Ryan "Rykno" Provencher

Vidösternsimmet 21+ km simning

#minutmaning

så här gick det för mig från dagen innan till dagen efter.....

fredag 3 aug kl00:15
31 hrs till start av Vidösternsimmet! Jag borde har varit i sängen två timmar sedan men gillar att titta på OS särskild när USA spelar basket...

Jag hoppas alla tre barn är på bra humor idag och jag kan vila fram till min massage efter lunch hos Ackerots. Plan är att köra så tidigt jag kan till Värnamo check in på hotell innan kl18 och sen till pre-race möte kl19. Hitta jag tid innan solnedgång ska jag plaska lite.

Börja bli lite orolig för energi intag. Jag kommer att äta mycket under dagen. Har inte bestämt mig ännu om vad jag ska äter till frukost eller under loppet.

Mål är max 6 timmar sim tid. Sedan vill jag vila så lite som möjligt på varje depo. Den första depå bli bara vätska tror jag. Lite mer på andra och tredje men om jag känner mig pigg på den siste ska jag hoppa över och simma vidare.

kl09:30
Vakna med Viola kl7:20. Fru har redan åkte till jobb. Matchvikt 92.9kg, det är inte illa med tänken på de 600g Gille kakor och Ben & Jerry's jag har ätit de siste 3 dagar.

kl12:05
Hemmagjorde pizza med tjejerna innan mamma kommer hem från arbete. Hawaii blir det. Sen kolla vi färdig på "Hopp" innan jag gå till stan för en massage.

Kl15:45
Har lämnat bort familjen och hämtat en låna bil. Jag hann också med en massage hos Ackerots i Växjö och nu drag jag mot Värnamo.

Kl17:45
Burger King Angus XL bli det för mat. Tankte att det var ingen mening att chocka kroppen med hälsomat dagen innan tävling. Plus meny så klart Smiley

Kl18:15
På mål område. Kan inte ser starten eftersom den är 21km borta. Simmare börja duka upp och alla hälsa på alla. Många olika simmare. Två engelska kanal simmare, två ung dansk killar som ska simma det senare i aug och Vansbro elit till motionär. Ca 6st har bestämt att simma utan våtdräkt. En Sylle (Sylvian här på fun beat) ska prova simma hela loppet fjärilsim!!

Kl19:15
Pre-race mötet med de andra galnasimmare. Mycket om säkerhet. Alla ska simma med boj och helst i grupper. Där finns tre start grupper som är inriktad att klara loppet inkl depå på ca 7-8 timmar, 8-9 och 9-10. Jag har bestämt tidigare att jag vill gärna klara loppet under 7 så det bli första sim grupp. August (här på fun beat) kommer också simma under 7timmar, tror jag, så det är bara att hänga på honom. I den 7-8 timmar grupp bli det 7-10 simmare med snitt tid mål på ca 1:25-1:35. Baserade på förra årets tider jag tycker 1:30 kommer att vara tuff. Men för att klara mitt mål kan jag snitta 1:40 och vila upp mot 15min per depå.

Fundering innan start:
Streck 1 --> 3900m stanna ut vid flottan, check-in för att få en tid, ingen mat eller dryck
Streck 2 --> 4100m stanna, check-in, ta en gel och drycka lite
Streck 3 --> 5500m stanna, check-in, drycka lite
Streck 4 --> 2800m stanna, check-in, ta en gainomax och lite saft
Streck 5 --> 5200m mål check-in och äter och drycka allt som finns!!

Nu bli det lite OS och snart lägg dags. Larmet gå kl05 imorgon

Kl05
Race day! Jag har simmat 448km, cuklat 3130km och sprungit 140km sedan 1 jan 2012....mer förbered för denna dag kan jag inte bli.

Kl05:30
frukost i hotell reception med Lennart, Dave och Clara. Det bli en äpplesinjuice och en macka.

Kl06:15
äntilegen kommer jag till start område. De flesta simmare och funktionär är redan på plats och förberedelse för en lång simtur började. Jag hämtade ut min boj och tidtagning band. Drack en Burn energi dryck för att hålla hjärnen vakna under loppet och tog på min våtdräkt. Alla hälsade på varandra och någon även gjorde en video dagbok där alla var intervjuat. Strax innan start samla alla simmare för en grupp bild. Där fanns 6st som skulle simma utan våtdräkt. Två kanal simmare, två som ska prova kanalen senare i aug, och två som tycker man ska inte simma med gummidräkt. Jag valde att simma med dräkt för två anledning: jag vill vinna och jag var (är) orolig att jag inte återhämta mig innan lördags Sprint SM i Jönköping.

Kl07 gå starten! Första etapp 3.9km. Ingen anledning att springa ut så jag gick 20m innan min första armtag. De siste 10min innan start kom riktig tjock dimma. Vi kunde inte ser något! Ingen båt ingen boj, ingenting! De hade jag (vi) ingen val det bli att följa kanten istället för en rak linje eller riskera simma i cirklar. Jag till och med skojade lite att vi skulle simma runt och hamna på startlinje igen. Jag åter kommer till det Smiley

Ut i vatten hade jag 2-3 simmare runt mig. Jag hade förhoppning att vi skulle simma tillsammans men det var inte långt innan de försvann i dimma. Lite läskig att simma ensam och att inte kunde ser mer än 75m framför eller bakom. Men jag följade kanten och visste jag skulle eventuell kom till den första depå. Lite orolig om jag skulle ser det ponton. Sen kommer första depå. Man kunde gå in till strand eller check in på en ponton. Jag hade bestämt fredag kväll stanna vid flottan check-in och simma vidare. Men det bli en 4cl cola. Tiden ca 1:04 med max en min vila gick jag vidare. Det är på denna streck jag simmade 500m längre än tänkt enl mig.

Streck två började dimma att lyftas lite och jag kunde ser lite längre fram vilka gjorde simning lite enklare. här kunde man undervika simma in i varje vik Smiley Under denna streck såg jag ingen. Jag tänkte att om jag skulle fick syn på någon under nästa depå skulle jag vänta in de. Men jag kom till den på 1:05:41 inkl min vila från den första depå. Totalt tid vid check in 2:09:39. På denna depå blir det en cola gel och saft. Där famns på plats 20-30 vänner till simmare och alla applåderade när jag kom in fick en lyft av detta. De ställde frågor vilka var kul men jag hade inte tid för att var för social. Ingen annan simmare var på väg in så jag tackade för mat och skojade vi ses om 90min Smiley

Tredje streck 5.5km började precis som den andra, lugnt och fint. Solen började visa sig. Och simning försätter att känns bra. Det börja blåsa lite men efter en lite anpassning i min teknik gick det ändå bra att simma. Men jag började känna lite ansträngning i nacken och vänster axel/skulderblad. Halvvägs genom detta etapp bli den längste jag hade simmat någonsin. In i depå på 95:56 min inkl min vila från depå två. 3:45:35 totalt tid. Nu har jag simmat nästan 14km. Denna gång bli det en citron gel med koffein i och lite vatten. Där fanns också cola, chips och godis. Igen massor med folk och denna gång var jag lite mer prat gladSmiley men jag stannade bara ca 5min. Vilka visade sig var kanske för lite vila med tankten på vad som händer nu.

Den fjärde och vad jag trodde skulle var det enklaste etapp var bara 2.8km. Efter jag simmade 400-500m kom jag ut bakom den ö som hade skyddat oss tidigare. Nu blåste det säkert 5-8m/s och vågar 20-25cm högt. Jag fick känsla att jag tyvärr stannade. Jag bli också nästan direkt sjösjuk. Jag var tvungen att vila ofta! Jag klarade inte att simma mer än 50-75m utan att rula över på rygg och vila. Men då bli jag ännu mer sjösjuk. Efter ett tag började jag fundera på om jag hade fel att denna etapp var bara 2.8 eller 5.2 Smiley När jag till slut fick syn på depå var jag tvungen att visa upp till publiken och jag simmade fint i till depå 4. Bilden är från denna depå. Sjösjuk gjorde att jag hade svårt att äter. Men när jag frågade efter min tid 1:04:52, 3:55:27 totalt. Jag simmade 3km på Vansrbo bara en månad tidigare på 35min bara för att visa lite hur tuff denna strecken var. Jag frågade hur det gå för de andra. Var alla kvar i vatten? osv Jag fick svar att jag var ca 30min förra den andra och att minst tre hade bröt loppet. (det visade sig att 4st hade redan brut loppet vid denna tid punkt). Jag bli så glad och svarade då kan jag passa på och äter lite till denna gång. Det bli en stor gainomax, snickers, citron gel och en macka. Jag passade på vila 10min denna gång. Jag mådde inte 100% men klockan tickade och jag skulle in i mål under 7 timmar.

Siste streck 5.2km när jag lämnade strand såg jag att klockan visade 5:05. Skit tänkte jag. Om den 2.8km tog drygt en timmar hur skulle jag klara 5.2km under 1:55..... Det var bara att hoppa i och simma så bra jag kunde. Det visade sig att efter ca en timme det bli nästan vind stilla i jämförsle med tidigare. Men det var försent, jag kräktes. Inte bara en gång men säkert 5-7ggr. Jag har festat en del och är van att kräkas, men att kräkas simmande var helt nytt upplevelse. Den gick ingenstans. Allt stannade kvar i munen eller blåste ute näsan. Men men kroppen reagerade positiv till detta och när jag fick syn på målgång fick jag en energi kick. Jag frågade kille på båten vad klockan var och det var halv två. jippee 30min att simma till mål och klara min mål tid.

Då kom två SUP (stand up paddler) och följa mig in i mål. Jag stannade under målgång för en bild och sen såg jag den riktig mål 100m längre ner. Fick sprinta ditt efftersom det hade inte vara bra att missa mål tid med några sekunder bara för att stannade för en bild. Och vad glad jag bli med en slut tid på 6:44 inkl ca 21-25min depå tid och min första OW segar!!

Kl13:43:59
Jag VANN med tiden 6:43:59. Det var en banrekord med över 1:15

Mitt livs störste utmaning hittills 21+ kilometer simning, nästan exakt 22km enligt mig. Om jag är frisk och familjen tilllåter kommer jag tillbaka nästa år med ett nytt mål tid!

Bilder kan du hitta hit:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1015095615...

Kl 15:00
sitter i bilen på start. Jag lovade min fru jag skulle vara hem vid kl 16 så jag kunde inte stanna och prata med alla simmare. Men sjösjuk kännsle sitter kvar. jag fick vila 45min i bilen och sen kunde jag köra hem. Det bli förstås en depå till denna gång hos Burger King Smiley Jag har svårt att kör genom Värnamo och inte hitta på en anledning att äter där...

kl 18
Grill dags med familje och vänner. Mycket mat och dryck bli det. Senare på kvällen ca kl23 gav jag upp och gick till sängen. Jag var inte trott i kroppen men huvud klarade inte mer. Jag undrade hur jag skulle mår imorgon.

söndag morgon, hur pigg som helst. Packa upp familje och stick iväg till Kalmar. När vi kom hem var mina ben lite rastlösa och vid kl 20 gick jag ut för en Brick pass 16km cykel och 2km löpning på lung fart....

Nu hoppas jag för lika bra resutalt på Sprint SM i Jönköping.
2012-08-03 00:20.


Kommentarer till blogginlägget


Lycka till, kör hårt!!
PS. Ta med lite gillekakor i din flytboj ;)
2012-08-03;)

2012-08-03Var tvungen att Googla på tävlingen då jag trodde du hade skrivit fel i rubriken. :) Jösses vilken distans! Lycka till!
2012-08-03Tack Fredrik. Vi är 26st av de 5 som kom i mål förra året är bara 3 av de på startlista i år.
2012-08-03Lycka till
2012-08-03Kör så det skvätter :)
2012-08-03Alexander: tur min mage inte påverka simning lika mycket som cykling :)
2012-08-03Nej. Här värkar det som om den hjälper dig med ditt fina läge i vattnet samt att du har en hel del energi med dig från start B-)
(Jag får nog börja simma med er så att jag får upp farten)
2012-08-03Kör hårt! Du får ligga på någons fötter/boj så kommer det gå galant!
2012-08-04Fantastiskt bra simmat och grattis till segern! Du var ju extremt väl förberedd så jag anade att det skulle gå bra. Men synd på sjösjukan, det lät inge vidare.
2012-08-06Det _kanske_ är galet att cykla 600km... men att simma 22km är definitivt helt galet. Bra jobbat! :)
2012-08-07...kör du utan våtdräkt nästa år? Såg filmen...man blev ju sugen på att simma bara av den trevliga stämningen. Lite mindre med folk än Vansbro;-)

2012-08-11