Eva Hellstrand

Ute och cyklar?

Cyklar lite efter bästa förmåga och kanske hellre än bra. När det gäller löpning har man alltid hört lite tips eller "hur man bör göra", lika med skidåkning, men cykla har jag liksom bara lärt mig när jag var liten..... så där jag kämpar i motvind och backar kan jag inte låta bli att undra litegrand. Bör man tänka det minsta på armbågarna, har det nån betydelse hur jag hänger/sträcker på ryggen, sitta/stå i backar, hälarna...? För att avlasta bäst och inte få ont i onödan.


2012-03-21 08:35.


Kommentarer till blogginlägget


Hejsan Eva. Vilken typ av pedaler har du? Sitter skorna fast eller är de vanliga...?
Teknik är ju bra att tänka på för att inte slita ut sig i onödan. Så här gör jag:
Sitt med avlappnade armbågar, lätt böjda. C-formad rygg. Avstånd mellan fot och runpa ska ju vara så pass avvägd att du kan stå och cykla med rumpan över sadeln och händerna långt fram på styret utan att slå med skrevet mot sadeln.
Sadeln ska vara horisontell, ta ett vattenpass och ställ in den.
Att tänka på med tramptekniken är att trampa hela cirkeln, att trycka och dra, att inte bara trampa ned pedalen utan också dra upp den (då aktiveras olika muskelgrupper och du orkar längre).
Det kan ju vara svårt om du har vanliga pedaler som inte sitter fast i skon. Men jag kör tex med vanliga skor på spinning har fått till tekniken ändå, övning ger färdighet ;) Ute har jag klassiska cykelskor.
Om du får ont så kan du ta med en nyckel och under passet ändra styre och sadel så att du kan justera efter hand. Det kan faktiskt överraskande hjälpa att justera sadeln en halv centimeter eller så.
Alla har vi olika längd på kroppens alla delar, så det finns inga gyllene regler. Starka coremuskler hjälper till att hålla bålet uppe så att inte tyngden hamnar på händer och armbågar. Använd magmusklerna. Ett knep är att med jämna mellanrum kontrollera att du är avslappnad i armbågarna, axlarna och käkarna :)

Till sommaren kanske vi kan träffas någonstans i Gästrikland och käka glass på en hojrunda. Mötas på halva vägen. :)
2012-03-21Ja va kul, En glass i Tierp kanske! :) Det vore suveränt!

Jag har bara en ful gammal cykel så inga finesser med trampor och inget bockstyre, men ska kolla av dina tips! Tackar snällaste Helena!
2012-03-21Spontan tanke ang styret:
Om du ska cykla på landsväg, håller du i styret axelbrett. Om du cyklar i skogen håller du långt ut för att få hävstångseffekt i styrningen.
2012-03-22Trodde aldrig det var så svårt att cykla! :)
2012-03-22Ha ha, när du får motvind eller uppförsbacke, trampa mer:)
2012-03-22Instämmer helt i Helenas instruktioner :-) ... för min egen del har den största ahaa-upplevelsen varit cykelskorna ...där foten sitter fast i pedalen och man kan utnyttja hela trampvarvet på ett bättre sätt ... men ... det går att lära sig att "knipa tag" i pedalerna och få med kraften hela vägen runt :-)
Vad skall du cykla för lopp ... eller är det motion o träning utan speciellt mål? :-)
2012-03-23Det är Tjejvättern nu i juni som är målet. Jag tror jag övar på tekniken att knipa, min gamla hoj få duga :)
2012-03-24