Anna Karin D

Mat och mat och mat och....

Jag beundrar verkligen människor som vågar!
Som får en idé om något de vill göra, en aldrig så knäpp idé, eller kanske inte knäpp alls bara udda, svårgenomförbar eller kostsam, och som sedan driver idén till handling.
Människor som styrs av passion och lust istället för förnuft och beräknande försiktighet.

Det är läckert tycker jag som liksom sitter fast på ett själs- och kroppsförödande men relativt tryggt jobb i en nedåtgående spiral av besparingar och begränsningar och stigande tristess. En seg vardagsgegga.
Utan mod att ta mig loss.
Väntande på en pension/befrielse som inte kommer att inträffa förrän om femton år.

Till mitt försvar måste väl sägas att jag tillhör den lilla klick människor som behöver en säker inkomst. Men det är ett klent försvar! Mest är jag feg.

Nu var det inte om min oföretagsamma feghet jag skulle blogga!

Utan om mat.

I lördags åt Per och jag lunch i ett mindre sällskap:

Aperitif:
närproducerad ost i kuber, lagrad i hundra år eller så
tunnt knäcke, handkavlat, dinkel
tre-fyra sorters marmelader med innovativa och orginella smakkombinationer
(Havtornochrödbeta?)

Förrätt:
En mugg komjölk gjord av en glad och fri ko, spetsad med fläder.
(Inte kon naturligtvis, den var inte spetsad med något alls, då hade inte varit vare sig glad eller fri.)


Huvudrätt:
stenugnsbakat bröd, dinkelmjöl
bröd med frukt, av surdeg, hundra år gammal
Ost, lagrad i...ja...något år kanske
frigåendegrisleverpastej
strutsleverpastej
tockekött från tockefarm (vet ni inte vad "tocke" är? Tocke är en tupp från skåne. En fed tupp). (Och glad och fri.)
Sallad med tomater, obs ej från Holland, varning, varning, utan från Österlen
rapsolja modell lyx, från Österlen likaså
hallonvinäger modell ännu lyxigare, inte välta den rangliga flaskan, varning varning
rökt strutskött
kålsallad av kål obs obs ej från Holland
potatissallad med österlenpotatis
potatissallad med gräddfil
skivad glad gris, fast inte så glad nu längre kanske
Skivad glad ko, frigående, fast numera död
hemkärnat smör, omöjligt att bre ut, fick intas klumpvis
pickles
en ny laddning märkliga marmelader.
(Pepparotpäron?)
Lammkorv
knake från Lund (det är en sorts korv, en tjock sak)
champinjonsallad
samt en bit sockerkaka
Dryck: Färsköl
eller
farfars SVAGDRICKA
som kunde blandas med
MJÖLK
till en gammaldags skånsk matdryck.
Rekommenderades varmt.

(no-no -no!)

Mellanrätt:
Vildgåsbröst
Hjortstek
samt tomatsallad, icke-holländsk, märk väl!
veteöl
(rap)

Mellanrätt två:
pepparrotssill
senapssill
ättikssill
lax från skånskt vatten, en glad lax, absolut
gäddfärsbiffar
hundraårigt vatten
(hick)

Dessert:
hallonpaj
lavendelsnittar
spittekauga
grädde
KAFFE!!
Ljunghonung, du blir frisk och glad och ickeförkyld i hundra år
diverse söta drycker ur jordens skafferi, såsom hallonmust, rabarberdricka och björksav.

(Björksaven, fick vi reda på, är utmärkt för potensen. En flock män samlades snabbt kring björksavsflaskorna.)

Och, som en liten skjuts åt magsafterna, serverades sist en söt shot på älgört.

Det är ingen överdrift att påstå att vi - ja just det: VI - blev mätta. Till och med Per, som är en mästare i att aldrig riktigt få nog av mat, en ätandets virtous, fick nog. Kände att det inte skulle ätas så mycket mer på ett tag.

Denna överdådiga lunch intogs i ett fagert skånskt landskap. Förutom det mindre sällskapet på ca 25 människor inklusive oss ingick en oerhört entusiastisk kvinna/guide/matprofet/biolog/entreprenör med massiv utstrålning och röstresurser.

Och det är här min beundran kommer in:
Vilken genialisk idé! Vilket driv! Vilken passion!

Sälja skånsk matkultur, slå ett slag för lokala producenter och närodlat, sprida kunskap om hållbarhet och giftfrihet.
Upplysa om landskapets beskaffenhet och vikten av att bojkotta storproducerade gifttomater från Holland och antibiotikamarinerat fläsk från Tyskland.
Servera mat i kombination med motion (nåja. Vi gick kanske två kilometer. På fem timmar) i ett spännande och vackert landskap.
Det ger intresserade och positiva åhörare.

(Fast allt eftersom rätt sömniga av allt mat, det får medges!
Själv missade jag föredraget om viltets betydelse för det skånska landskapet. Jag satt och lurade till på en stubbe.)

Tur att principen närodlat frångicks beträffande kaffet. För det var helt nödvändigt.


Vandringarna är fullbokade halvårsvis i förväg. Modig och envis kvinna, startade visst för några år sedan med två personer i grupperna med gav trots klent gensvar inte upp, modig kvinna (och förmodligen ekonomiskt oberoende, muttrar jag avundsjukt). Ryktet spred sig tillslut och - ja, här står hon nu. Fullbokad.

Ett par saker måste jag bara anmärka på:

Det blev kanske lite för mycket av det goda?. Så att man tillslut inte förmådde njuta av det fantastiska ekologiska ägget utan bara kände en lätt panik vid åsynen.
Men det är säkert bara jag med min otränade magsäck som känner så!

Lite mer vandring hade varit finemang! Jättenajs! Lite mer stig och äng och ljungbackar. Lite mer chans att hitta ny hunger.

..och apropå ljung: ljunghunungskuren funkade inte. Jag blev kanonförkyld trots en stor sked.

Kolla på:
www.upplevonjut.se


2012-08-30 13:36.


Kommentarer till blogginlägget


Jag hade tänkt äta lunch men kunde inte motstå att läsa ditt blogginlägg först. Nu vet jag inte om jag behöver äta längre :-)
2012-08-30



Det låter helt oemotståndligt. Och osannolikt. Men mest glad är jag över att du vill blogga igen!
2012-08-30



Helena: hoppas jag inte förstörde aptiten helt!
Eva:Tack snälla, jag chansar.... och du - sånt här händer nog bara i Skåne!
2012-08-30



Jag äter inte mycket. Bara länge och njuter. Som en äkta skåning :-)
Märkligt rykte jag får i alla sällskap. Hmmm
Just som jag skulle avsluta första tallriken och fortsätta på nästa bords godsaker, så börjar sällskapet att röra på sig. Men tänkte jag, jag har ju inte ätit färdigt än. Detta tar tid, lugn och fin nu.
2012-08-30



Men även jag blev nöjd och mätt till sist. De ska erkännas. Oerhört gott och intressant var de. Anna D:s beskrivning stämmer på pricken.
En komplettering, blanda svagdricka och mjölk, och du får s.k. drickablanning. (har aldrig provat, passar tror jag)
2012-08-30



Till sist så instämmer jag i Evas lovsång och tackar dig för att du åter satt dig framför tangentbordet. De glädjer mig och andra (ni andra skriv nu ni också detta :-))
Tack för underhållningen!
Vi hade en underbar lördag som gav denna roliga blogg!
2012-08-30



Per, du är snäll, ger mig MÅNGA kommentarer.... :-)
2012-08-31



Men nu undrar jag lite, hur mycket kostade då detta? Svindyrt (givetvis närproducerat svin, eller var det svinn i kassan)? Och hur vet man vilket man ska prova, för inte ens en äkta skåning kan väl provsmaka allt? För övrigt får jag tillägga att jag känner en som gärna väljer Dalaproducerat före allt annat! Så, vet vet, rätt vad det är kanske någon driver liknade verksamhet i Dalarna. Fast vad fet jag ska bli då om jag får gå runt innan och provsmaka allt för godkännande.

2012-08-31



Vem vet, ska det vara.
2012-08-31



Oj oj jag vet någon som verkligen gillat detta! Som jag förstår får man vara ute i god tid med bokning? Får Googla mig fram. Heter det något speciellt? "Matvandring på Österlen" ?? Precis som du hade jag nog också uppskattat en lite längre vandring mellan matstationerna och en paus i hängmattan före kaffet!
2012-08-31



Majvi! Tror du ska komma till hemsidan via min länk ovan utan hjälp av google! Hängmattor! Vore toppen..!
Jo, Leif, det kostade säkerligen en slant. Tack snälla Per!
Och Leif: klart du äta Dalaproducerat, du bor ju där! Närproducerat är grejen...korta transportsträckor och sånt där..!
2012-09-01



Hoppas du hittade rätt Majvi. Nästa års kalender öppnar 1a November tror jag. Då gäller de att hänga på tangentbordet. Bokningarna droppar in fort, riktigt fort.
2012-09-03