Rolf Öhlén

Teorin om den böjda staven

Det är ingen teori utan ett konstaterande att nu är även min vänstra längdskidstav böjd. Det är ingen höjdare att åka terrängskidor med mina längdskidstavar. Trugorna är så små så de försvinner rätt ner i den porösa snön. I dag gjorde ävenledes min alltför omfångsrika stoffhydda dem sällskap trenne gånger.

När jag med stor möda lyckats resa mig på skidorna igen efter den sista vurpan tittade jag ner för att se om jag fått rätt stav på rätt hand. Sedan länge har jag inte behövt läsa på handremmen eftersom den högra staven i början av vår bekantskap antog en lätt vinkel ca 10 centimeter ovanför trugan. Sedan dess ser jag bara efter vilken stav som är böjd och vilken som inte är det.

När jag nu borstade av snön från mina kläder kastade jag en blick på den stav jag höll i min vänstra hand. Den var böjd. Jaha, tänkte jag, då har jag växlat stavar. Jag tittar ner på den stav jag håller i min högra hand. Den är böjd. Jag tittar på den jag håller i min vänstra. Den har också intagit nästan samma vinkel som den andra om än inte lika mycket.

Nu till min teori om den böjda staven. Den går ut på att om jag böjer tillbaks stavarna så kommer det ändå att vara en viss försvagning där den varit böjd som gör att den lättare kommer att återta den vinkel den nu har vilket kommer att slita på materialet mer än om jag låter det vara som det är.

Vid ett annat fall en annan gång kanske de böjer sig på något annat ställe och till slut har jag ett par störtloppsstaver vilket kan vara bra att ha när jag åter ger mig i kast med de pistade, spårlösa backarna mellan Sälen och Mora.
2012-03-02 14:28.


Kommentarer till blogginlägget


Vad är de gjorda av? Trodde knappt stavarna gick att böja? Det du funderar på kallas hysteres, upprepad deformation som försvagar strukturen, och det stämmer för många material.
2012-03-02Det står Alu millenium så jag antar att det är någon form av aliminiumstavar.
2012-03-02Jag kör med kompositstavar. De böjs inte de knäcks i stället :-)
2012-03-02Då skulle jag bli knäckt.
2012-03-02Jag är tack ock lov inte av komposit...
2012-03-02Jorå, den ena av mina stavar böjde sig som en ostkrok när jag halkade bakåt i en backe och var tvungen att stötta hela mig för att hålla balansen. Men jag lyckades försiktigt böja tillbaka staven till nästan ursprunglig form, annars hade den varit alldeles för kort till min resliga längd..
2012-03-02Som Evelys är mina stavar - utom de för rullskidor - i glasfiber/kolfiber-komposit och de säger pang istället.
2012-03-02