Rolf Öhlén

Den ytterst oädla konsten att visa baken

Det här med s k ”mooning” har jag aldrig förstått mig på. Jag tror dock att jag kan ha kommit en lösning på spåren vad gäller ursprunget till denna företeelse. Uppslaget kom när jag simmade i Grantoviken. Ofelbart börjar blåsan trycka på och jag får gå upp på land. Åter i vattnet började jag fundera på hur vikingarna bar sig åt under deras båtfärder hädan och dädan.

Det var långt mellan rastställena och hur kul på en skala ett till tio skulle det vara att i den hårdföra samlingen räcka upp handen och säga; Kapten, jag behöver gå på dass. Kan vi göra ett strandhugg? Jag tror inte att de skulle komma så långt om de skulle behöva gå i land var gång varje man i besättningen förrättade sina behov.

Troligast fick de dra ner brallan och skita rätt ner i vattnet under färd. Det gällde då att vara i aktern och på rätt sida om vinden så det inte blåste in över de andra som satt i båten. Kanske några sådana missöden gjorde att de i sjöslagen när vinden var rätt att samtliga i besättningen la av en bredsida mot fienden – en tidig form av biologisk krigföring.

Alltnog kan det vara ett arketypiskt arv som vidarebefordrats till efterkommande generationer. Personligen tycker jag det är rätt smaklöst för att inte tala om alla dessa ungdomar som går omkring i urvuxna byxor och visar skinkorna. Måhända är det för att deras föräldrar inte prioriterar nog stora kläder och så har det gjorts till ett mode.

I vilket fall som helst är jag tacksam för de bekvämlighetsinrättningar som numera finns längs våra farleder och badplatser.
2012-07-13 17:17.


Kommentarer till blogginlägget


Nått sånt. Fast jag tror det är ett sätt att håna fienden också "Vi visar våra sårbara rumpo för er!" Men en sak: Om man slörar så undrar jag om de inte satte sig mer åt fören till?
2012-07-13De lågt sittande/nedhasade byxorna är oftast inte för små. Det är oftast heller inte föräldrarnas fel att ungdomar vill se ut som de gör. När vi (jag) var unga hade vi andra klädkoder som våra föräldrar kanske inte gillade. Än sen?
Hälsning
/stolt tonårsförälder
2012-07-14Tror inte heller att vikingarna avfyrade fekalier mot fienden heller men som fristående kåsör förbehåller jag mig rätten att förvränga verkliga förhållanden.
2012-07-14