Anna Karin D

Nu lackar det mot jul minsann!

Veckan innan jul sänker sig julestämningen resolut över vårt avlånga land och särskilt över Skåne tror jag bestämt.
I Skåne är det traditionsenligt denna näst sista decembervecka. Det är svartare än en kolsäck större delen av dygnet och vinden viner som den bara kan göra över skånska ler- och stubbåkrar, pinar på äkta sydsvenskt vis över motorvägar och grå industriområden. Sliter sönder upphängda juldekorationer och glesa julgranar.
Och efter två märkliga, förvirrade, inbäddade snöiga vintrar är det nu hemmavant svartvått regn som gäller. Äkta jul. Sju plusgrader.

Jag kör alltså traditionsenligt mot KöpCentret i lilla stadens utkant precis som man ska mitt på blanka lördagseftermiddagen precis som sig bör och det gör alla andra också såklart, det är mysigt och gott i bilköerna. För i bilradion sjunger Lotta Engberg med dansbandsdarr på rösten om sitt vinterland, där frosten gnistrar och bjällrorna plingar. Vad vore julen utan förljugna sånger? Intet!

KöpCentret med de lindrigt genomtänkta till- och frånfarterna, med parkeringsplatshav med gott om lediga platser - men har du väl kommit in kommer du inte därifrån utan att köa ett par timmar för någonting gick lite fel i planeringen.
Men än sen? En jul är ingen riktig jul utan svettiga köer.
Julen vore intet utan irritation och svordomar!

Många förljugna sirapsartade julsånger senare hittar jag en p-plats, förvisso inte där jag ska handla men ändå.

Christer Sjögrens av vinden skeva och förvridna stämma (eller låter han kanske alltid så? Förvriden och skev?) skrålar från Julas (vilket passande namn) entré. Jula, ett märkligt fenomen, man säljer allt från campingtält till majonnäs på tub, 25-pack; en barack full av oorganiserad bråte.
Jag går inte in där.
Christer Sjögren är bara för mycket. Det ska vara måtta med allt, även med julstämning.

Jag stretar istället vidare i motvinden. Förbi Bolagret. Skopunkten. Siba. Plantagen. MediaMarkt. Vad vore julen utan lågprisjättarna! Intet vore den.

Vad vore julen utan motvind?

Och så inomhusaffärerna: HM. Stadium. Akademibokhandeln. Lindex och Kick´s. Köer och konstig luft som gör dig trög och slut och dum i huvudet, oförmögen att hålla styr på kontokortet.
Dessutom får du elektriskt hår.
Julen vore INTET utan köer och konstig luft.

Som sagt.

Köar sju timmar i bokhandeln för en bunt verklighetstrogna julkort föreställande snötyngda grenar och julklappspapper med elaka tomtar, tre timmar i sportaffären kånkande på ca trettio kilo styrketräningsredskap, julklapp till sonen, samt två timmar i klädbutiken där de hittat en något effektivare lösning på kösystemet.

(Nu överdrev jag kanske aningen. Men man ska lita på sin magkänsla!)

Tänker tillbaka på den tid man gick i city och julshoppade, butik in, butik ut. Bokhandeln Gleerups - där kunde vi snacka KÖER!
(Nästan i klass med Sytembolaget dagen före midsommar förr i världen då det inte fanns självbetjäning).
Mellanrummen mellan bokhyllorna helt fyllda av en tjock ångande trögflytande kö! En enda expedit i kassan! Som slog in varje paket, noggrant och omsorgsfullt. Smockorna hängde i luften. Den som försökte tränga sig var dödens lammunge.
Köer i mästarklass - man kunde sin sak på den tiden!

Och när jag så till slut köar mig ut från parkeringen och hem har mörkret redan fallit för klockan har passerat halvtre. De tre illuminerade stålänglarna i rondellen vid bollhuset lyser härligt jullikt vulgärt och malplacerat och regnet piskar som sig bör.

Vad vore julen utan....regn?


2011-12-18 09:02.


Kommentarer till blogginlägget


Tur att det snart vänder och blir ljusare igen.
Och tur att man kan skapa sitt eget tropiska klimat med värme- och svettalstrande rörelser.
2011-12-18Visst är änglarna helt underbara? :-) Noterade dem i tisdags i samband med mitt pass på CIP.
Gleerups har uppgraderat sitt kösystem; numera finns det *två* öppna kassor där man kan få sina julklappar inslagna. Dessutom finns det en snabbkassa utan paketinslagning - och utan kö. Gissa vilken jag valde? :-)
2011-12-18(..hoppas ironin framgick...)
2011-12-18Jodå, den framgick med all önskvärd tydlighet :-)
2011-12-18Helena: jag har en känsla av att du INTE gillar köer? Har jag rätt? Du föredrar att slå in paketen själv....
2011-12-18Härligt när julstämningen infinner sig och att handla är bara ett nödvändigt ont! Jag har varit och julhandlat för första gången i helgen, 3 timmar. Då blev det mat och choklad +3 böcker! Nu är jag redo för julen:-)
2011-12-18Anna-Karin: Köer går extra mycket bort när man har mycket ytterkläder på sig, hamnar i en varm affär med mycket folk, långa köer - och dessutom har nyinköpt julklappspapper hemma :-)
Majvi: Vi köpte och klädde vår gran igår, och idag hade vi vårt traditionsenliga glöggparty. Två rejäla julstämningshöjare!
2011-12-18Majvi: jag var ironisk....jag bara HATAR allt det där jag skrev om.....och som nu julen har blivit. Ett enda långt stressmoment, fullt av måsten och påtvingad samvaro. Jag är glad när det är över. Eller, rättare sagt: jag älskar den extra ledigheten det kanske innebär. Men den skulle vara kravlös!
2011-12-19Vad är det som gör den kravfylld? Är det dina egna krav eller andras, och är det i så fall saker du *vet* eller *tror* förväntas? Ibland utgår man från att människor i ens närhet förväntar sig och ser fram emot saker som kanske egentligen inte betyder så mycket för dem... Påtvingad samvaro låter inte som något bra recept på julefrid - är det något som är skrivet i sten eller går det att ändra på?
2011-12-19Kram Helena!
(Det bara ÄR så för min del. Men denna julen blir bra, helt klart....)
2011-12-19Jag minns en blogg, måste varit din också, den härliga om Freeport i Kungsbacka för något år sedan :-) Där var väl härligt att vara? :-)
Med Carola skrola - hej, mitt vinterland, nu e......
Detta till just beskrivna grådassiga väder, regn som öser ned, och vind som förflyttar allt på gigantiska parkeringsplatser. :-)
Vi upplever de varje år.
Nä, exportera Christer Sjögren till någon tyskt Bordeshop, och Carola till Norge. Puddra sedan Skåne med lite snövitt, de räcker, sen e de Jul! :-)
Tack för din glädjestunden med fnitter :-)
2011-12-19Glömde, Lotta E får vi oså exportera någonstans. Förslag?

2011-12-19