Rolf Öhlén

En soffpotatis försvarstal

I flera veckor har en envis hosta djupt nere i bröstet punkterat mina träningsambitioner.
Jag har inte sett någon anledning till att träna för tränandets skull när jag varit krasslig. Snarare har jag tänkt att det skulle förvärra eller förlänga sjukdomsbilden så jag har legat nerbäddad så gott det varit möjligt för jobb och familj.

Det har varit lite försmädligt att följa mina funbeatvänners prestationer vad gäller träning medan jag själv bara kunnat titta på. Men idag har jag tagit mig orådet före att åter springa in på banan igen. En mer korrekt bokstavlig beskrivning är att jag åter grenslat min motionscykel.

En som jag känner har – med all rätt – ifrågasätta det dumdristiga i att sitta inne och träna på maskiner när man kan röra sig ute i verkligheten och inte annat än jag kunde se så hade han rätt – men nu har jag fått tänka om. Fördelen med att träna inomhus är flerfaldigad.

För det första behöver jag mindre kläder. För det andra är det ytterst sällan min motionscykel behöver pumpas. För det tredje ger det en mer jämn belastning och tar mer på vikten. För det fjärde kan jag kombinera motionen med bokläsande, alternativt tv-tittande.

För ett tag sedan provade jag en crosstrainer i samband med en hotellvistelse. Vilken genomkörare det var. Både armar och ben fick jobba mer än när jag går stavgång. Så min upplevelse är att maskiner kan ge mer effekt på kortare tid än om jag ”motionerar” ute med snarlika rörelser.

I vilket fall som helst anser jag att all motion är bra motion och det finns ingen anledning att ringakta dem som cyklar, går, springer, simmar eller vad det nu kan vara, så numera vägrar jag ha dåligt samvete för att jag tränar på motionscykel eller kör ett crosstrainingpass.
2011-11-29 00:02.


Kommentarer till blogginlägget


En annan fördel med motionscykel är att du andas in varm luft, bättre för halsont o.s.v. Krya på dej Rolf.
2011-11-29All motion som blir av är bra motion! Sedan vad det är spelar mindre roll, huvudsaken man rör på sig utifrån sin egen kapacitet.

Var glad att du har en motionscykel, det skulle nog ha blivit mer träning för mig om jag hade en då jag inte alltid klarar av att gå en promenad med mitt onda knä.

Heja dig!!

2011-11-29Klokt resonerat av dig, tycker jag. Och dessutom tycker jag generellt inte att man ska ringakta (till exempel andras träning) eller ha dåligt samvete (till exempel över egen träning).

Men visst är det jobbigt att se på hur andra tränar och har sig när man själv är sjuk. Såå frustrerande.

Fast nu ska vi väl bli friska, eller hur?
2011-11-29All rörelse är bra och att ha en motionscykel inne är toppen då det går att kombinera med läsning eller tv precis som du gör. All din hosta ger ju också någon typ av träning fast den "träningen" avundas jag dig inte. Krya på dig och motionera lagom tills du blivit helt frisk.
2011-11-29Bra jobbat! :)

Själv har jag både en billig crosstrainer och en spinningcykel som ropar på mig från hobbyrummet. Jag stänger dörren för att slippa höra dem och höjer ljudet på TV´n istället...
2011-11-30Hm. Min kommentar ovan kommer sig av att jag läste ditt träningspass och sedan lade ihop det med blogginlägget så jag vet att du faktiskt HAR tränat och inte bara funderat över det, därav hejjaropet!
(Blev lite konstigt med ett "bra jobbat!" som kommenar annars!)

2011-11-30Heja heja! Bra med mycket pepp till världens bästa Karlsson.. jag menar Rolf!

Inte många dagar kvar till kortvasan och önskar snö, snart... snälla däruppe!
2011-11-30