En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Master VM Italien

No water, no life. Har levt ganska mycket sista 2 åren om man ska lita på en sådan slogan. Precis som många andra av de 12000 deltagarna från ca 80 länder som kom till Riccione i Italien för Masters VM i de olika simidrotterna.
Bestämde mig efter förra VM att jag skulle vara med igen. Satte upp två mål, simma 200m under 2:10 och vara bland de 10 bästa i 40- 44 års klassen. Hade två delmål på vägen, först NM i Danmark hösten 2011 och sedan SM på våren 2012. NM flöt på helt enligt plan med personliga rekord på det mesta. SM däremot fick jag ställa in pga flera månaders strul med sjukdomar och förkylningar. Mentalt jobbigt att hoppa över SM. Den tävlingen skulle bli en bra test för att se om träning och toppning fungerat.
Fick göra om träningsplanen, riktade in mig på bra kvalité med många och tuffa pass. Såg till att de inte blev för långa för då kunde jag inte träna dagen efter. Simmade en hel del själv med klockan som motståndare. Grundlade kondition och styrka 1 år innan när jag simmade mycket i 50 bassängen på Älvhögsborg. Det hjälpte mig mycket när jag skulle tillbaka efter sjukdomarna. Tänkte VM redan då. En annan sak som hjälpte mycket är träningskompisen Janne Petersson. När han bestämde sig för att göra comeback blev det enklare för mig att motivera mig i träningen. Vi pratar om våra träningspass och vad som var bra och vad som vi skulle träna mera på. Båda två är seriösa, vi håller inte ”bara” på för att det är roligt eller bra träning för kroppen. Vi vill utvecklas och simma fort, vara med på de stora tävlingarna. Simmade några pass i Valhalla och åkte på toppningsläger i Eriksdalsbadet. Toppade i drygt två veckor med kortare pass än vanligt.
För att få en bra tävling innan Italien så anmälde jag mig till Speedo Open i Mölndal. Många bra 14- 20-åringar försökte kvala till sommarens tävlingar i 50m bassäng. Kände mig dubbelt så gammal som alla andra och det var jag också. Tränade hårt hela tiden fram så jag blev väldigt förvånad över tiden på 200frisim, 2:08:6. 5 sekunder bättre än tidigare. Hade redan nått målet jag satte upp 2 år innan. Vad skulle jag göra nu? I samma veva kom startlistorna till VM. Anmäld på 2:11 men det var bara 25:te tid. Skulle krävas mera för att vara bland de 10 bästa.

Började tiden i Italien i Pisa, ihop med familjen. Tornet lutade mer än jag trodde. Hyrbil till Riccione som ligger på östkusten. En semesterort som växt ihop med mera kända Rimini. Bodde perfekt på ett lägenhetshotell av bra klass. Pooler både inne och ute, nära till havet och solstolarna. Ungarna stortrivdes och jag hade gångavstånd till tävlingarna. Simarenan hade en olympisk 50 bassäng inomhus och en helt nybyggd utomhus. Hoppbassänger och 2st 25:or också, stora läktare som var välfyllda från morgon till kväll.
Jag och Janne kunde träna dagen innan tävling. Skönt att få bekanta sig med omklädningsrum, call room och bassäng. Skulle inte lägga någon energi på allt nytt runt omkring på tävlingsdagen.
VM startade med 800m frisim. Hela dagen simmades det 800 i två bassänger. Janne simmade tidigare än mig så det missade jag. Vilade på hotellet så länge jag kunde. Janne simmade i mål som 36:a på 10:56. Helt ok med tanke på hans kraftiga förkylning som förstörde träningen sista veckorna. Själv hade jag ett ganska struligt insim, var osäker på när jag skulle simma. Nöjde mig med 500, värmde i lugn och ro på land i stället. Det kändes bättre. Anmäld på 10:10, simmade med andra som hade samma tid. Mål att simma under 10 min men det var premiär på sträckan för mig. En Italienare bredvid mig startade bra, som mest 2m före. De andra kunde inte följa med alls. Första 400 kontrollerat på 4:52, vid 600 bestämde jag mig för att öka. Tog in på Italienaren men han ökade också. Avslutade sista hundra fantastiskt med 1:08, bara världsmästaren var snabbare. 9:43 totalt, ledde länge och blev till slut 10:a. 15 sekunder från pallen och en Australiensare vann. Grymt nöjd. Medalj till de 10 bästa.
100m frisim inomhus. Fick se Jannes lopp innan jag värmde upp. 1:07 efter en bra andra 50. Kaos i insimbassängen. Fullt med folk överallt. Kunde simma 10m per längd. Värmning på land även här. Loppet skulle jag simma max hela vägen. 28:58 ut och 29:93 hem. Vann heatet på nytt pers, väldigt bra 58:51. ”Bara” 29:a av de 250 startande, 2 sekunder från topp 10. Lite besviken av någon anledning även om tiden var bättre än jag räknat med.
200m frisim, laddad med Italiensk pizza. Ingen Sverigetröja på denna dag. Förlorade i fotbolls EM kvällen innan. Nöjde mig med TSS kläderna. Lite spänd innan, visste att jag hade en bra chans till topp 10 eller om det berodde på att jag visste att det skulle göra ont. Starka vindar störde en del. Simmade i tredje sista heatet, min tid från Speedo Open gällde inte. Den hade gett en bra bana i B-finalen. Öppning på 1,02:0, sedan 1,05:6 och nytt pers på 2,07:67. Mjölksyran slog till efter målgång, många drabbades tidigare. Vann heatet före en amerikan som var med i 150m. 1 ryss före mig i nästa heat och bara 5 före i finalheatet. Simmare från tre olika kontinenter på pallen. 7:a totalt, otroligt nöjd och stolt över prestationen. Medalj igen. Sonen tyckte det var bra att jag fick 2 medaljer i fall jag skulle tappa bort en.
Skulle simmat 400m några dagar senare men jag lämnade wo och tog riktig semester med familjen. Åkte iväg till en gård utanför Pisa och kunde slappna av och njuta fullt ut.

Ett häftigt äventyr är över. Nästa mål kommer troligen att bli EM 2013 i Eindhoven i Peter van Hoogenband arena. En person som verkligen levt livet i vattnet.
2012-06-30 14:34.


Kommentarer till blogginlägget


Kul och inspirerande läsning! Man blir imponerad av dina framgångar.
2012-06-30Fina prestationer och inspirerande läsning
2012-06-30Kul läsning fina framgångar.
2012-06-30Fantastiska Resultat Roger. Härlig läsning också. Har dock 2 funderingar... Slog du ryssen från Gbg VM? Simmade 88 årige tanten fortfarande fjäril?
2012-07-01Kristian, just den ryssen visade sig inte denna gång, fick stryk av 2st ändå. Den äldsta tanten på 200fjäril var 76år denna gång. En 88-årig farbror simmade 100fj. Sträckan som jag lovat mig själv att aldrig simma igen pga att det är för jobbigt....
2012-07-02