen.
På min solo löprunda i juli var jag också och nosade på staketet i norra delen och fick ta en halv kilometer straffrunda vilket syns tydligt i början på
http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=1815781
Riktigt surt.
2012-09-09Kul! Grattis!
2012-09-09Den där besvärliga toppen, var det den som var kontroll 2 på årets Stockholm Extreme (1:a långa cyklingen)? Om så är fallet så finns det fler som haft svårt att hitta upp dit...
2012-09-10Starkt jobbat Johan....Du inspirerar till att köra detta och som orienterare kommer jag att planera vägvalen för att se om det går att göra annorlunda även om det verkar som om du optimerat "resan" riktigt bra.

2012-09-10Spåren jag körde efter har jag samlade här
http://www.gpsies.com/mapFolder.do?id=9480
Höll mej 99% till dom, fast moturs då.
Det vore kul att se tider och vägval för killarna som körde på 3:49!
2012-09-10Ja, jag kan säga att från hagatoppen till väsjöbacken her du dina 18 minuter om man kör rätt. Om man inte är helt slut vill säga!

2012-09-10@Johan L, kan tänka mig det, södra sidan av sjön eller? Var på TCM idag, fasen vad trevliga och kunniga de är i den butiken så jag kunde inte låta bli att köpa en CX :-) Hörde också att ett gäng på CX cyklar tydligen sopat banana med det den gamla bästa tiden på 7 summit men att det inte publicerats ännu.
@ Göran S, om det är någon som inspirerar så är det du! 10 klassiker på rad, Järnmannen etc.
2012-09-10Njä, genom skogen tidigare. Sträcken borde gå på max 30 minuter. Ojdå - vad lyder nya rekordet tro??
2012-09-10Kul att fler gör lite mer seriösa satsningar på detta. Vi var ju tre stycken som körde tillsammans så att du inte tappat mer än 18 min mot oss är imponerande. Nu tror jag att vi blir ännu mer triggade att göra om det och försöka pressa tiden ytterligare.
2012-09-14Hörde något rykte på TCM att det var några som kört nyligen på CX cyklar och pressat tiden rejält men tydligen har det inte rapporterat in något ännu (om det är sant). Vet att det var ett lag som körde samma dag som jag med de tog lite längre tid på sig. Kul om ni kör igen Christer, vi inom Stockholm Multisport kommer att ge er en match :-)
2012-09-14Högdalstoppen är ett gytter. Imponerad att du inte tappade mer än 10 minuter där. Först staket överallt, sedan när man hittade en passage utan staket fanns det inte så mycket att cykla på (om man inte är van MTB-cyklist och inte vill köra offroad uppför och nedför branta backar...).

Ser att Peter skriver att han släpade sin cykel upp... Det står väl inget i regelverket om att man måste ha med sig cykeln till toppen? Bara att man ska ta sig runt och upp för egen kraft "hur du vill". Själv lämnade jag cykeln nedanför backen några gånger, eller mitt i. Bland annat vid Högdalstoppen.

Hann bara 6 toppar innan mörkret föll förra gången, men om ett par veckor blir det nytt försök. Lär inte slå din tid. Den är imponerande!
2012-10-01Att några sopat banan med den gamla tiden var tydligen bara ett rykte. Några från SMS körde den 6 oktober men en vurpa gjorde att det drog ut på tiden så t o m min tid klarade sig. MEN vi kommer igen och strax efter soluppgången lördagen den 20 oktober tar vi 0745 färjan från Slagsta i till Ekerö. Sorry Christer men målet är att köra under 3 h 49 min och därmed placera SMS på 1:a plats ;-) Fordon kommer att vara CX cyklar eller MTB med lämpliga sulor för mest asfalt.

Ingen regel Linda men cyklarna ska med till topparna :-)
2012-10-11Verkar bli full trafik i och mellan backarna den 20:e
2012-10-11*noterar det där med cyklarna och hoppas hitta bättre vägar upp denna gång*
2012-10-11*kollar priser på carbon-MTB*
2012-10-11Lägg lite tid på att checka in på Facebook på i alla fall första och sista toppen, det är svårt att verifiera tider annars
2012-10-11Det rullade på bra idag. Ny rekordtid är 3:40:15
2012-10-20Bra jobbat!
2012-10-20