Anna Karin D

Swiss Alpine K30, del tre

Tillbaka igen efter några dagars skrivuppehåll. Åter till Davos, jag är mitt i loppet:

Nerförsbacken var det. Lång och fin breder den ut sig framför mig efter vätskestationen i Monstein. Den är av asfalt, vilket brukar kännas på ett tråkigt sätt i min ländrygg efter ett tag. Men det ländryggsonda har försvunnit under veckan jag varit i Davos, är kanske vandring bästa rehab, är kanske vandring lösningen, svaret? Det kan vara alpluften också. Eller fyrarättersmiddagarna.

Så jag dundrar på, och det är GOTT att göra det, att daska fötterna i asfalten, glida förbi löpare efter löpare, bränna på utan den hämmande rädslan för smärta jag vant mig vid det senaste året. Utförslöpan fortsätter in på en grusväg efter en tvär sväng och vips är jag vid Monstein Station och där står en del av hejaklacken - jag missar dem nästan för de är iklädda ovanliga kläder, blåa med gult kors. De ser inte mig heller för jag är iklädd ovanlig keps och har ovanlig tofs i håret och kommer med en ovanlig fart. Jag tvärnitar efter några meter så gruset sprutar, springer tillbaka och frågar om Per har passerat.

Det har han inte. Efter ett par ängsliga morsatankar om att han kanske skadat sig, blivit risig i kistan, trillat ner för branten etc bestämmer jag mig för att köra på ändå. Det finns folk över allt och Per är inte 5 år längre. Han blir säkert inte heller speciellt putt på mig om jag springer på trots att han tyckte vi kunde ha sällskap. Och blir han det får jag smöra honom på något sätt.
Kakor kanske. Vaniljhjärtan, kanelbullar. Då förlåter han allt.

Vätska igen, jag dricker lite te, häller vatten över huvudet och springer om Jesper som ska springa överlångt, han har sin vana trogen öppnat hårt. Han har det bra, säjer han.
Springer vidare, skog nu, svagt utför, grusväg, slingrande. Tvära branter mot ringlande forsande bäckar långt långt nere i avgrunden. Under en viadukt av sten, höga valvbågar. Som i en saga. Sagan om ringen. Legolas, alven, kommer ridande över stenbron på sin häst, det långa håret flyger i vinddraget.

Men nu börjar jag visst yra!

Krånglar fram min gel ur bakfickan och suger i mig häften, trögflytande, tjocksött. Jag har inget vatten att spä ut det med, men det funkar ändå om jag drar tungan över tänderna några gånger efteråt så att inte käken klibbar ihop. Gelen funkar utmärkt, blir genast piggare i skallen och vet att det kan vara en placeboeffekt men än sen?
Har passerat 20 km, det känns fortfarande lätt i andningen, men jag börjar bli trött i benen. Värmen börjar också smyga sig på.
Legolas syns inte till längre.
Men jag är inte ensam, runt om mig springer löpare och alla verkar ha röda nummerlappar (vilket betyder långa banan) vilket gör mig orolig. Har jag sprungit fel?
Är det inte Per som kommit bort utan helt enkelt jag? Kommer jag plötsligt att befinna mig på en alptopp i mitt lilla linne, i snöstorm och minusgrader, utan gel och med fem mil kvar?

Jag tar mig förbi en lite rundare man i min egen ålder och sneglar bakåt på hans lapp. Grön!
Skönt, då är vi två som sprungit fel. Vi kan stötta varandra på alptoppen. Dela en gel kanske.

Nej nu tänker jag galet igen! Positiv mental input var det ju:

Lätt, snabb, snygg. Lätt snabb snygg. Lättsnabbsnygg. Och rätt. Du är på rätt väg. Rättvägrättväg, lättsnabbsnygg, alptoppnoway.

Såja.
Nu blir det stig! Och uppför! Och promenad, det är jättebrant. Fin stig, rotig och stenig, GILLAR!
Planar ut, går nerför igen och så kommer vi ut vid tågstation Wiesen och där sitter/står Hejaklack Anette-med flera, kepsen på och bjällran i högsta hugg och ropar och hejar och de är fullständigt underbara och vackra och jag springer lätt och snabbt och framför allt rätt förbi dem. Vinkar lite snyggt.
Har jag väl aldrig orkat göra i lopp förr, framför allt inte efter 25 kilometer. Roligt.

Nu är det bara en halvmil kvar. Den följer i nästa kapitel....
2012-08-09 09:21.


Kommentarer till blogginlägget


Fniss fniss, extra bra kapitel. Nä, ingen skada, ingen kass kista, ej trillat heller. Denne njöt av nuet bara. Med kameran. Lät dig pinna på. Så nöjd att de stämde för dig :-)
2012-08-09